Vodene životinje sveta u akvarijumu u Kragujevcu

Vodene životinje sveta u akvarijumu u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Akvarijum na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu posetilo je više od pola miliona ljudi u proteklih 15 godina koliko postoji ovaj centar za konzervaciju biodivirziteta kopnenih voda, izjavio je Tanjugu upravnik tog akvarijuma Vladica Simić.

Podsetivši da je Akvarijum otvoren decembra 1999. godine, Simić je rekao da su u njemu, na površini od oko 500 metara kvadratnih izloženi akvarijumi i akvaterarijumi ukupne zapremime od preko 60.000 litara, u kojima je bogata kolekcija slatkovodnih organizama Srbije, Balkanskog poluostrva, Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije.

"Akvarijum je videlo nekih 500.000 do 600.000 ljudi, od čega su oko 80 odsto učenici osnovnih i srednjih škola. U poslednje vreme sve više imamo i drugih posetilaca, različite životne dobi i interesovanja", rekao je Simić i dodao da akvarijum posećuju iz gosti Kragujevca iz inostranstva.

Naglašavajući da Akvarijum godišnje poseti između 10.000 i 13.000 osoba, Simić je podsetio da je rekordna posećenost od 40.000 osoba bila pre nekoliko godina.

"Skolska deca se najviše zanimaju za najkrupnije i najagresnivije predstavnike riba kao što su pirane, a od gmizavaca za zmije. Reč je o životinjama koje su u prirodi grabljivci i koji se nalaze na vrhu lanca plena i ishrane", rekao je Simić i dodao da postoji grupa dece koja se interesuje za kornjače, kao i za egzotične životinje, koje su izuzetno živih boja.

Objašavanjući da posetioci u Akvarijumu mogu da vide različite predstavnike riba, beskičmenjaka, vodozemaca i gmizavaca koji žive u slatkovodnim eko sistetima, Simić je rekao da je reč o predstavnicima koji žive u vodama Srbije, ali i Južne Amerike, Afrike i Azije.

"Osim riba iz tih oblasti mogu se videti i predstavnici gmizavaca i vodozemaca, a naš sledeći korak je da kolekciju obogatimo primercima iz morskih eko sistema", naveo je Simić.

Povodom 15 godina postojanja i rada, Akvarijum će od ovog meseca pa u narednih godinu dana organizovati edukativne programe različitog karaktera, koji će biti posvećeni različitim temama iz zaštite životne sredine, biološke raznovrsnosti u vodi, vodenim ekosistemima.

"Prvi takav program biće namenjen invazivnim vrstama. To su vrste riba, biljaka i makrobeskičmenjaka koje nam dolaze sa drugih kontinenata i koje kada uđu u naše vode predstavljaju uglavnom veliki problem i nanose štetu domaćim vrstama", rekao je Simić.

On je precizirao da je naziv tog programa "Invazija na kopno i vodu" i da se već od ponedeljka 17. novembra mogu videti različiti eksponati, što živi, što preparirani, koji dolaze sa drugih kontinenata i koji ugrožavaju biodivirzetitet srpskih voda.

"Dobro je da ovaj program, koji će pratiti različite radionice vide svi ljudi, a posebno školska deca, koja ta saznanja mogu da iskoriste kao dopunu školskog programa, i da imaju mnogo više informacija o organizmima koji su sve prisutniji u našoj sredini, kako kopnenoj tako i vodenoj", naglasio je Simić.

Izvor: Tanjug

PRILOG RTV  

Akvarijum od 27. oktobra 2014. godinevradi od 10 do 18 časova tokom radne nedelje i subotom. Nedeljom radi od 10 do 16 časova.

AKVARIJUM SAJT, FB PROFIL

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html