SKC: Pink Panters - izložba Vladimira Sekulića

SKC: Pink Panters - izložba Vladimira Sekulića

Otvaranje izložbe "Pink Panters" Vladimira Sekulića zakazano je u Galeriji Studentskog kulturnog centra za utorak 10. februar u 20 časova.

Vladimir Sekulić rođen je u Krupnju 1981. godine. Diplomirao je 2011. godine na smeru za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se dokumentarističkim oblikom likovnog izražavanja, tematski predstavljajući specifične situacije iz savremenog društva.

Izložba će biti otvorena do 27. februara.

* * * 

Za izložbu Vladimira Sekulića "Pink Panters" na prvi pogled se može reći da je klasična izložba, jer je većina radova izvedena u klasičnom mediju – crtežu i to drvenim bojicama na papiru, uz dodatak video i TV-projekcija, ali tema i način prezentacije ove teme su izrazito savremeni i aktuelni.

Status i vrednovanje crteža menjali su se tokom vremena od pripremne etape, skice, projekta u izvođenju dela do samostalnog umetničkog dela, a savremena umetnost donela je novo sagledavanje i tumačenje crteža u kojima se pomeraju i prevazilaze granice njegovog klasičnog shvatanja i crtež postaje složeni likovni fenomen čija se fenomenologija i ontologija promenila u znatnoj meri.

Vladimir Sekulić je umetnik koji tematski predstavlja specifične situacije iz savremenog društva, a upravo se teme savremene umetnosti često preklapaju sa temama koje se tiču savremenog društva. Inspiraciju umetnicima pruža gotovo sve ono što ih okružuje u svakodnevnom životu – od političkih, socijalnih i ekonomskih tema, tema koje se tiču različitih ekoloških, medicinskih, naučnih i drugih problema sve do popularne kulture i zabave. Teme u savremenoj vizuelnoj umetnosti demonstriraju da dostignuća savremenih umetnika imaju istorijski kontekst i utemeljenje, a kroz prizmu jedne teme prelama se mnoštvo drugih tema i problematika. Samim tim umetničkom delu se može prići iz različitih interpretativnih sadržaja koji ne umanjuju relevantnost niti vrednost bilo kojeg tumačenja.

Osnovna tema radova Vladimira Sekulića je kriminalna grupa koja se bavi krađom nakita, prozvana Pink Panterima od strane Interpola po čuvenom filmu The Pink Panth posle pljačke koja je nalikovala jednoj sceni iz ovog filma, a čija je virtuoznost, smelost, drskost, brzina i preciznost u izvođenju pljački, medijskim prezentacijama, dovela do mita. Kroz temu Pink Pantera možemo iščitati presek mnogih danas aktuelnih tema: socijalnih, političkih, ekonomskih, tržišnih, pravnih, umetničkih, popularne kulture, tehnologije, mas medija, fikcije, itd. Umetnik sa interneta skida fotografije ili na Jutjubu pregledava snimke krađa sa video nadzora, vadi potrebne kadrove i na osnovu njih pravi identične crteže.

Ovaj metod se podudara sa širom društvenom i umetničkom tendencijom koju Burio identifikuje kao postprodukcija u svojoj knjizi sa istoimenim nazivom. Govoreći o fenomenu u savremenoj umetnosti koji se javlja početkom devedesetih godina prošlog veka u sklopu kojeg umetnici sve više temelje stvaranje svojih radova na preuzimanju odnosno aproprijaciji već postojećih dela kroz reinterpretaciju, ponovno izlaganje ili implementiranje postojećih kulturnih proizvoda, umetnost postprodukcije se može posmatrati kao reakcija na haos globalne kulture u doba informacija. Umetnici koji u svojim delima koriste ovaj metod brišu, po Buriou, tradicionalno uspostavljene razlike između produkcije i potrošnje, dela i kopije, redimejda i originalnog rada jer materijal kojim manipulišu više nije primaran već je u opticaju na kulturnom tržištu, a zadatak umetnika je selekcija postojećih kulturnih produkata i ubacivanje tih produkata u nove kontekste

Sunčica Lambić-Fenjčev
istoričarka umetnosti, kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin

pink panters

GALERIJA PPNS

VLADIMIR SEKULIĆ BLOG, FB STRANA
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html