SKC: Predstavljanje knjige ’Vizantijski višeboj’

SKC: Predstavljanje knjige ’Vizantijski višeboj’

Pesnička knjiga Aleksandra Marića "Vizantijski višeboj" biće predstavljena u Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra u u utorak 15. septembra od 19 časova. Knjiga je 2014. godine nagrađena nagradom "Gordana Todorović". Sa autorom će razgovarati pesnik Nenad Glišić.

* * *

"Neminovno će se čitalac, a i tumač "Vizantijskog višeboja" zapitati u kakvoj se tišini zametnula iskra ponovnog stvaranja istorije, kakvom je duhovnom moći pesnik ispisao svoje kaligrafske stihove, kakvim je tajnama ispunio sebe ili ih našao u sebi potvrđujući ono Andrićevo iz "Znakova pored puta": "Ko uspe da pronikne tišinu i dozove je njenim pravim imenom, taj je postigao najviše što smrtan čovek može postići." U kakvu se tišinu spustio spustio da bi dostojnim mogao nazvati: "Dok padaju stubovi sveta/ I nade narodne gnjile" (Carigrad, pesnik, Hamvaš)? Marić tišinu doziva tišinom, tihim pojanjem pred oltarom večnosti i poezije, nenadmašnim leksičkim fondom koji se kristališe u nove tišine - u zanemelost čitaočevu pre nego što pronikne značenja."

Iz pogovora Milice Milenković "Kaligrafsko livenje rukopisa"

BIOGRAFIJA

Aleksandar Marić je rođen na Sveta Tri jerarha 1973. godine u Beogradu. Objavio je četiri knjige pesama "Studenica, Studenica" (2003), kao nagrađeni rukopis za prvu knjigu u uzdanju SKC Kragujevac edicija "Prvenac", "Kosovski prozbenik" (2008), u izdanju "Gradac" Raška i "Anđeli žeteoci" (2008), u izdanju Književnog kluba Kraljevo i "Obručavanje svetlosti" 2014.

Dobitnik je nagrade "Bogdan Mrvoš" za ciklus pesama "Likovi“" (2005.) koji je separat iz knjige "Anđeli žeteoci", Godišnje nagrade Književnog kluba Kraljevo iz fonda dr Hranislava Miloševića, nagradu "Gordana Todorović" za 2014. godinu.

Priredio izbor pesama Ane Rakočević „Pred tobom kraja nema", knjigu izabranih novih pesama Milana Đokića "Ine svetlosti" i izbor pesama Miloša Milišića "Zajmljeni dani". Preveo sa bugarskog knjigu pesama Romana Kisjova "Hodočasnik svetla" Objavljivao u časopisima "Svitak", "Luča", "Povelja", "Lipar", "Bdenje", "Ljudi govore", "Braničevo", "Koraci"... Bavi se esejistikom i književnom kritikom, zastupljen u zborniku "Plač majke Jevrosime nad Kosovom" i "Crte i reze" za 2012. godinu.

Vodi književnu radionicu Klub mladih pesnika. Svoju poeziju potpisuje sa Nikola Aleksandar Marić. Živi u Kraljevu.

ALEKSANDAR MARIĆ BLOG
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari