SKC: Izložba ’Arhitektura sećanja’ Nine Todorović

SKC: Izložba ’Arhitektura sećanja’ Nine Todorović

Izložba "Arhitektura sećanja" Nine Todorović biće otvrena u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 16. juna u 20 časova. Izložbu će otvoriti Predrag Terzić, vizuelni umetnik. Radovi će biti izloženi do 6. jula.

Projekat Arhitektura sećanja Nine Todorović baziran je na principima psihološkog odnosa prema mestu, koje je za razliku od ne-mesta, određeno geografskim, istorijskim, socijalnim aspektom, i u stalnoj je interakciji sa intimnom istorijom i sećanjem pojedinca.

Početak kreiranja ovog projekta poklopio se sa menjanjem strukture i izgleda grada, u najvećoj meri gradskog jezgra Beograda, u vreme tranzicione nadogradnje postojećih objekata i stihijske, neplanske izgradnje novih stambenih zgrada. Fotografsko beleženje otisaka kalkana porušenih kuća na površinama zidova susednih objekata, u vremenu pre izgradnje novih, i arhiviranje ovih fotografija, autorku su odveli ka intimnoj analizi odnosa, kroz umetničke medije, prema davno porušenoj kući u kojoj je provela prve godine života.

Može se primetiti da je susret sa vizuelnom, geometrijskom upečatljivošću otisaka porušenih kuća za umetnicu, verovatno, imao i značaj prepoznavanja sopstvene likovne poetike prisutne u ranim slikarskim radovima. U ovom projektu se na taj način stalno prepliću i srastaju dokumentarni pristup i stvaralačko, intimno, sećanjem obojeno svedočenje.

Maida Gruden, iz teksta kataloga izložbe

BIOGRAFIJA

Nina Todorović je rođena u Beogradu, 1973. godine. Diplomirala je 1999. na FLU, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Od 2000. je član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika. 2002. je magistrirala, u klasi istog profesora, a 2014. doktorirala na FLU, Beograd (mentor redovni profesor dr Mileta Prodanović).

Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada je imala 38 samostalnih i učestvovala na preko 200 grupnih izložbi, kao i brojnim likovnim kolonijama, radionicama i veb projektima, u zemlji i inostranstvu (Kanada, Belgija, Mađarska, Makedonija, SAD, Slovenija, Estonija, Nemačka, Italija, Švajcarska, Rusija, Švedska, Velika Britanija, Australija, Urugvaj, Argentina, Egipat...).

Dobitnik je više nacionalnih i internacionalnih nagrada. Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.

GALERIJA PPNS 

ARCHITECTURE OF MEMORY 
NINA TODOROVIĆ SAJTBLOG

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html