SKC: Vajl za groš

SKC: Vajl za groš

promo ppns

Muzičko-scenski događaj "Vajl za groš" biće održan Studentskom kulturnom centru u četvrtak 21. maja od 20 časova.

Tematski program posvećen delu Kurta Vajla, kroz seriju kompozicija i adaptiran govorni tekst u izvođenju soprana Tijane Đuričić i pijanistkinje Irine Naumovske, te specijalnih atmosfera scenske dizajnerke Mije David, ima za cilj predstavljanje poznatih, ali i neizvođenih dela ovog autora.

Kurt Vajl (Kurt Weill) je u prvoj polovini 20. veka napravio preznačenje koje do danas osvaja publiku širom sveta ubedljivošću, realističnošću, moći poistovećivanja i aktivizmom drušveno aktuelnih tema. Ovim koncertom izvođači žele da još jednom ožive blizak duh ljudske prirode u različitim životnim iskušenjima i moguće iskrene reakcije koje lako mogu da inspirišu slušaoce/gledaoce na dublju kontemplaciju kroz uživanje i naizgled lakoću. Kontrast između lepršavih tema (valcer, tango) i tekstova brutalno izazivaju, harmonske nijanse podižu na piejdestal nadrealnog. Kako bi se muzički predložak i vokalno-instrumentalno izvođenje pretvorilo u scenski događaj blizak Vajlovim kabareima, te čitanjem koje bi za nas danas bilo brehtovsko, dizajnom svetla i scene koncerta bave se odabrani studenti Departmana za scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a dokumenotvanjem (fotografisanjem i snimanjem zvuka) studenti Nove Akademije umetnosti u Beogradu. Ova saradnja predstavlja idealnu platformu rasta, kako za izvođače tako i za mlade profesionalce različitih predznanja, a publici pruža jedan inspirativan događaj.

BIOGRAFIJE

Tijana Đuričić je rođena 1983. godine u Beogradu. Upisala je Fakultet muzičke umetnosti 2005. i u naredne dve godine sa prof. Nikolom Kitanovskim intenzivno izgrađivala vokalnu tehniku i muzički izraz. Diplomirala je u klasi prof. Radmile Bakočević na FILUM-u. Osvojila je prve nagrade na Republičkom takmičenju i takmičenjima: "Vojislav Vučković", "Laza Jovanović" i "Nikola Cvejić". Debitovala je novembra 2009. godine u ulozi Stanke (Stanislav Binički: Na uranku) u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Koncertirala je intenzivno u Srbiji (70 samostalnih i 100 zajedničkih koncerata), regionu, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu. Pored projekata "Šuman i njegovi dvojnici", "Hajdn u Londonu", "Eternal Pučini", "KIBOU", "Savremena muzika Srbije i Japana", "Pozorište na gradilištu", predstavila je srpsku savremenu muziku premijerno izvodeći dela mladih autora u okviru projekta Zemaljski krug Srbije početkom 2013. u Tokiju i Nagoji. Tokom 2014. godine učestuje u projektu "EU Play", ispitujući zajedničko muzičko evropsko nasleđe i nastupajući u Đenovi. Diskografski opus započela je snimkom dela Đure Živkovića "I shall contemplate" za sopran i kamerni orkestar 2011. godine. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Irina Naumovska je rođena 1983. u Skoplju gde je završila nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Požarickaje Pejsahove. Diplomirala je na FMU u Beogradu 2006, završila specijalističke 2007. i odmah upisala doktorske studije u klasi prof. Jokut Mihailović. Tokom školovanja posećivala je seminare, majstorske kurseve i sarađivala sa profesorima i umetnicima: Ari Vardi, Hiroko Nakamura, Mišel Brof, Vladimir Vijardo, Naum Štarkman, Pavel Nersesjan, Noel Flores, Mati Raekalio, Lori Sims, Arbo Valdma i dr. Irina Naumovska nastupala je na koncertima, takmičenjima i završnim koncertima master klasa u Francuskoj, Maleziji (Kuala Lumpur i Pinang), Americi, Japanu, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Rusiji, Austriji, Portugalu, Španiji, Češkoj, Nemačkoj, Maroku, Srbiji i dr. Osvojila je sedam međunarodnih prvih i drugih nagrada. Dobitnica je sedam prvih nagrada na državnim takmičenjima u Makedoniji, a nastupala je na međunarodnim festivalima u Italiji, Ohridu, Portugalu, Skoplju, Austriji, Nemačkoj i Japanu. Nastupala je sa Makedonskom Filharmonijom, Švajcarskim simfonijskim orkestrom Kamerata Švajc, Austrijskim simfonijskim orkestrom Koncertferajnigung. Realizovala je audio i video zapise u Maleziji, Maroku, Makedoniji, Švajcarskoj i Austriji. Članica je Klavirske duo asocijacije u Tokiju, Japan.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 
 

promo ppns 3

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html