Spomen-park: Noć muzeja 2024

Spomen-park: Noć muzeja 2024

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, Spomen-park "Kragujevački oktobar" 18. maja organizuje poseban program i radno vreme objekata.

U Muzeju "21. oktobar" biće priređena QR izložba "Poslednje poruke streljanih" muzejskog savetnika istoričara Nenada Đorđevića. Reč je o tonskim i video zapisima prevedenim iz nastalih poruka. U realizaciju su bili uključeni učenici Prve kragujevačke gimnazije: Mihajlo Milošević, Veljko Trifunović i Pavle Petrović, i udruženje PRVI PRVI NA SKALI.

Posetiocima je dostupna stalna postavka muzeja, multimedijalna postavka o oktobarskoj tragediji, streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine.

Uz to, u periodu od 18 do 20 časova, na svakih pola sata, biće tradicionalno organizovan večernji obilazak Memorijalnog parka autobusom pod nazivom "Sećajte se moji mene", uz stručno vođenje kustosa. Polazak je sa parkinga ispred Muzeja "21. oktobar".

Spomen-park napominje da zbog radova na sistemu grejanja, donji nivo muzeja, gde je izložen legat Petra Lubarde, biće zatvoren za posetioce.

U galerija "Mostovi Balkana" aktuelna je izložba grafike iz zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu "Preseci".

Muzej "21. oktobar" radiće od 8 časova do ponoći, a galerija "Mostovi Balkana" od 17 časova do ponoći.

Ulaz je slobodan.

Dodatak PPNS: Istorijat

undefined
Učenici koji učestvuju na Međunarodnom danu muzeja 2010. Tema: Društvena harmonija

Međunarodni dan muzeja obeležava se 18. maja u svetu kao dan muzeja. Ovaj dan se organizuje od 1977. godine, a od 1992. svake godine ima određenu temu.

Međunarodni savet muzeja svake godine 18. maja organizuje Međunarodni dan muzeja. Taj dan se organizuje od 1977. godine i predstavlja poseban dan za međunarodnu muzejsku zajednicu. Na ovaj dan muzeji planiraju različite kreativne događaje i aktivnosti vezanih za temu Međunarodnog dana muzeja koja je svake godine drugačija. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među narodima. Događanja se organizuju oko 18. maja i mogu trajati jedan ili više dana (najviše do 7 dana).

Tokom vremena se sve više institucija kulture pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana muzeja. Godine 2019. učestvovalo je više od 55.000 muzeja iz oko 150 zemalja u svetu. Od 1992. godine se obeležava specifično i svake godine ima neku globalnu temu koje se svi pridržavaju. Muzeji organizuju izložbe i promotivne kampanje. Povodom tog dana muzeji nude slobodan ulaz kao i produženo radno vreme. Osnovna ideja Međunarodnog dana muzeja je da istakne važnost muzeja za kulturnu razmenu. To podrazumeva potenciranje i unapređenje saradnje između različitih kultura i naroda.

Teme

  • 2023. Muzeji, održivost i dobrostanje
  • 2022. Moć muzeja
  • 2021. Budućnost muzeja: Oporavite se i ponovo zaživite
  • 2020. Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija
  • 2019. Muzeji kao središta kulture – budućnost tradicije
  • 2018. Hiper–povezani muzeji – novi pristupi, nova publika (Hiperpovezanost je izraz koji je osmišljen 2001. godine kako bi ilustrovao mnogobrojna savremena sredstava komunikacije, kao što su direktni kontakti, elektronska pošta, instant poruke, telefon ili internet)
  • 2017. Muzeji i sporne istorije : govoriti o neizrecivom u muzejima
  • 2016. Muzeji i kulturni pejzaži
  • 2015. Muzeji za održivo društvo
  • 2014. Zbirke muzeja uspostavljaju veze
  • 2013. Muzeji (memorija + kreativnost = društvena promena)
  • 2012. Muzeji u svetu koji se menja. Novi izazovi, nove inspiracije
  • 1993. Muzeji i autohtoni narodi
  • 1992. Muzeji i okolina

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Od 2007. godine Srbija je deo evropske Noći muzeja.

Izvor: Vikipedija; Noć muzeja


KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU - DESET GODINA NA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html