Veliki školski čas 2023: Šum, Šumarice

Veliki školski čas 2023: Šum, Šumarice

U subotu 21. oktobra od 11 časova, u trajanju od 45 minuta, na Velikom školskom času kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima biće izvedena poema "Šum, Šumarice", po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače.

Glumački ansambl čine: Nenad Vulević, Todor Jovanović, Miloš Krstović, Milica Majstorović, Sanja Matejić, Nikola Milojević, Saša Pilipović, Ljubica Radomirović, Isidora Rajković, Milomir Rakić, Mina Stojković, Avram Cvetković, Vahid Džanković, Čedomir Štajn.

Reč reditelja

Ovogodišnja poema Velikog školskog časa "Šum, Šumarice" delo je Darka Cvijetića, jednog od najsnažnijih poetskih glasova naše regije. Pored toga što je Darkovo veličanstveno pevanje o zlu ovog ali i drugih doba i prostora, nešto što ga je u najvećoj meri preporučilo za autora ovogodišnje poeme, Darko je i dubinski pozorišni čovek, njegovo biće oseća glumca i glumački izraz, tako da je i meni i brojnom glumačkom ansamblu (14 odraslih glumaca i 10 dece iz dramskih studija) bilo veliko zadovoljstvo da se kroz proces proba bavimo njegovim likovima.

Poema sadrži niz monologa, u formi svojevrsnih svedočenja o stradanju i ljudskom zlu iz najrazličitijih uglova. Svojevrsni okvir predstave su deca i ona svojom vedrinom, dečjom igrom i grajom ulivaju nadu u taj sveopšti mrak koji nas okružuje i danas, u 21. veku...

Moja odgovornost kao reditelja ovogodišnje poeme je još veća, samim tim jer sam član umetničkog saveta Velikog školskog časa i pošto sam 2017. imao tu čast i privilegiju da režiram i poemu "Igre brojeva" još jednog izuzetnog književnika, dugogodišnjeg direktora Narodne biblioteke u Kragujevcu, Mirka Demića.

Posebno nam je svima velika čast što postavljamo tekst Darka Cvijetića i sada to postaje treća živa predstava po njegovom književnom delu, uz predstave "Šindlerov lift" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i "Što na podu spavaš" tri pozorišta iz Novog Sada, Zagreba i Sarajeva koju je nedavno videla i kragujevačka publika.

O piscu

Darko Cvijetić, pesnik rođen 1968. godine u Ljubiji (Rudnik, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska). Piše poeziju, romane, eseje, kolumne, drame... Bio u rovu i na sceni. Nagrađen i prevođen. Živi u Crvenom soliteru i Pozorištu. U Prijedoru.

Iz istorijata Velikog školskog časa

Umetnički deo komemoracije u Šumaricama čin izbor proznih i poetskih tekstova iz postojećeg rodoljubivog štiva, u nastupu dramskih umetnika, kao i učešću poznatih horova i orkestara. Takav program, od 1964. godine sa početkom u 11 sati i trajanju od 45 minuta, počeo je stalno da se održava kod "Spomenika streljanim đacima i profesorima”". 

ZVONO VELIKOG ŠKOLSKOG ČASA


ARHIVA PPNS KRAGUJEVAČKI OKTOBAR
VELIKI ŠKOLSKI ČAS

Veliki školski časSTRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html