SKC: Predstavljanje knjige ’Spojeni sudovi’ Slobodana Lazarevića

SKC: Predstavljanje knjige ’Spojeni sudovi’ Slobodana Lazarevića

Knjiga "Spojeni sudovi" Slobodana Lazarevića biće predstavljena u četvrtak 26. februara od 19 časova u Kontakt galerija Studentskog kulturnog centra.

Uz autora, učestvuju Biljana Tešanović i Časlav Nikolić.

Iz knjige autora

...Primere koje smo odabrali i poredimo ih sa slikarstvom Vladimira Veličkovića nisu odabrani po osnovu sličnosti, nego po mogućem odstupanju od sličnosti. Najpreciznije kazano – na osnovu unutrašnjeg smisla i značenja prodiranjem u "nepoznato to" (Helderlin) spoznaje se bogatstvo, slojevitost simboličkih oblika kojima se stvaraoci služe u različitim okolnostima, vremenima i epohama. Na rečena poređenja nas još jednom upućuju na pesnikov i slikarev prosede koji nikada nije bio odraz nekog bivstva već samo sazdana tvoračka akcija.

Otuda naslov ove knjige, namerno pozajmljen od Bretona, čini se sasvim odgovarajućim, tim pre što spojeni sudovi kao retko koji sintagmatski simbol uspešno otvara vidik precizno uočenih i ne manje omeđenih istina. Tukidid na jednom mestu kaže: "Pošto su učinili sve što su mogli oni su propratili sve što su morali". U toj ravnoteži između ljudskih moći i sudbonosne nužnosti otkriva nam se i svekoliki smisao umetnikovog delanja. Slikarstvo i pesništvo, ne retko, istinitije od istorije predstavljaju ono čemu čovek ne može da umakne...

* * *

Vladimir Veličković je rođen je 11. avgusta 1935. u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. Izlaže od 1951. Prvu samostalnu izložbu imao je 1963, bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu, 1962-1963. Živi i radi u Parizu od 1966. Profesor je na Ecole Nationale Superieur de Beaux – Arts - Institut de France. Član Makedonske akademije nauka i umetnosti. Odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem u oblasti kulture i umetnosti Commandeur de l odre des Arts et des Lettres i orednom Legion d Honneuor (legija časti). Osnivač fonda za crtež "Vladimir Veličković".

Slobodan Lazarević (1949) je vanredni profesor za naučnu oblast Teorijske književne discipline i Opšta književnost na Univerzitetu u Kragujevcu. Među nekoliko knjiga koje je do sada objavio su i tri monografije o slikarstvu Vladimira Veličkovića (2003) i Stvaralačko komponovanje (2010). Spojeni sudovi su četvrta knjiga inspirisana delom ovog znamenitog slikara XX i XXI veka. Nije odlikovan društvenim niti stručnim priznanjima i nagradama.VLADIMIR VELIČKOVIĆ FB STRANA, BIOGRAFIJA
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari