Studentski kulturni centar: Programi

Studentski kulturni centar: Programi

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR, JUN 2022.

Program od 4. do 10. jula

BELDOKS EHO
Kontakt galerija SKC
4 – 10. jul 2022. u 21:00
ULAZ SLOBODAN

Turneja Beldoks festivala pod nazivom Beldoks Eho se održava od 2011. godine, kroz koju Beldoks nastavlja da kvalitetnim i atraktivnim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku širom Srbije, nudeći sem domaće i bogatu međunarodnu selekciju.

Turneja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks predstaviće 7 najznačajnijih filmova iz programa dva najnovija izdanja festivala, uključujući upravo završeno 15. izdanje Beldoksa. Publika će biti u prilici da pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

Ponedeljak 4. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
Krtica / The Mole, Mads Brügger, Danska, Norveška, 2020, 120’

Istiniti špijunski triler o penzionisanom kuvaru iz Danske i njegovom dvostrukom životu koji vodi kao tajni agent. Zajedno sa pomoćnikom, bivšim dilerom kokaina za džet-set, krtica se infiltrira u jednu od najbrutalnijih svetskih diktatura, onu u Severnoj Koreji. Filmska ekipa će više od deset godina imati pristup srcu internacionalne kriminalne mreže. Ali koliko dugo mogu da guraju kovertu pre nego što se zamka zatvori?

Utorak 5. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
Novo Jevanđelje / The New Gospel, Milo Rau, Nemačka, Švajcarska, Italija, 2020, 107’

U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

Sreda 6. jul u 19:00
Kontakt galerija SKC
Razgovor o knjizi – Život na crticu, Dejan Grujić

Dejan Grujić je diplomirani glumac, novinar, urednik i pisac. Više od trideset godina je novinar na RTS-u, godinama vodi i uređuje emisiju “Ustanak” na Radio Beogradu 202, a u poslednje vreme sve više se ističe kao plodan pisac. Svakog jutra od 2010.godine redovno nas je budio uz „Crticu 202“ sve do oktobra 2018. godine.

„Crtica 202“ predstavljala je pogled na stvarnost koja nas okružuje iz ugla običnog čoveka. I, evo, nakon prve knjige „Život na Crticu“ koja se pojavila u decembru 2020.godine i do sada imala dva izdanja došlo je vreme za drugi nastavak pod imenom „Drugi život na Crticu“.

Sreda 6. jul u 21:00
Nešto prelepo što preostane / Beautiful Something Left Behind, Katrine Filip, Danska, 2020, 88’

Zajednica ”Dobre tuge” u Nju Džerziju usredsređuje se na holistički pristup žalosti, gde deca mogu da se prepuste gnevu u “vulkanskoj sobi” ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u “bolničkoj sobi”. U toku godinu dana, približavamo se Kimi, Nikiju, Piteru, Nori, Nolanu i Mikejli zajedno sa njihovom stalnom saputnicom – tugom, dok dolaze na svoje nedeljne sastanke grupe u ”Dobroj tugi”, obavljaju male rituale da bi se sećali svojih voljenih i nastavili sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Sreda 6. jul u 21:00
Radio-televizija Kragujevac
U susret Kulisi – S pozorištem na ti (repriza)

U susret novom izdanju Kulise, sedmom po redu, podsećamo se predstava, programa i atmosfere ovog festivala održanog 2019. godine. Autor ovog zanimljivog osvrta na festivalske dane V Kulise je Biljana Nešić.

VII festival amaterskih pozorišta Kulisa održaće se od 10. do 13. marta. U selekciji se našlo 6 takmičarskih predstava iz Beograda, Niša, Boljevaca, Bečeja, Smederevske Palanke i Banja Luke. Sve predstave biće izvedene u Sali PMF-a, a prateći programi festivala u Kontakt galeriji SKC-a.

Četvrtak 7. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
Autoportret / Self Portrait, Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin, Norveška, 80’

Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Petak 8. jul u 19:00
Kontakt galerija SKC
Poetski performans – Vladimir Milojković

Zbirka „U kući od ljudske kože“ svedoči o slobodi umetničkog izraza i poziva na učešće u iskustvu poetskih trenutaka koji se mogu javiti bilo kada i bilo gde. Svaki zapis je određen časom i datumom kao i tačnom lokacijom na kojoj pesma nastaje. Lirski dnevnik, poetski putopis, beleške u trenucima za poeziju izmiču preciznom žanrovskom imenovanju. Pesnički glas ima dva izgovora, ekavski i ijekavski, ima i dva roda, muški i ženski. Pre nego što napusti rodni grad skicira pejzaže koji odlaze sa njim u inostranstvo. Tehnikom kolaža unosi delove pesama drugih autora, nenametljivo komunicirajući sa njima, prikazujući lično unutrašnje biće koje biva sada i ovde a koje se sastoji kako od neposrednog dnevnog „unosa“ tako i od živog razgovora sa pročitanim pesnicima. Poezija koja nastaje u sadejstvu lokalnog hronotopa sa autorovim unutrašnjim hronotopom govori o prelazu iz jednog sveta u drugi: stanstvovanje u rodnom gradu i postavljanje kamp-kućice u tuđini; mesto vladarske nesanice koje mora da se završi na mestu potčinjenosti, među ostalim uposlenicima mašinerije; lični intimni prostori koji se završavaju tamo gde počinju javni intimni prostori; razdvajanje vlastitih stihova od stihova drugih pesnika kurzivom, ovamošnja konkretnost materijalnih činjenica, i eteričnost kojoj se teži iza ivice bola. Autor vrlo retko rezonuje i teoretiše, on je vrsta konceptualnog umetnika koji čitaoca uvodi u poetsko tkivo „in situ“ prepuštajući mu da sam učitava značenja u fotografije lirskih trenutaka. Iako navodi druge umetnike, pesnik to čini lako i spontano, zato što je proživeo njihove redove a ne da bi odbranio nekakav stav; on prikazuje i aktuelna, dnevna zbivanja ali je izvan političke korektnosti koja nameće ritam pisanja i brani (ili napada) određenu tezu. Vladimir Milojković je sa sobom na „ti“ i poziva i nas da kročimo na taj komad slobode, jer ako je ne nađemo u umetnosti, teško da ćemo je, u ovakvoj konstelaciji, pronaći na nekom drugom mestu.

Vladimir Milojkovity (mađ.) ili Milojković (srb./hrv.) je rođen 1978. godine u Szabadki / Subotici, na severu Bačke. Završio je akademske studije iz pedagogije vizuelne umetnosti (2014.) i specijalizovao se za rad sa decom sa autizmom, na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Objavio je dve knjige poezije; „Razgovor sa Hertom“ (SKC Kragujevac, edicija ’Prvenac’, 2014.) za koju je nagrađen za najbolji neobjavljen rukopis mladog autora; i „Teško u glavi“ (Presing, edicija ’Pod presom’, 2020.). Uređuje blog massigliebe.blogspot.com;; zastupljen u novijim edicijama *Fantoma Slobode*, *Čovjek Časopis*, *Libartes*, *Vesna*, *AKT*, kulturnom dodatku *Beton* dnevnog lista Danas, *Priče iz izolacije* (Makart 2021.); zastupljen na internacionalnim kompilacijama poesié sonore, internacionalnim izložbama DADA umetnosti i festivalima kratkih filmova; art-performer i od 2021. član Engleskog PEN Centra. Trenutno živi u VI zoni zapadnog Londona.

Petak 8. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
Nemi glas / Silent Voice, Reka Valerik, Francuska, Belgija, 2020, 51’

Havaž, mladi MMA (Mešovite borilačke veštine) borac, pobegao je iz Čečenije kad je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će da ga ubije, pod progonom Kadirovljevog režima. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, dobio je mutizam. Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje njegova majka. Film prati Havažove prve mesece u Belgiji. Prisiljen da živi u potpunoj anonimnosti da bi izbegao čečensku dijasporu, pokušaće da izgradi novi identitet.

Subota 9. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
BELDOKS 2022
F@ck This Job, Vera Krichevskaya, Nemačka, Velika Britanija, 2021, 104′

Ubrzana slika turbulentnog uspona i pada ruskog TV kanala Dožd. Film nas vodi kroz priču o njegovoj osnivačici Nataši i sve većoj državnoj represiji sa kojom se ta televizija suočava. Postavlja se pitanje: šta ona da radi sa uspešnim TV kanalom sada kada dovodi u opasnost živote svojih kolega?

Nedelja 10. jul u 21:00
Kontakt galerija SKC
Napolju / Outside, Olha Zhurba, Ukrajina, Danska, Holandija, 2022, 79′

Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta koji pet godina kasnije puni 18 godina i iznenada se opet vraća na ulicu bez ičega u džepu osim upaljača i noža. Hoće li konačno povratiti kontrolu nad svojim životom?

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJTFB STRANATVITER, INSTAGRAM 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html