SKC: Noć muzeja 2015. - izložba ’Anticipacije’ Dejana Grbe

SKC: Noć muzeja 2015. - izložba ’Anticipacije’ Dejana Grbe

U okviru manifestacije "Noć muzeja", Kontakt galerija Studentskog kulturnog centra predstaviće izložbu "Anticipacije", autora Dejana Grbe iz Beograda. Otvarnje izložbe je zakazano za 20 časova, a radovi će biti izloženi do 25. maja.

* * *

Anticipacije

Instalacija "Anticipacije" je realizovana statističkom obradom materijala koji sam koristio u radu Alibi (Black or White) iz 2012. godine.

Osnova projekta su tri video sekvence koje sadrže po 1.177 slika i traju po 47,08 sekundi. Prva je bluescreen sekvenca iz spota Black or White Majkla Džeksona, modifikovana za kružno prikazivanje. Dve nove sekvence su izvedene sukcesivnim morfovanjem svih reprezentativnih ključnih slika, odnosno svih prelaznih ključnih slika prve sekvence.

Sistematskim usaglašavanjem i uprosečavanjem formalnih vrednosti kao što su osvetljaj, obojenje i položaj u te tri sekvence, izvedeno je dvanaest finalnih fotografija i pet finalnih video klipova.

Statistički zasnovane likovne transformacije referišu na rane eksperimente sa kompozitnom fotografijom, na pionirske radove sa analognim i digitalnim morfovanjem, na generativne i infografičke vizuelizacije savremenih umetnika, naročito na serije Amalgamations (1997-2010) i Color-Averaged Frames (1997-2012) Jasona Salavona, na seriju Illuminated Average (2000-2001) Jima Campbella, kao i na radove Disgrand i HSV Space Arrangement (oba 1998) Bena Fryja, Palette Reduction (2009) Rylanda Whartona i CINEMETRICS (2011) Frederica Brodbecka.

One istovremeno ističu apstraktnu prirodu likovne fenomenologije i ukazuju na evolutivno uslovljenu manipulabilnost vida kao primarnog ljudskog čula, sredstva saznavanja i rasuđivanja.

BIOGRAFIJA AUTORA

Dejan Grba je likovni umetnik, predavač i autor.

Njegov umetnički rad je posvećen istraživanju idejnih, opažajnih i kulturalnih činilaca likovne fenomenologije sa fokusom na različitim vidovima konstrukcije, prikazivanja i interpretacije individualnog doživljaja stvarnosti.

Izlagao je u institucijama kao što su ZKM u Karlsrueu, Galerie für Zeitgenössische Kunst u Lajpcigu, IFA Galerie u Berlinu, Montevideo u Amsterdamu, Atelier als Supermedium u Hagu, Museum in Progress u Beču, CCN i Stadtmuseum u Gracu, Muzej savremene likovne umetnosti u Novom Sadu, Muzej savremene umetnosti, galerija Doma omladine i galerija Remont u Beogradu.

Doktorirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na kojem predaje Transmedijska istraživanja. Na doktorskom programu Digitalna umetnost interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu predaje Poetike digitalne umetnosti. Bio je gostujući profesor na programu Kompjuterska umetnost na Koledžu likovnih i izvođačkih umetnosti Sirakjuz univerziteta.
Objavljuje stručne i teorijske tekstove o likovnim umetnostima i realizuje javna predavanja i radionice u Evropi i SAD.

GALERIJA PPNS

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 
DEJAN GRBA SAJTTVITER 


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html