Prijoviću trostruko srebro na paraolimpijskim igrama u Švedskoj

Prijoviću trostruko srebro na paraolimpijskim igrama u Švedskoj

Na Skandinavskim paraolimpijskim igrama, održanim u Malmeu (Švedska) 7. i 8. februara, kragujevački plivač Aleksandar Prijović osvojio je tri srebrne medalje! Aleksandar je bio jedini predstavnik Kragujevca, kao član Plivačkog kluba osoba sa invaliditetom "Šarks". Iz Srbije su bili najbrojniji predstavnici Niša i Beograda.

Na planetarnoj smotri koja se već 37 godina održava svakog drugog vikenda u februaru, ove godine je učestvovalo oko 2.500 sportista iz 16 zemalja.

Od brojnih disciplina, najviše takmičara bilo je u stonom tenisu i upravo plivanju, gde su najjači Aleksandrovi suparnici bili Norvežani, osvajači zlatnih i bronzanih medalja.

Po povratku iz Švedske, do koje je stigao uz mnogo barijera, pre svega finansijskih, za portal PPNS Aleksandar iznosi svoje utiske.

- Iz Malmea se vraćam zadovoljan postignutim rezultatima i osvojenim medaljama na najvećem svetskom takmičenju osoba sa invaliditetom, naravno, posle Paraolimpijskih igara. Bogatiji sam za nova poznanstva, započeta prijateljstva. Sve su ovo nova iskustva za mene, a što mi je najbitnije, iznova saznajem o uslovima i mogućnostima za dalje unapređenje rada i položaja sportista sa invaliditetom.

Uspeh na severu Kontinetna ubrizgava novu snagu ovom velikom borcu u bazenu i van njega, a za naš portal iznosi ambicije koje prate takmičarski kalendar.

- Naš klub je dobio poziv za državno prvenstvo Grčke, na programu je 28. marta. Posle toga sledi i državno prvenstvo Hrvatske, zakazano je za maj u Splitu. Ovi nastupi trebalo bi da budu uvertira za izazov godine - učešće na nekom od plivačkih takmičenja u Evropi na kojima će se obaviti međunarodna kategorizacija koja omogućava ulazak u zvanične anale Paraolimpijskog komiteta sveta.

Osvojena odličja su na ponos naše države, ali postoji i "druga strana medalje". Boraveći ova dva dana u Skandinaviji, predstavnici Srbije su se još jednom uverili da su isti Zakoni koji regulišu ovu materiju u Švedskoj i našoj zemlji, samo je razlika što se kod njih u potpunosti primenjuju. - I dalje vapimo za jednakim mogućnostima za sve, jednodušni su takmičari iz Beograda, Niša, Kragujevca...

Na žalost, ljudske i sportske ambicije nepokolebljivog mladića iz Kragujevca, kao i njegovih kolega, nemaju adekvatnu materijalnu podršku. Aleksandrov matični klub je bez izvora finansiranja, pa svi pomenuti pozivi koji stižu na kragujevačku adresu mogu da završe bez pozitivnog odgovora. Kao i dosadašnji nastupi, i budući će zavisiti isključivo od materijalnih mogućnosti porodice Prijović.

Pošto plivanje predstavlja i svojevrsnu terapiju za Aleksandra, njegova porodica se ponovo obraća javnosti da, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, pomognu dalje lečenje, a time i nastavak takmičenja - do ostvarenja konačnog životnog cilja koji je sam Aleksandar definisao: da stane na noge i prohoda!

Podsećamo, Aleksandar Prijović je rođen 4. marta 1996. godine u Priboju na Limu, gde je sa roditeljima i starijom sestrom živeo do pre deset godina kada su se preselili u Kragujevac.

Već 18 godina živi sa spinom bifidom, urođenim deformitetom kičmenog stuba i kičmene moždine, odnosno defektom neuralne tube. Delimično je paralizovan i 100% inkontinentan. Kreće se uz pomoć invalidskih kolica.

Do sada su iscrpljene sve mogućnosti za lečenje koje postoje u Srbiji, pa je pronađena mogućnost lečenja u inostranstvu najnovijim metodama transplantacije matičnih ćelija. Međutim, porodica Prijović prošle godine nije uspela da prikupi ceo iznos već samo polovinu, pa je Aleksandar imao pola terapije u maju prošle godine.

Uz iskrenu veru u dobrotu ljudi, porodica Prijović, svima se unapred zahvaljuje na dalju nesebičnoj pomoći.

  • Broj računa za dinarske uplate je: 908-16001-87
  • Poziv na broj: 53-102-0004807/2
  • Primalac: Jelena Prijović (Aleksandrova majka)
  • Svrha uplate: Za Aleksandrovo lečenje

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html