SKC: Izložba ’Predeli’ Marije Gavrilović

SKC: Izložba ’Predeli’ Marije Gavrilović

Izložba "Predeli" Marije Gavrilović biće otvorena u Galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 3. novembra u 20 časova. Izložbu će otvoriti Vladimir Ranković, nastavnik FILUM-a u Kragujevcu, a trajaće do 7. decembra.

* * *

Vidim kako pod teškim nebom
vlaga i sunce mame rastinje
u svojim najbujnijim oblicima.

Rože Kajoa

Priroda – "čarolija koju umetnost zalud nastoji da podražava", oduvek, i, čini se, zauvek. Tačka u kojoj ono što se "vidi u prirodi nije ono faktičko, već ono delajuće" jedna je od prelomnih u istoriji umetnosti. Priroda je, shodno tome, mogla da prestane da bude prizor i da postane događaj – događaj oka, reći će Gotfrid Bem razmatrajući delo Kloda Monea.

Marija Gavrilović, stvarajući, ne nastoji da prirodu podražava. Njene grafike predstave su prirode kao događaja. Međutim, događaj, u slučaju Marijinih radova, nije događaj oka, već događaj nečega neuhvatljivog, nečega što nije ni određeno niti ograničeno čulnom percepcijom, vidom, okom. Svaki njen predeo ne samo da, kako sama kaže – "predstavlja jedan događaj", već događaj i jeste. Predstavljeni događaj posed je umetnice, postoji, ali je skriven, ličan i intiman. Drugi, vidljiv, onaj koji jeste, konstrukt je koji nastaje svakim pogledom na Marijine grafike. Predstavljeno – predeo, pejzaž, događaj – tako postaje meditativno iskustvo, metafora bezgraničnosti prirode, slika sklada, čarolija, ili bilo šta drugo što onaj ko se pred njime nađe, u njemu otkrije.

Motiv koji je u središtu rada Marije Gavrilović čest je, sveprisutan u vizualnoj umetnosti ili onome što pretenduje da to bude, i uobičajeno se doživljava kao pogled stvaraoca ka spoljnom svetu. Marija taj motiv upotrebljava kao sredstvo ekspresije sopstvenog unutra. Gotovo manifestno, ona stvara subjektivne slike subjektivne stvarnosti. Objektivnost, kao poziv na učešće u tom procesu, poziv unutra, samo je privid.

Vladimir Ranković


BIOGRAFIJA

Marija Gavrilović je rođena 1991. godine u Kragujevcu. Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju. Diplomirani je grafički dizajner na Filološko-umetničkom fakultetu, na odseku za primenjenu umetnost, smer grafički dizajn. Student master akademskih studija na istom fakultetu i član Udruženja likovnih umetnika Kragujevac (LUK) od 2011. godine.

Kolektivne izložbe, izbor:

 • 2011. "Godišnja izložba crteža LUK" Moderna galerija Narodnog muzeja, Kragujevac
 • 2011. "Godišnja izložba slika i skulptura LUK" Moderna galerija Narodnog muzeja, Kragujevac
 • 2011. XVI Bijenale studentskog crteža Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd
 • 2012. "Godišnja izložba crteža LUK" Moderna galerija Narodnog muzeja, Kragujevac
 • 2012. XVI Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd
 • 2012. "Prvi studentski crtež" Udruženje likovnih i primenjenih umetnika, Kraljevo
 • 2013. "58. Sterijino Pozorje" 14. izložba pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, Novi Sad
 • 2013. "Mala grafika 2013" Galerija Grafički kolektiv, Beograd
 • 2014. Bijenale umetnosti minijature, Kulturni centar, Gornji Milanovac
 • 2014. Strelka International Design Festival – World War I
 • 2014. XVII Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd
 • 2014. Drugo Međunarodno Trijenale grafike u Beogradu, Beograd
 • 2014. "Sarajevo 100", deo izložbe Strelka International Design Festival, Pariz
 • 2014. Golden Bee – izložba plakata, Moskva
 • 2014. Izložba radova nagrađenih autora sa XVII Bijenala studenske grafike Srbije, Beograd
 • 2014. II Bijenale NGK Male grafike, Gradska galerija savremene likovne umetnosti Niš, Niš
 • 2014. "Mala grafika 2014" Galerija Grafički kolektiv, Beograd
 • 2014. Novembarski salon vizuelnih umetnosti, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika, Gradska galerija, Kraljevo
 • 2015. Treći internacionalni salon grafike, Gradska galerija, Kraljevo
 • 2015. "Dan mladih – San mladih", Zastavina bašta, Kragujevac
 • 2015. Izložba grafika nagrađenih autora sa XVII bijenala studentske grafike Srbije, Galerija Studentskog kulturnog centra, Kragujevac
 • 2015. Novembarski salon vizuelnih umetnosti, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika, Gradska galerija, Kraljevo

Nagrade:

 • 2012. Pohvala za crtež, III mesto "Godišnja izložba crteža LUK", Moderna galerija Narodnog muzeja, Kragujevac
 • 2014. Prvo mesto na XVII Bijenalu studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd
 • 2015. Prvo mesto za kostimografiju na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije, FAPS, Novi Sad

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html