SKC: Izložba grafika nagrađenih autora sa XVII Bijenala studentske grafike

SKC: Izložba grafika nagrađenih autora sa XVII Bijenala studentske grafike

Izložba grafika nagrađenih autora sa XVII Bijenala studentske grafike biće otvorena u petak 26. juna u 20 časova. Izložbu će otvoriti Vladimir Ranković, docent Filuma, a radovi će biti izloženi do 14. jula.

* * *

Sedamnaesto po redu Bijenale studentske grafike ove godine nagradilo je četiri mlada autora koji su odabrali grafiku kao umetnički medij za sopstveni likovni izraz. […] Njihove likovne poetike govore o posebnosti, doslednosti i individualnosti nove generacije umetnika u formiranju, pred kojima su tek izazovi koje nedvosmisleno postavlja ova profesija. Odabrati grafiku za primarnu disciplinu implicira strpljenje i istrajnost, skoro pa zanatsku preciznost, odakle proizilazi zaključak da se ove talentovani autori mogu nositi sa donekle elitističkim, a svakako prekarnim statusom umetnika u socijalnim prilikama koje su nam nametnute.

Posmatrajući narative na postavljenim televizijskim ekranima, vešto tehnički i tehnološki oblikovanim, sa finesama rapsodije u prepoznatljivom treperenju antenskog prijema, Jelena Savić na trenutak nas nostalgično spušta u nekakva neprevaziđena žaljenja za prošlošću, za nepovratnim sentimentalnim slikama, za poznatim i ugodnim. Međutim ovi scenični prikazi nisu sasvim umirujući, oni uznemiravaju svojim sadržajem i hitro nas vraćaju u surove prozore savremenosti. Demonstrirajući nam svoj raskošni talenat, izražavajući se u besprekorno savladanim tehnikama propusne i duboke štampe, Jelena Savić dominira na papiru suverenim stavom, hladnim svedenim formama i svojom jasnom figuralikom.

Lišena svake surovosti, Marija Gavrilović interpretira na papiru svoj sklad sa prirodom. Istražujući potencijal tradicionalne tehnike akvatinte, autorka se upušta u taktilnu priču koja rezultira varijacijama i vibrantnim kadrovima percipiranog. Iznova interpretirajući čest motiv pejzaža, uspešno izbegava njegovu predvidivost i dosadu, paradoksalno, stvara sasvim zasebne i originalne, sveže i ohrabrujuće vizuelne zabeleške iz svog vidokruga. Radovi ove mlade umetnice su rafinisano i meditativno vizuelno iskustvo sa pečatom lične istrajnosti u kontekstu nenarušivosti harmonije u prirodi, bez obzira na spoljne faktore.

Mlada autorka Iva Kalšan obraća nam se nedefinisanim plošnim, bogatim u koloritu, serigrafijama, te litografijama u vidu apstrahovanih urbanih pejzaža i romantičnih, sentimentalnih figuralnih predstava. Smelo iznoseći emociju, bez predrasuda i skromnosti, umetnica ponekad direktnim, a ponekad asocijativnim narativom, na grafičarski papir polaže svoju putenost i ženstvenost. Dileme mladosti, nežnost sazrevanja, društveni normativi i nameti, istraživanje ličnih kapaciteta, čitljivi su sa dinamičnih i jasnih prepleta bogatih koloritnih poteza. Umetnicine ekspresivne litografije i serigrafije zapravo su vizuelna erupcija suzbijenih emocija u fazi definisanja sasvim ličnog rukopisa.

Vizuelna rešenja Petra Davidovića […] svojom izračenom figuralnošću uspešno izbegavaju ilustrativnost. […] Davidović u svom narativu postavlja strogu granicu bakropisom, nagoveštavajući akvatintom intimnost mizanscene i dramatičnost trenutka.*

Nataša Janković

* Tekst Nataše Janković pisan je za Izložbu radova nagrađenih autora sa XVII bijenala studentske grafike Srbije koja je održana od 15. do 31. oktobra 2014. godine, u Galeriji Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd. Jedan od dobitnika nagrade – Petar Davidović – na toj izložbi nije učestvovao. Deo o njegovom radu preuzet je iz teksta Nataše Janković pisanog za katalog XVII Bijenala studentske grafike Srbije.
Dom kulture Studentski Grad od 1981. godine organizuje bijenalne izložbe studentskog crteža i grafike. Na XVII Bijenalu studentske grafike Srbije, održanom u maju 2014. godine, javnost je imala prilike da se upozna sa radovima101 studenta i postdiplomca sa umetničkih akademija i fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Zvečana, Novog Pazara i Sarajeva (gosti XVII Bijenala). Tom prilikom dodeljeno je četiri ravnopravne nagrade autorima najboljih radova po mišljenju žirija.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari