SKC: Predstavljanje romana ’’Knjiga’’ Vladislava Radaka

SKC: Predstavljanje romana ’’Knjiga’’ Vladislava Radaka

Romana "Knjiga" Vladislava Radaka biće predstavljen u Kutiji šibica SKC u ponedeljak 21. decembra od 20 časova. Uz autora, učestvovaće i Božidar Andrejić.

O romanu Knjiga

Čitajući "Knjigu" shvatićete da matematičari mogu biti bolji pisci i od književnika. Spajaći dva naoko različita narativna toka, preispitivanje naučnih teorija o paralernosti vremena, "džepovima" u njemu, futurističkog prikaza zavisnosti čoveka od tehnologije iscrtanih oštrinom naučnog oka u dalekom Seulu, sa lelujavom pričom dečaka i njegovog doživljaja sveta oko sebe, lepote francuske Provanse i neuhvatljivih ljiljana, nijedanput ne napušta svet umetničke književnosti.

Kompleksan vrtlog u koji nas pisac uvlači i ne dopušta nam da ga napustimo do poslednjih stranica, čini pažljivo izbrušeni stil, uklopljenost različitih književnih žanrova, poigravanje sa vremenom, savršeno uklopljenom pričom koja ostaje urezana i posle sklapanja korica knjige.

Iako sakriven i sigurno uljuljkan u okvirima domena "saj-faja", ovaj roman priča priču svih nas. Naših života. Moguće naše budućnosti. Puta u koji hrli futuristički voz tehnologije nezaustavljivom brzinom, dok neko ne pozove na osvešćenje, uskličući "Koliko košta ljudska sloboda?" Gde se gubi ljudskost, lepota, život, a čovek postaje olupina koja ćuti i ne primećuje?

O turneji

Svakodnevno smo bombardovani informacijama da je kultura u rasulu, da knjige slabo ko čita, da smo sve više okrenuti tehnologiji i svojim virtuelnim životima, ne mareći za one koji su nam prevashodno dati. Vladislav Radak potpomognut izdavačkom kućom Dobar Naslov kreće na turneju na kojoj će održati seriju predavanja u školama i univerzitetima širom zemlje, po bibliotekama, kafanama i trgovima da dokaže suprotno.

Naša želja za pisanom reči nikad nije bila veća, naša žeđ za kreacijom nikad jača, a naše mogućnosti nikad veće. Potreban nam je samo okidač koji će nas probuditi iz morfijumske omamljenosti. Vladislav će pokušati da uoči paralele između naše realnosti i Pete Prestonice u kojoj žive junaci njegovog romana, da odgovori na sva pitanja čitalaca koji mu pišu svakodnevno, da pokuša da matematički dokaže kako najnovije tehnologije od nas prave algebarske matrice, upravljaju našim postupcima u budućnosti i čine najlukaviju pljačku od svih, kidnapujući ono što je nama najvažnije – našu kreativnost i naše emocije.

"Vladislav Radak (1987.) je jedna zanimljiva i svestrana ličnost, čije je sve aktivnosti i talente zaista teško pobrojati. Ali, pokušajmo. Diplomirani matematičar, sa finansijskom matematikom kao užom specijalnošću i profesijom. Pasionirani ljubitelj sedme umetnosti i režiser nekoliko nagrađivanih kratkometražnih dokumentaraca. Jedan je od autora i voditelja kultne emisije za mlade Stepenište, koja se na RTS-u prikazivala od 2004. do 2010. Predavač i veliki promoter nauke. Posetiocima TEDx Novi Sad 2013. ostaće upamćen njegov živopisan nastup kao govornika. Vladislav trenutno živi i radi u Nemačkoj. Međutim, razlog zašto sam ja pozvao ovog mladog i perspektivnog naučnika nije ni nauka ni matematika. Vladislav je i jedan zaista sjajan pisac. O njegovoj novoj knjizi, uveren sam, tek će da se priča i u čitalačkim i u užim književnim krugovima."

Iz intervjua Vladimira VujinovićaVLADISLAV RADAK SAJT, BLOG 
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari