SKC: Izložba ’Memorija’ Jelene Savić

SKC: Izložba ’Memorija’ Jelene Savić

Izložba "Memorija" autorke Jelene Savić biće otvorena u Galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 31. marta u 20 časova.

Izložbu će otvoriti Vladimir Ranković, docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Radovi će biti izloženi do 24. aprila.
j savic 1Trinaest ekrana

Nepunu deceniju pre nastanka rada "Memorija" Jelene Savić, Lev Manovič izrekao je da društvo u kojem živimo bez sumnje jeste društvo ekrana, a vreme u kojem smo, nazvao je erom ekrana. Ekran je, čini se već dugo, dominantno sredstvo koje posreduje između pojedinca i svega ostalog. On, kao prozor u prostore reprezentacije, tvrdi dalje Manovič raspravljajući o genealogiji oslonjenoj na ideju temporalnosti, postoji kao "klasičan ekran [koji] izlaže statičnu, nepromenljivu sliku, dinamičan ekran [koji] izlaže pokretnu sliku prošlosti i […] ekran realnog vremena [koji] pokazuje sadašnjost".

Jelena Savić stvara ekranske slike. To je neizbežno, to je način da se bude u interakciji sa svime ostalim, to je deo života u društvu ekrana, u eri ekrana. Stvarajući slike ona gradi složen odnos između njihovih pojavnosti, značenja koje nose, istorijskog, ali i ličnog, sentimentalnog konteksta, odnos između statičnog, nepromenljivog, i dinamičnog, između fragmentarnog i celovitog, ostvarenog i potencijala da nešto bude ostvareno.

Jelenin rad, formalno, jeste instalacija koju čini niz grafika i video – dvanaest klasičnih i jedan dinamičan ekran – trinaest slika prošlosti. Mogu se odrediti tačke u vremenu na koje se "Memorija" oslanja – kasni XVIII vek i akvatinta, sredina XX veka i prvi televizori, 1973. godina i televizor Minirama, dizajnersko delo Borisa Rozmana, čiji je ekran, odnosno njegovu formu, umetnica preuzela za sopstvene ekrane, potom i 2013. godina, koja se čita na marginama otisaka, tokom koje su nastajali Jelenini prvi klasični ekrani. Ali, postoje i neka neodređena vremena, poznata samo autorki, ili, čak, ni njoj samoj.

Jelena Savić beleži situacije i događaje koje proživljava, pretvara ih u slike, pridružuje im druge, preuzete, opštepoznate, spaja ih pažljivo birajući kakav će odnos između delova nove, buduće slike da uspostavi, na koji način će ponovljenom prizoru dati novo značenje… A zatim, od tih novih, međusobno vrlo različitih slika, stvara začuđujuće homogenu celinu, koja to jeste jer je sačinjena od fragmenata života umetnice.

Razmišljajući o prošlosti, Valter Benjamin je, 1940. godine, pisao: "Istinska slika prošlosti hitro promiče. Prošlost se može zadržati samo kao slika što nepovratno i zakratko prosine u trenutku kad se može spoznati". U eri ekrana, promicanje više nije tako hitro i slike prošlosti je, bar na prvi pogled, lakše zadržati. Ali, da li je moguće, zahvaljujući tome, trenutak spoznaje iznova doživeti? Način na koji slike prošlosti, istovremeno i skorašnje i davne, i lične i bilo čije, ili svačije, zakratko prosinu sa ekrana Jelene Savić, stvara osećaj da jeste.

Vladimir Ranković

j savic 2

Jelena Savić rođena je 1991. godine u Vranju. Srednju Umetničku školu završila je u Nišu 2010. godine. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu i likovnu umetnost 2014. godine. Student je master studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga.

Grupne izložbe (izbor):

 • Mala grafika, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 2014.
 • Novembarski salon vizuelnih umetnosti, Gradska galerija, Kraljevo, 2014.
 • Drugo međunarodno trijenale grafike, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”, Beograd, 2014.
 • XVII Bijenale studentske grafike Srbije, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd, 2014.
 • 8. Ex Yu konkurs za grafiku, Nacionalna galerija, Beograd, 2014.
 • Drugi internacionalni salon grafike, Gradska galerija, Kraljevo, 2014.
 • Mala grafika, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 2013.
 • 7. Ex Yu konkurs za grafiku, Galerija SKC Novi Beograd, 2013.
 • I Međunarodno bijenale male grafike, Paviljon u Tvrđavi, Niš, 2012.
 • XVI Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2012.

Samostalne izložbe:

 • Izložba radova nagrađenih autora sa XVII Bijenala studentske grafike Srbije (sa Marijom Gavrilović i Ivom Kalšan), Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd, 2014.
Nagrade:
 • Nagrada XVII Bijenala studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2014. 
 • Mali pečat Niškog grafičkog kruga, I Međunarodno bijenale male grafike, Niš, 2012.j savic 3

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari