Šesti Memorijal ’’Gordana-Goca Bogojević’’ (VIDEO)

Šesti Memorijal ’’Gordana-Goca Bogojević’’ (VIDEO)

Memorijalni turnir "Gordana-Goca Bogojević", posvećen prerano preminuloj kragujevačkoj košarkašici, biće održan 22. decembra u hali koji nosi njeno ime.

Po drugi put Kragujevac će biti domaćin ovog turnira. U sklopu turnirskog programa, kragujevačka publika moći će da isprati tri revijalne utakmice.

Prvo će od 13 časova i 30 minuta na parket istrčati najperspektivnije košarkašice u regionu rođene 2001. godine. Odmah potom, posetioci turnira moći će da vide na delu i najtalentovanije devojčice rođene 2002. i 2003. godine, dok je centralna utakmica turnirskog programa zakazana za 18 časova, kada će na teren izaći košarkašice Radničkog i Crvene zvezde, dva kluba koji su obeležili Gordaninu igračku karijeru.

U meču devojčica 2001. godište učestvovaće Višnja Stefanović (Kraljevo), Jovana Nikolić i Dunja Milosavljević (Radnički KG), Marija Ristić (Duga Šabac), Nađa Smailbegović i Minela Mehović (Novi Pazar), Nikolina Deurić i Tanja Milošević (Vlasenica), Nađa Nedeljkov (Titel), Tamara Ivkov (Vojvodina), Mila Bjekić (Vrbas), Nikolija Jovanović (Čelarevo), Aleksandra Mužević (Stara Pazova), Magdalena Dunai (Proleter 023), Marija Filipović, Marta Čelebić i Katarina Dešić (Radivoj Korać), Anđela Đorđević (Partizan), Jovana Đorđević i Mia Vuković (Girl basket), Natalija Destanović (Napredak Aleksinac), Isidora Miljković (Aktavis Leskovac), Marta Vučković (Student Niš) i Nina Nešić (Radnik Surdulica).

Koordinator jedne ekipe biće Dragan Ratković, a treneri Selena Pavlović Nestorović i Bojan Ivanović, dok će koordinator druge ekipe biti Milkan Mrđa, a treneri Vesna Despotović i Zoran Kostadinović.

U utakmici devojčica 2002. godište igraće Ana Vučetić (Ljubovija), Milica Popović (Loznica), Jelena Radojković (Paraćin), Neda Nikolić (Radnički KG), Milica Sekulić (Loznica), Miljana Simić (Jagodina), Danijela Kovačević (Stara Pazova), Marina Davinić (Tamiš), Tamara Čorto (Titel), Milica Vojinović (Vojvodina), Sara Opačić (Stara Pazova), Sofija Radojčin (Novi Bečej), Anja Tasić (Vojvodina), Jovana Boričić (Titel), Vanja Varda i Jovana Alavanja (Girl basket), Jovana Vulović i Anđela Mitrović (Partizan), Ana Jovanović (Radivoj Korać), Iva Drobnjak (Crvena Zvezda), Isidora Mladenović i Mina Đorđević (Student Niš), Marta Mitrović (Napredak Aleksinac)i Teodora Kocić (Topličanin Prokuplje).

Koordinator jedne ekipe biće Željko Vasiljević, a treneri Marjan Stojanac i Ana Mrkić, dok će koordinator druge ekipe biti Sandra Radulović, a treneri Vuk Stepanović i Dimitrije Stojiljković.

Inače, ovaj Memorijal se od 2010. godine održava svakog decembra i ima za cilj da osim sećanja na jednu od najboljih košarkašica na ovim prostorima, promoviše i samu žensku košarku, posebno među mlađim naraštajima. Karijera Gordane Bogojević Kovačević je možda i najbolji primer za mnoge devojčice koje nameravaju da se bave ovim sportom, kako se radom i ljubavlju prema sportu, uz naravno neizbežnu dozu talenta, mogu dostići i neslućene visine.

* * *

IN MEMORIAM
Gordana Goca Bogojević-Kovačević
22. 5. 1974. - 5. 12. 2009.

Rođena je 22. maja 1974. godine u Kragujevcu. Sa sedam godina napravila prve košarkaške korake u klubu Medvešćak Zagreb.

Nakon selidbe iz Zagreba, nastavlja svoj košarkaški put u Radničkom iz Kragujevca. Nastupajući za ovaj klub, 16-godišnja Goca je privukla pažnju trenera Crvene Zvezde, koja je u to vreme bila najuspešniji ženski košarkaški klub u Jugoslaviji.

Istovremeno je usledio i poziv selektora kadetske košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je Goca 1990. godine osvojila srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u Portugalu.

Nakon prelaska iz Radničkog u Crvenu Zvezdu, za koju je igrala šest godina, Goca je definitvno osvojila srca mnogih poklonika ženske košarke u našoj zemlji i šire. Njenu predanost, požrtvovanost i pravo sportsko ponašanje na terenu i van njega cenili su svi, kako saigračice tako i navijači.

Sa Crvenom Zvezdom je osvojila četiri šampionske titule i tri Kupa. Kao kapiten Crvene Zvezde Goca je 1994. godine proglašena za najbolju sportiskinju ovog sportskog društva koje je u to vreme bilo najveće sportsko društvo u Jugoslaviji.

Nakon Crvene Zvezde sa saigračicama, koje su bile okosnica Zvezdine ekipe prelazi u pančevački klub Profi D sa kojim osvaja prvenstvo i Kup.

Posle godinu dana provedenih u Pančevu, Goca se odlučuje za prelazak u Vršac. Vršac je u to vreme bio centar ženske košarke u državi. U njemu se zahvaljujući Hemofarmu okupila najača ekipa igračica sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj tim je u to vreme neprikosnoveno vladao našim prostorima. Redom su osvajane šampionske titule i kupovi.

Braneći boje vršačkog Hemofarma u Evro kupovima Goca je privukla pažnju mendažera najboljih evropskih klubova. Nakon dve godine igranja za Hemofarm, u želji da ostvari značajnije rezultate na međunarodnoj sceni, Goca prelazi da igra za šampiona Češke – Brno. Sa ovim timom je u sezoni 1999/2000 osvojila titulu prvaka države i plasman na "Fajnal For" Evrolige.

Nakon sezone provedene u Češkoj, Goca se odlučuje da prihvati poziv Italijanskog Koma, koji je u tom periodu bio centar ženske košarke u Evropi sa više titula prvaka Evrope i Italije.

Po završetski sezone 2000/2001 odlazi u redove Slovačkog Ružomberka koji je takođe bio evropski i državni prvak više puta. Sa ovim timom je uspela da se plasira na još jedan "Fajnal For" Evrolige i osvoji državno prvenstvo i kup.

Nakon sezone 2001/2002 prelazi u redove mađarskog šampiona iz Šoprona. Za ovaj tim je nastupala tri sezone u Evroligi i mađarskom prvenstvu. Nakon sezone 2004/2005. igračku karijeru nastavlja u timu poljskog prvaka iz Gdinje sa kojim je takođe nastupala u Evroligi i nacionalnom prvenstvu.

Do kraja karijere nastupala je još i za prvake Italije i Španije, Skio i Valensiju.

Goca je završila svoju igračku karijeru 2007. godine.

U to vreme je bila jedini igrač u Evropi koji je bez prekida, u kontinuitetu deset godina, nastupao u najjačem evropskom takmičenju - Evroligi. U tom desetogodišnjem periodu Goca je bila jedan od najboljih i najuspešnijih evropskih igrača. Igrajući u sedam vrhunskih evropskih klubova iz šest različitih država Goca je dostojno reprezentovala svoju zemlju i nacionalnu košarkašku organizaciju.

Reprezentativna karijera Goce Bogojević počela je u kadetskoj reprezentaciji prethodne Jugoslavije. Nakon titule viceprvaka Evrope sa kadetkinajam i bronze sa juniorskog balkanskog prvenstva, Goca dobija poziv selektora seniorske reprezentacije bivše države, koja je tada bila jedna od najačih ženskih košarkaških selekcija na svetu. Međutim, zahvaljujući raspadu bivše države i međunarodnoj izolaciji Goca, koja je tada bila najmlađi član seniorske košarkaške ekspedicije, ne odlazi na Olimpijadu u Barseloni. Govorila je da joj je to jedno od najvećih "sportskih razočarenja" u životu. Jer ona kao pravi sportista nikada nije razumela zakulisne radnje. Nakon ukidanja sankcija reprezentacija se ponovo okuplja i Goca je od tada njen standardni član.

Ostaće za pamćenje njeni reprezentativni nastupi na Svetskom prvenstvu u Kini i Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Reprezentativnu karijeru je završila 2003. godine nakon 11 godina provedenih u svim selekcijama počev od kadetske do seniorske za koju je nastupila 105 puta i za koju postigla 1011 poena.

Za reprezentaciju je nastupala uvek sa najvećim sportskim žarom, čak i onda kada su joj predstavnici inostranih klubova za koje je igrala zamerali zbog odsustvovanja radi reprezentativnih obaveza. Goca je bila jedan od pravih sportskih primera kako se treba odnositi prema reprezentativnom dresu. Od početka pa do kraja košarkaške karijere sa velikim ponosom je na sportskom terenu branila boje i ime svoje države.

Gordana je verovala da se dobrim i kvalitetnim radom jedino može postići uspeh, zato će među svojim saigračicama ostati upamćena kao neko ko se maksimalno zalago na svakom treningu i utakmici.

Poseban talenat i lucidnost u igri su bile odlike koje su je karakterisale kao vrhunskog igrača, koji je spreman da u odlučujućim trenucima uzme loptu i preuzme odgovornost, iz takvih situacija je uglavnom izlazila kao pobednik. Međutim, Goca nikada nije volela da se njen rezultat stavlja ispred rezultata tima, dobra igra bez pobede za nju nisu bili uteha, isto kao što joj je pobeda bila uteha za slabiju igru.

Želela je da svoje veliko košarkaško iskustvo nesebično prenese na mlade naraštaje, zbog toga je upisala višu trenersku školu u Beogradu na kojoj je diplomirala sa najvišom ocenom. Međutim, njen prerani odlazak je u tome zaustavio.

Memorijal Gordane Bogojević Kovačević koji se 21. decembra 2010. godine prvi put organizovao u Vršcu u znak sećanja na našu Gocu, treba da bude nastavak jednog sportskog puta. Puta koji je pravi primer mladim generacijama košarkašica i ostalih sportista kako se postaje uspešan i ostaje dostojanstven i poštovan sportista.

Život i delo jedne od naši najboljih košarkašica svih vremena su u ovom vremenu punom izazova za našu mladost „nada“ da postoji uspeh koji je ostvaren poštenim radom, ljubavlju i prijateljstvom.

Upravo zbog toga ovaj memorijal treba da okuplja što više mladih sportista koji će kroz lik i delo Goce Bogojević Kovačević prepoznati prave uzore koji će im pomoći da postanu dobri ljudi i pravi sportisti.

Goco hvala ti.

Memorial Gordana Bogojević Kovačević

ŽKK RADNIČKI LIGA, FB STRANAGRUPA

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST 


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari