SKC: Izložba ’Pogled iza zida’ Biljane Bakaluce

SKC: Izložba ’Pogled iza zida’ Biljane Bakaluce

Izložba radova, slika i objekata "Pogled iza zida" umetnice Biljane Bakaluce otvorena je u u Galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 3. marta u 20 časova.

Ova serija radova realizovana je u periodu od 2002. do 2014. godine. Obeležila je umetničko stvaralaštvo autorke, svedočeći o ubrzanim i dramatičnim tranformacijama u svetu.

- Metaforično značenje o aktuelnim temama današnjice ukazuje na izolovanost pojedinca od društva, pitanja prismotre, zadiranja u tuđu privatnost, usmeravanje pažnje na stereotipna shvatanja, dokonu radoznalost, strah od vremena, prostora ili promena. Svakodnevni događaji su mi pružili vizuelnu stimulaciju, te sam insistirala na višeslojnosti i kompleksnosti sagledavanja vrednosti na slikama ili objektima.

Polazišna tačka bili su stavovi o pojmovima nacije i društva koji su inače dovedeni u pitanje, pa samim tim i sumnje koje stvaraju drugačiji aspekt svakodnevnice. Reakcija na ovakvu pojavu bila je "uvođenje" špijunke kao alatke za realizaciju mog umetničkog rada, u stvari njeno dislociranje u javne prostore, ulice ili trgove. Za mene je špijunka postala maleni refleks i membrana koja štiti ustaljeni oblik života, pa sam se potrudila da moj rad postane dokument koji svedoči o vremenu sumnji, nepoverenja i predrasuda.

Deformisana lica građana na objektima definišu istorijske obrise, ali u isto vreme postižu efekat umetničkog. Špijuniranje se odvija iz unutra prema spolja, iz sfere privatnog u sferu javnog - posmatrala sam spoljašnji svet podložan promenama.

Biljana Bakaluca

* * *

Biljana Bakaluca je rođena 1971. godine u Vršcu. Izlagala je na velikom broju kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Rumunija, Italija, Nemačka, Švedska, Kipar, SAD, Meksiko, Kuba, Tajvan, Kina, Kanada, Oman, Dubai). Učestvovala je na Art Container Festval Kaoshiu na Tajvanu sa projektom Top Secret 2001. godine i Paper Container 2007. godine. Tokom 2008. godine boravila je u umetničkom rezidencijalnom programu u Pekingu u vreme trajanja Olimpijskih igara u Kini.

Realizovala je više projekata: u 2004. "Knjiga laži - Curatorial Assistance Traveling Exhibitions" u Kaliforniji (SAD), učestvovala je u umetničkoj radionici na Mokroj Gori u organizaciji Emira Kusturice.

Član je ULUV, ULUS, kao i Omani Society of Fine Arts (Salalah, Oman).

Od 2011. godine živi i radi na relaciji Srbija-Oman (Bliski Istok), kao predavač vizuelnih umetnosti.

DETALJNA BIOGRAFIJA 1, 2 

Samostalne izložbe:

 • 2014. Crteži - slike, Galerija ULUV, Novi Sad; Pogled iza zida, Gradski muzej Vršac
 • 2102. Čovek i prostor - crteži, Society of Fine Arts Salalah, Oman 
 • 2011. Pogled iza zida, Galerija savremene umetnosti u Pančevu
 • 2007. De/konstrukcija teksta,Galerija tribine mladih, Novi Sad; Špijuniranje, Galerija savremene umetnosti Zrenjanin
 • 2005. Špijuniranje, SKC, Srećna galerija, Beograd 
 • 2003. Soba laži, SKC, Srećna galerija Beograd
 • 2002. Digitalna repeticija, Galerija Konkordije, Vršac
 • 2001. Digitalna repeticija, Galerija savremene umetnosti Pančevo;Digitalna repeticija, Galerija SKC Beograd
 • 2000. Galerija Paleta, objekti, Rešica, Rumunija 
 • 1995. Galerija tribine mladih, instalacija, Novi Sad
 • 1994. Crtezi i slike, Hol akademije umetnosti Novi Sad

bakaluca

GALERIJA PPNS

PRILOG RTKBILJANA BAKALUCA SAJT
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html