Univerzitetska galerija: Resital Milana Miladinovića

Univerzitetska galerija: Resital Milana Miladinovića

Resital" "Strast, mistika, ekstaza - omaž Aleksandru Skrjabinu" pijaniste Milan Miladinović, povodom 100 godina od smrti kompozitora, biće održan u Univerzitetskoj galeriji u utorak 9. juna od 19 časova.

Milan Miladinović je pijanista i predavač, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za predmete Klavir i Istorija klavirskog izvođaštva. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Srednju muzičku školu je završio u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića. Osnovne i magistarske studije završio je na AUNS u klasi prof. Svetlane Bogino, a zatim je diplomirao na UDK Berlin u klasi prof. Fabio Bidinija. Dobitnik je stipendija DAAD, Yamaha i Kraljevskog doma Karađorđevića.

Imao je preko 200 standardnih resitala u zemlji i inostranstvu, brojne nastupe sa orkestrima, a sarađuje sa brojnim eminentnim umetnicima u kamernoj muzici. Pored predavanja na međunarodnim i domaćim stručnim konferencijama i festivalima, održao je veliki broj tematskih resitala-predavanja.

Ovo je idealna forma da se studenti, ali i najšira publika, upoznaju sa delima i da im se približi klasična muzika. Cilj je da se razbiju predrasude da je klasična muzika nešto teško i nedostupno, čak elitistično. U resitalima-predavanjima koje je Miladinović držao širom sveta (na srpskom, engleskom i ruskom jeziku) uspešno je promovisao ovaj koncept i približio publici dela najznačajnijih stranih, ali i naših kompozitora.

Miladinović je učestvovao na brojnim humanitarnim koncertima, vodio uspešnu desetogodišnju akciju za kupovinu koncertnog klavira u rodnom Nišu,a bio je prvi donator za klavir u Kragujevcu i imao čast da prvi odsvira resital na tom klaviru.

Aleksandar Skrjabin (1872-1915) je genijalni ruski kompozitor čija se stogodišnjica od smrti obeležava ove godine u svetu. Kao jedan od najinovativnijih i najkontraverznijih kompozitora imao je veliki uticaj na muziku XX veka. Najpre je stvarao pod snažnim uticajem Šopena, a zatim je njegov stil prošao kroz evolutivni put od simbolizma sa elementima impresionizma sve do avangarde, objedinjujući muziku i filozofiju.

Na ovom resitalu-predavanju pijanista Miladinović će publiku provesti kroz ovu fascinantnu stvaralačku transformaciju koja je povezana i sa filozofijom, teozofijom i ruskim mistizmom, a u resitalu su uključena najznačajnija dela ovog ruskog genija iz sva tri njegova stvaralačka perioda.

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB PROFIL

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html