SKC: Književno veče ’Sam svoj jatak’ - Branko Ćurčić

SKC: Književno veče ’Sam svoj jatak’ - Branko Ćurčić

Književno veče posvećeno zbirci kratkih priča "Sam svoj jatak" Brankа Ćurčićа biće priređeno u Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra u petak 24. aprila od 19 časova.

Spojna tema kratkih priča u zbirci "Sam svoj jatak" Branka Ćurčića jeste žučno unutarje jednog grada, nazvanog Severno S. po sličnom modelu po kom je Veljko Petrović svoje realno polje fikcije nazvao Ravangrad. U prvom planu je pojedinac koji večito planira bekstvo – od provincijske rutine, od mreže lokalnog politikantstva, od naivnosti, od sentimentalnosti, od laži, od istine, od sebe – da bi, na kraju, bolno, spoznao nemogućnost odlaska, nemogućnost silaska sa krsta na kom je razapet i osuđen da (pre)živi u pokušajima (samo)spoznaje.

Kao što se junaci priča Rejmonda Karvera neprestano, i neuspešno, sele sa jednog ruba velikog kontinenta na drugi, tako se i likovi u ovoj zbirci sele, ali samo unutar svojih pustih prohteva i želja, u jalovim nastojanjima da napuste Severno S. i njegov takozvani mirni život pod senkama golemih stabala bođoša, platana i kestenova.

Valja reći da junaci nisu nesvesni sopstvene pozicije, njihova psiha je dovoljno izbrušena da bi bila spremna za momenat tihe epifanije, u kom se, samo za trenutak, jasno raspoznaje, nekad i humorna, tragika malog čoveka u malom gradu, negde, na mapi velikog (virtuelnog) sveta. Ma koji stanovnik Severnog S. bio glavni ili sporedni junak neke od dvanaest priča u zbirci – lokalni političar, sitni bankar, povratnik iz inostranstva, urbana umišljena usamljenica ili čovek koji uzaludno čeka da dobije posao, preko veze, naravno – on je svakako sudbinski vezan za tlo ravnog grada. Tamo gde je večiti korzo na kom se susreću i prepliću različita očekivanja i razmišljanja, potisnute želje i strahovi.

Branko Ćurčić rođen je 1980. u Somboru, diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Objavio je zbirke priča Vetrenjača (2006) i Živeti i umreti u Ulici Ljjubavi (elektronsko izdanje, 2009). Objavljuje u periodici, zastupljen je u časopisu Priča - plejlista s početka veka (Književno društvo Sveti Sava, Beograd 2011) i knjizi priča Pucanja - izbor iz mlade srpske proze (Službeni glasnik, Beograd 2012). Urednik je somborskog lista za kulturu Avangrad. Dobitnik je nagrada Đura Đukanov za 2005. i prve nagrade Bal u Elemiru za 2013.

PROMOCIJA

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html