Kralj Petar I Karađorđević (1844-1921)

Kralj Petar I Karađorđević (1844-1921)

Kralj Petar I Karađorđević (1844-1921)

Iz albuma Arhiva

PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ
ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE KRAGUJEVAC

Turbulentni period s kraja XIX i početka XX veka obeležio je, kako srpsku, tako i evropsku sredinu. Period u kojem su ratovi, pobune, ustanci, smene vladarskih porodica bili česta pojava. Duboko, dugogodišnje prijateljstvo kralja Petra Karađorđevića i doktora Koste Dinića započeto je prilikom učestvovanja u buni protiv Turaka 1875. godine u Bosni i Hercegovini. Tokom godina provedenih u izgnanstvu, u Francuskoj, Švajcarskoj i belgijskom Kongu, bili su jedan drugom podsticaj i podrška. Po dolasku u Srbiju, nakon Majskog prevrata, omiljeni srpski kralj Petar Karađorđević i njegov blizak prijatelj Kosta Dinić, trudili su se da obezbede napredak srpskog naroda, razvitak nauke, kulture, prosvete i ekonomije po ugledu na Francusku.

Kralj Petar I Karađorđević (1844–1921), je još za života postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i zbog političke i društvene modernizacije Srbije.

Bio je unuk Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, a sin srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića. Majka Persida je bila unuka vojvode Jakova Nenadovića.

Tragovima Petra I Karađorđevića, kralja Srbije i Koste Dinića, znamenitog srpskog lekara - Ana Cicović

Izvor: Muzej Rudničko-takovskog kraja


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari