Univerzitetska galerija: Izložba slika Milića od Mačve i koncert trija Singidunum

Univerzitetska galerija: Izložba slika Milića od Mačve i koncert trija Singidunum

U Univerzitetskoj galerij biće priređena dva događaja u utorak 19. novembra. Najpre je za 19 časova zakazano otvaranje izložbe slika Milića od Mačve "Kosovo, prvi prag Srbije". Koncert trija Singidunum počinje u 19 časova i 30 minuta, a nastupiće: Stana Krstajić - flauta, Ksenija Milošević - violina, Dejan Subotić - klavir. Ulaz je slobodan.

U Univerzitetskoj galeriji biće izložen veliki deo vredne zaostavštine Milića od Mačve, jednog od najvećih srpskih slikara, pod nazivom „Kosovo, prvi prag Srbije”. Publika će videti odabrana dela iz legata, od kojih su većina ulja na platnu, kojima dominiraju motivi iz srpskog srednjeg veka i predanja. Umetnik je 1999. godine zaveštao legat kao poklon-zbirku gradu Kruševcu i ona se nalazi u okviru stalne postavke u zgradi nekadašnjeg žitnog mlina, nedaleko od crkve Lazarice. Grad Kruševac je kao stari prestoni grad Srba i prestoni grad Lazarev za umetnika imao posebnu simboliku. Milić je te duhovne vertikale i kosovsko nasleđe oslikavao na čudesan način, zbog čega mu je patrijarh German i dodelio titulu kosovskog viteza-čuvara. Galerija je zvanično svečano otvorena za publiku 14. oktobra 2008. godine na Dan oslobođenja Kruševca i prostire se na tri nivoa ukupne površine 300 kvadrata.

Milić od Mačve se rodio u Belotiću, u Mačvi, 1934. godine, školovao se u Šabačkoj gimnaziji, a Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio je 1959. godine. Živeo je u Parizu, Briselu, Pirosu i na Zlatiboru. Bio je član jednog od naših najvećih slikarskih društava – Medijale. Bavio se arhitekturom, vajarstvom i poezijom. Najveći slikarski uticaj na njega izvršila su dela Boša i Brojgela, kao i dela nadrealista.

Milić je slikar koji je u vreme kad je počinjao ozbiljnu slikarsku karijeru okrenuo glavu i pogled od Evrope ka Istoku. Slikao je svoj zavičaj, svoje seljake, njihova verovanja, njihovu prošlost, jedan novi i čudesni etos. Milić je izgradio jednu dramatičnu, uzbudljivu umetnost, svu prožetu sudarima kontrasta tamnog i svetlog, koji je pozivao na osvešćivanje.

Koliko je umetničko delo Milića od Mačve ostavilo traga u srpskoj umetnosti i u umetnosti uopšte, svedoči i Milovan Vitezović koji je o Miliću zapisao da je on postao i „ostao svetski slikajući odavde”.

Izložba će trajati do 13. decembra 2019. godine.

Kosovo, prvi prag Srbije

Singidunum je jedini stalni kamerni ansambl ovog tipa u našoj sredini. Postoji deset godina i na njihovom repertoaru se nalaze raznovrsna dela, od baroknih dela do kompozicija savremenih autora.

Trio je premijerno izveo nekoliko dela sačinjenih upravo za ovaj sastav, koja su napisali Vlastimir Trajković (prvobitna postava trija), Ivana Stefanović, Dejan Despić, Ante Grgin, Ivan Brkljačić, Dragana Jovanović, Tatjana Milošević i Milana Stojadinović Milić.

Stana Krstajić je studirala flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Miodraga Azanjca. Bila je aktivni polaznik majstorskih kurseva Karla Zebona, Alena Mariona i Orela Nikolea i dobitnik specijalne stipendije za kurs kod Severina Gacelonija na Muzičkoj akademiji Kiđana u Sijeni. Magistrirala je 1995. godine na konzervatorijumu Rihard Štraus u Minhenu u klasi Marijane Henkel. Usavršavala se i na Akademiji u Vircburgu u klasi Konrada Hampea.

Od 1989. je stalni član, a od 1995. i solo flautistkinja Orkestra beogradske Opere i Baleta. Svirala je mnoga prva izvođenja, a više kompozitora joj je posvetilo svoja dela.

Stana Krstajić je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od marta 2003. godine svira na flauti Pearl.

Ksenija Milošević je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mihailovića. Dobitnik je prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i prve nagrade na takmičenju Muzičke omladine „Laureati Orfeja”. Nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Orkestrom Vojske Jugoslavije. Bila je član kamernog orkestra „Majstori gudači”. Angažovana je kao zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije. Sa ansamblom „Ognjen i prijatelji” gostovala je širom Evrope i snimila tri CD-a.

Dejan Subotić je studirao klavir kod Andreje Pregera, Andreje Inhof i Nevene Popović, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon toga je diplomirao i magistrirao čembalo u klasi Zorice Ćetković i završio doktorske studije iz oblasti kamerne muzike.

Kao stipendista Evropske komisije, usavršavao se na Visokoj Kraljevskoj muzičkoj školi u Stokholmu (odsek za kamernu muziku u Edsbergu, profesor Mats Seterkvist). Bio je aktivan učesnik majstorskih kurseva klavira, čembala i kamerne muzike kod Petera Lenerberga, Borbole Doboži, Petera Dirksena, Konstantina Boginoa, Sijavuša Gadžijeva, Borisa Previšića.

Dobitnik je nagrada na pijanističkom takmičenju u Rimu i konkursu Kawai u Italiji.

Dejan Subotić je vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti 2012. godine.STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html