SKC: Izložba ’Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti’

SKC: Izložba ’Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti’

Izložba "Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti", istoričarki umetnosti Jasmine Novaković, Mine Lukić i Marije Vasiljević biće otvorena u utorak 17. marta u 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra.

Izložba je podstaknuta zvaničnim pamćenjem Ive Lole Ribara u socijalizmu, uzrocima njegovog postupnog društvenog zaboravljanja, kao i pitanjem kako danas interpretirati njegov lik i u kom kontekstu.

Taj "dug život" Ive Lole Ribara do danas, ima najmanje tri smrti. Prva je ona samog pojednica (interpretirana u socijalizmu kao "smrt neumrlog"), druga je "smrt" Narodnog heroja, odnosno njegova društvena i politička nepotrebnost i zaborav (kontekst post-socijalizma) i treća predstavlja kraj heroja Velikih ideja (kontekst "kraja utopije").

Autorke izložbe odgovoriće na pitanja:

  • Kako se gradi lik heroja u okviru zvanične kulture sećanja? 
  • Šta se dešava sa vrednostima koje on predstavlja kada se društveno-politički kontekst promeni? 
  • Da li smo danas svedoci smrti velikih ideja, ideala i nestanka heroja? 
  • Ako nismo, ko su heroji danas i po čemu se razlikuju od heroja u prošlosti?

Autorke izložbe, Jasmina Novaković, Mina Lukić i Marija Vasiljević, osnovne studije završile su na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su trenutno na doktorskim studijama. Saradnice su Centra za muzeologiju i heritologiju na istom fakultetu.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Produkcija izložbe – Dom kulture Studentski grad Beograd.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari