Vila generala Jovana Belimarkovića u Vrnjačkoj Banji (Narodni muzej Kraljevo)

Vila generala Jovana Belimarkovića u Vrnjačkoj Banji (Narodni muzej Kraljevo)

Vila generala Jovana Belimarkovića u Vrnjačkoj Banji (Narodni muzej Kraljevo)

Istorijski razvoj Vrnjačke banje

Čarima Vrnjačke Banje i njenim lekovitim vodama, ni kraljevi dve srpske dinastije nisu mogli da odole. Pili su je Aleksandar Obrenović i Karađorđevići – Petar I, Aleksandar I i Petar II. Za uzvrat vladari su je učinli „kraljevskom“ i nadasve elitnom banjo Srbije.

Početak vidnog napredovanja banje u Vrnjcima vezuje se za sredinu osamdesetih godina XIX veka sa njenim prelaskom u državnu nadležnost.

Preduzimljivi ljudi iz okolnih gradova podižu u Banji prve vile i pansione, često koristeći projekte velelepnih građevina iz evropskih prestonica. Prva među njima bila je vila generala Jovana Belimarkovića, namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića, koja je po graditeljskom stilu i lepoti do danas ostala jedan od prepoznatnjivih simbola Vrnjačke banje. Gost najvišeg ranga koji je posetio Belimarkovića u njegovoj vili, svakako je kralj Aleksandar Obrenović, o čemu svedoči fotografija iz tig perioda, kao i beleška Feliksa Filipa Kanica, austrijskog arheologa i putopisca koji je ostavio dragocene zapise o događajima i ljudima sa prostora Balkana u drugoj polovini XIX veka.

Izvor: Prirodno-matematički fakultet, Niš

* * * 

Jovan Belimarković je značajna vojna i politička ličnost za čitav XIX vek. Kao vojnik prešao je dug put od potporučnika 1850. do generala 1877. godine. U srpsko-turskom ratu 1877-1878. pokazao se kao hrabar i vešt vojskovođa, komandant Šumadijskog korpusa. Za svoje zasluge u ratovima odlikovan je domaćim odlikovanjima, ali i stranim - ruskim i turskim.

Obavljao je više dužnosti - profesor je tek osnovane Artiljerijske škole, upravnik je Topolivnice u Kragujevcu, upravnik varoši Beograda, načelnik Štaba komande Stajaće vojske, inspektor inženjerije, ministar vojni i ministar građevina, član je Državnog saveta, namesnik maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću i predsednik Senata pred majski prevrat 1903. godine.

Po svojim političkim ubeđenjim bio je nezavisni liberal, odan dinastiji Obrenović. Preminuo je u Vrnjačkoj Banji 1906. godine. Lični fond Jovana Belimarkovića otkupljen je od njegove ćerke, Cvete Drobnjak. Fond sadrži građu od 1851-1903. godine.

Sačuvani su ukazi kneza Aleksandra Karđorđevića, kneza Miloša Obrenovića, kralja Milana o dodeljivanju činova, diploma beogradskog pevačkog duštva, obligacije i procene nekretnina, naredbe ministra vojnog, privatna i porodična prepiska.

PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ
ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE KRAGUJEVAC


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html