Supermama: Kako su nastale ružne reči

Supermama: Kako su nastale ružne reči

Prva repriza predstave "Kako su nastale ružne reči" škole glume Dečjeg kulturnog i edukativnog centra "Supermama" biće izvedena u Pozorištu za decu u četvrtak 11. juna od 18 časova.

Autor teksta je Duško Radović, a režirao je Nenad Vulević, član drame Knjaževsko-srpskog teatra.

Igraju mladi glumci:

 • Anka Milovanović
 • Veljko Trifunović
 • Jovan Nikolić
 • Dunja Antić
 • Iva Ðoković
 • Iva Ilić 
 • Mihajlo Milošević 
 • Ognjen Todosijević
 • Dimitrije Srećković
 • Teodora Mančić

U ansamblu koji je izveo premijeru 8. juna prošle godine bili su i: Danilo Milićević, Ognjen Miladinović i Una Kiković.

Od prošlogodišnje premijere do prve reprize koja sledi 11. juna, zbilo se mnogo toga pod krovom Supermame, ali i na brojnim lokacijama gde su nastupali polaznici škole glume i članovi Centra. Kao medijski partner koji prati razvoj ove talentovane pozorišne trupe, uoči prve reprize razgovarali smo sa Ivanom Jevrić, idejnim tvorcem "Supermame".

Najpre smo zatražili ocenu sezone na izmaku kroz prizmu - planirano-ostvareno.

Jevrić: Veliki sam kritičar, još veći samokritičar, ali su me deca posle ove sezone naučila da treba dati sve od sebe, truditi se, marljivo raditi i uspeh je zagarantovan, pa čak i ako se podvuče neka greščica nije "kraj sveta". Zadovoljna sam. Imamo dobar tim (ovde mislim na nas starije), imamo predobru i taletovanu decu, primećujem stalnu publiku na predstavama - našu publiku, osluškujem dobru kritiku od te iste, a i nove publike. Vuleta deca obožavaju, roditelji poštuju, imamo podršku medija, Pozorište za decu nam pruža dobrodošlicu... Kako da ne budem zadovoljna.

Ovim izvođenjem se praktično završava sezona, uslediće letnji predah u Supermami, a potom započinju pripreme za dešavanja od jeseni. Saznajemo da li će biti novina u radu ili ponudi škole glume.

Jevrić: Razmišljamo da napravimo našu scenu, da uključimo više saradnika, ali o tom potom. Sigurno je da ćemo popuniti i treću grupu polaznika (koja je sa nama od aprila ove godine) i da pravimo bar četiri premijere. Za sada svi treba da se lepo odmorimo, saberemo misli, okrenemo se iza sebe, uočimo greške i uspehe "hladne glave", pa u julu mesecu da otpočnemo da pravimo plan za 2015/2016. godinu. 

Zanimalo nas je i kako rezultati iz sezone 2014/2015 izgledaju u odnosu na sam početak rada agencije "Supermama", osnovane maja 2011. godine. Prvog menadžera pitamo da li se naslućivala ovolika sinergija sa decom koja su iznela sve premijere i reprize kao pravi mali profesionalci.

Jevrić: Da podsetim, 2011. godine kada je otvorena agencija "Supermama", osnovna i jedina delatnost je bila posredovanje u pružanju usluga čuvanja dece. Radili smo u kancelariji u Save Kovačevića i ni sanjali nismo da ćemo se za tako kratko vreme preseliti u veći prostor i započeti aktivnosti koje sada radimo.

Istina je da smo već tokom jeseni organizovali prvi performans za decu, kreativnu radionicu "Jesenja čarolija" u saradnji sa primenjenom umetnicom Ninom Nikolić. Radionica je bila u galerijskom formatu gde su bili izloženi radovi mališana.

Naredne godine u program rada uključujemo animaciju dece i veliki performans u Velikom parku pod nazivom "Prolećna čarolija". Animacija dece objedinjavala je igru, muziku, dečije stvaralaštvo, ali i predstavu u kojoj su učestvovale četiri devojke-animatori i jedna devočica. I, eto ideje!

Oktobra 2012. počinje sa radom škola glume, a u junu 2013. u novom prostoru, gde smo i sada, izvodi se prva premijera "Snežna kraljica" u kojoj učestvuje šest dečaka i devojčica predvođeni njihovim učiteljem i rediteljem svih predstava Nenadom Vulevićem-Vuletom.

Nakon "Snežne kraljice", pred Novu 2014. izvedena je predstava "Podzemni svet", a u februaru 2014. ovu predstavu igramo i na velikoj sceni Pozorišta za decu. Iste godine, pred kraj sezone, mališani su se poklonili publici Pozorišta sa predstavom "Kako su nastale ružne reči".

Vrlo važna sezona za školu glume našeg Centra bila je 2014/2015, uvodimo još jednu grupu polaznika, a nakon toga i treću grupu. Interesovanje raste, broj mališana koji se druži sa nama je sve veći, te smo u prvoj sezoni spremali dve predstave: "Tri praseta" sa mlađom grupom i "Zvezdano dete" sa starijom grupom polaznika.

"Zvezdano dete" je predstava koja zaslužuje rečenicu više jer je, po mom mišljenju, u rangu sa predstavama koje rade profesionalci. Na ovoj predstavi ne radimo samo mi iz Centra, već po prvi put uključujemo i profesionalce iz svoje oblasti: istaknutog domaćeg muzičara Dragoslava Tanaskovića-Trndu, i mladu, perspektivnu i veoma predanu svom poslu kostimografkinju Alinu Veljković Linjkovu. Predstava je imala i reprizno izvođenje u Pozorištu za decu.

Kraj ove sezone zabeležila je premijera glumaca mlađe grupe "Gusarsko ostrvo", a saradnja sa Alinom je nastavljena.

Posle izuzetno naporne sezone i dva izvođenja "Zvezdano dete", smatrali smo da bi bio veliki napor da se radi nova, pa starija grupa polaznika izvodi reprizu "Kako su nastale ružne reči" u malo izmenjenom sastavu. Umesto Ognjena Miladinovića, Une Kiković, Danila Milićevića i Veljka Trifunovića pojavljuju se Jovan Nikolić i Dimitrije Srećković (kao debitant).

U timu Supermame čija je produkcija ove predstave, za kostime je bila zadužena Gordana Jagličić, a za šminku Sanja Čurlić, scenografiju je uradila Sanja Čulić, muzikom se bavio Ðorde Vulević, dizajnom Dušan Stefanović, a fotografijom Nenad Borisavljević.

* * *

Ulaznice po ceni od 100 dinara moguće je rezervisati porukom na Fejsbuku. Potrebno je dostaviti ime na koje glasi rezervacija i broj ulaznica. Kupovina će biti na blagajni Pozorišta za decu.

SUPERMAMA I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE POSETIOCIMA KOJI NAVEDU IME AUTORA TEKSTA PREDSTAVE "KAKO SU NASTALE RUŽNE REČI".

Odgovore slati kao komentare ispod ove najave - do srede u 14 časova kada će biti objavljeni.

SUPERMAMA SAJTFB STRANA  
 

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • Sanja
  07.06.2015

  Autor teksta je Duško Radović

 • Violeta
  09.06.2015

  Dusko Radovic

Dodaj komentar

Facebook komentari