SKC: Serbian Jazz, Бре!

SKC: Serbian Jazz, Бре!

Sastav Serbian Jazz, Бре! nastupiće u Studentskom kulturnom centru u petak 27. februara od 21 čas.

Ovaj projekat je nastao sredinom 2012. godine, sa idejom da spoji muzičku i vizuelnu umetnost, kao i da na nov način promoviše srpski i balkanski džez.

Muzički deo projekta okupio je značajne srpske muzičare, formirajući svojevrsni umetnički izraz koristeći, kako jezik savremenog džeza, tako i bogato muzičko nasleđe Balkana. Integralni deo nastupa su i video projekcije, u kojima autor i inicijator projekta – fotograf Ivan Grlić, ima ulogu VJ-a.

U junu 2013. godine bend je izdao i svoj prvi CD, pod nazivom Serbian Jazz Бре Project.

Projekat je od nastanka privukao veliku pažnju javnosti, što je rezultiralo mnogobrojnim nastupima na festivalima u zemlji (Belgrade jazz fest Beograd, Indjija jazz fest, JazzIbar Kraljevo, DunavFest Beograd, Novosadski Jazz Festival, Dan Zauvek Festival Raška, Gitarijada Zaječar...) i inostranstvu (Blues’n’Jazz Rallye Luxembourg, Jazz a Liege Belgija, Liszt Ferenc Zeneakademia Budimpešta, Jazzelsa Hvar Hrvatska, Festival Fesativala Trebinje, HercegFest Herceg Novi...).

Repertoar benda je sačinjen većim delom od autorskih kompozicija, ali i od obrada narodnih pesama sa balkanskog podneblja, nastalih kao svojevrsni omaž jednom od pionira balkanskog džeza – Branislavu Lali Kovačevu. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj i balkanskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju, uklopljeni su u savremenu džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.

Bend u sastavu: Aleksandar Jovanović Šljuka - klavir, klavijature, Marko Fabry - bas gitara, Aleksandar Cvetković - bubnjevi, Maks Kočetov -saksofon i Uroš Šećerov - udaraljke, stvara plodnu podlogu za istraživanje i vizuelni izraz Ivana Grlića kao video-džokeja, koji u duhu džeza, koristeći improvizaciju, prati odsvirane note i prenosi svoje impresije na ekran.AD LIBITUM, 8. 12. 2014.FB DOGAĐAJ 

SJB PROJECT SAJT, FB STRANA, JUTJUB KANAL; IVAN GRLIĆ SAJT, FB PROFIL 
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari