Tretiranja javnih zelenih površina protiv krpelja četiri dana

Tretiranja javnih zelenih površina protiv krpelja četiri dana

U periodu od ponedeljka 30. avgusta do četvrtka 2. septembra, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, u ranim jutarnjim satima biće izvedena akcija tretiranja javnih zelenih površina protiv krpelja, saopštava Odeljenje za javno zdravlje Gradske uprave za društvene delatnosti grada Kragujevca.

Planirane površine su na jezeru Bubanj, u Velikom parku, Šumaricama, Ilinoj vodi, Pivarskom parku, gradskim skverovima (kod Skupštine grada, “Zlatne ruže”, “Sokolane”, “Nove kolonije”). Akcijom tretiranja protiv krpelja biće obuhvaćeno i blokovsko zelenilo u naseljima Centralna radionica, Bagremar, Aerodrom, Vašarište, Ljubine livade.

Tretiranje će biti izvedeno uređajima sa zemlje, sredstvom koje je bezopasno za ljude, pa nikakve posebne mere predostrožnosti građanstva neće biti potrebne, ali se zato upozoravaju pčelari da budu u pripravnosti, jer preparat može nepovoljno delovati na pčele, stoji u saopštenju.

Podsećamo, vektorske zarazne bolesti su bolesti čiji uzročnik (bakterija, virus, rikecija, parazit) izvesno vreme, pre nego što dospe u svog domaćina, provede u vektoru (komarac, krpelj i različite druge vrste insekata). Nakon takozvanog spoljašnjeg perioda inkubacije (vreme neophodno da vektor postane zarazan), vektor prenosi uzročnika zaraznih bolesti na osetljivog domaćina (čovek, životinja) ubodom, ujedom. Inficirani vektori najčešće doživotno prenose uzročnika.

Detaljnije: PPNS/Dren/Saveti farmaceuta
BOLESTI KOJE PRENOSE KRPELJI I KOMARCI (VEKTORSKE ZARAZNE BOLESTI)

Prvi Prvi na Skali

OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE O MERAMA POSTUPANJA U SLUČAJU UBODA KRPELJA

Mere za građanstvo

 • izbegavanje boravka u visokoj travi na neuređenim površinama
 • korišćenje repelenata
 • korišćenje odeće sa dugim nogavicama i rukavima
 • temeljni pregled cele površine tela, a posebno toplih i vlažnih mesta sa tankom kožom nakon svakog boravka u prirodi (posebno dece)

Nakon što se primeti prisustvo krpelja u koži potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti (izvaditi) iz kože. Ovo treba uraditi što pre pošto, iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelja u koži. Krpelje bi trebalo uklanjati u zdravstvenoj ustanovi (primarna zdravstvena zaštita)

Mere u zdravstvenoj ustanovi

 • ukloniti sterilno krpelja sa kože
 • sam krpelj, kao i područje oko njega se pre uklanjanja ne čiste i naročito ne premazuju alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima
 • zdravstveni radnik nakon pranja ruku navlači rukavice za jednokratnu upotrebu
 • uzima sterilnu pincetu
 • hvata krpelja sto je moguće bliže površini kože za glavu
 • ravnomernim i laganim povlačenjem uklanja se krpelj (okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu ozleđenog)
 • nakon uklanjanja krpelja mesto se čisti rastvorom alkohola
 • moguće je krpelja odneti na mikrobiološki pregled – rade pojedine veterinarske ustanove i neki privatnici
 • objasniti pacijentu da se u daljem toku ne daju lekovi (posebno ne antibiotici u kratkom trajanju 3-7 dana kako se često savetuje)
 • potrebno je posmatrati mesto uboda te ako se u periodu od 5-30 dana javi okruglo pečatasto crvenilo promera preko 5 cm, tada je potrebno da se pacijent javi nadležnom infektologu radi određivanja terapije
 • u slučaju da nakon mesec dana nema promena na koži, može se uraditi serološko testiranje ELISA testom na IgM i IgG antitela
 • u slučaju pozitivnog nalaza (IgM) može se dati terapija doksiciklin 2x100 mg za odrasle, ili amoksicilin za decu u trajanju od 21 dan ili se pacijent može uputiti infektologu

Uklanjanje krpelja treba da se obavlja na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i inicijalno praćenje pacijenata. Tek u slučaju pojave simptomatologije ili potrebe konsultacije pacijenta treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite.

Posebno je potrebno obezbediti rad službe tokom noći, neradnim danima, vikendima i praznicima, pošto je tada incidenca javljanja pacijenata koji su ubodeni veća. (povratak iz prirode, izleti zbog neradnih dana...).

Foto: Kanadska enciklopedija
Izvori: Grad Kragujevac; Apoteka Kragujevac, Batut, Ministarstvo zdravlja 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari