FOTO: Milutin Stefanović - Tim Srbija, OI 2021

FOTO: Milutin Stefanović - Tim Srbija, OI 2021

Srpski reprezentativci u basketu 3×3 krenuli u Japan na pripremni kamp pred Olimpijske igre

Prethodnica Misije OKS otputovala u Tokio 

INDIVIDUALNI SPORTOVI: STRELJAŠTVO

Na olimpijskom programu ima ukupno 15 disciplina, podeljenih u tri grupe: puška, pištolj i leteće mete.

Takmičenja puškom i pištoljem se održavaju na strelištima na kojima je meta udaljena od strelca 10, 25 ili 50 metara.

Od samo 5 streljačkih disciplina 1896. u Atini, streljaštvo je uporedo sa razvojem vatrenog oružja stiglo do 15 različitih disciplina na redovnom programu Igara u mmuškoj, i isto toliko u ženskoj konkureciji.

Streljaštvo kao sport je praktikovano stotinama godina unazad u evropskim zemljama, dok su u nekim nemačkim klubovima istoriju streljaštva počeli da ispisuju pre više od 500 godina.

Popularnost streljaštva je rasla u zemljama engleskog govornog područja sa osnivanjem Nacionalne streljačke asocijacije (1859. u Londonu), i Nacionalne streljačke asocijacije osnovane u SAD 1871. godine.

Na olimpijskom programu ima ukupno 15 disciplina, podeljenih u tri grupe: puška, pištolj i leteće mete. Takmičenja puškom i pištoljem se održavaju na strelištima na kojima je meta udaljena od strelca 10, 25 ili 50 metara. U takmičenju u gađanju letećih meta takmičari gađaju mete koje se ispaljuju pod raznim uglovima i u različitim pravcima.

Kod strelaca je najbitnija preciznost, a kako bi je postigli oni koriste razne relaksacione tehnike za spuštanje pulsa i do polovine vrednosti pulsa u mirovanju, pucaju između dva otkucaja srca kako bi pogodili tačku koja se vidi jedva kao jako mala tačka u daljini.

Zanimljivosti

Karolj Takač. 1938, kao pripadnik mađarske vojske, bio je najbolji strelac na svetu. Svi su očekivali da na Igrama 1940. u Tokiju, osvoji zlato. Očekivanja su se raspršila 1939. godine kada mu je u desnoj ruci eksplodirala ručna granata. Iako očajan, nije odustajao. Umesto da počne da očajava, svu svoju snagu je usmerio na ono što niko nije očekivao – na zdravu, levu ruku kojom nikada pre toga nije držao pištolj. Mesecima je Takač vežbao, a da to niko nije znao. U proleće 1939. godine, Takač je došao na državno prvenstvo Mađarske u streljaštvu. Drugi strelci su mu čestitali na snazi da dođe i posmatra takmičenje. Ali on nije došao da posmatra, nego da se takmiči. I, pobedio je.

Igre 1940. i 1944. su otkazane zbog rata i izgledalo je da će njegovi olimpijski snovi ostati neostvareni. 1944. se kvalifikovao za Igre u Londonu 1948. Osvojio je zlato i postavio novi svetski rekord. Četiri godine kasnije osvaja još jednu zlatnu olimpijsku medalju na Igrama u Helsinkiju.

Foto: Olimpijski komitet Srbije

MILUTIN STEFANOVIĆ - JEDAN OD SEDAM ADUTA SRBIJE U STRELJAŠTVU NA OI U TOKIJUDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html