SPD Radnički: Vesti, 19. 10. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 19. 10. 2020.

Odbojka

Kragujevčani opravdali ulogu favorita protiv Pazaraca

Očekivano, odbojkaši Radničkog došli su do trijumfa na gostovanju poslednjeplasiranoj ekipi BPŠ Superlige Srbije, Novom Pazaru – 3:1 (25:20, 23:25, 25:17, 25:13).

Upozoravao je trener Radničkog Dragan Kobiljski da njegov tim očekuje nimalo laka utakmica protiv Novog Pazara i nije se prevario. Mlada ekipa, koju sa klupe predvodi Dragan Bonić, pružila je žestok otpor Kragujevčanima u prva dva seta, ali za nešto više od toga nije imala ni snage, ni kvaliteta.

Radnički je utakmicu počeo sa određenim promenama u startnoj postavi. Umesto kapitena Nemanje Dukića šansu je dobio Srećko Ristić, dok je na poziciji srednjaka iskusni Vuk Milutinović dobio prednost u odnosu na Nikolu Goića.

Šumadinci su krenuli u skladu sa očekivanjima i koristeći nešto slabiji servis domaćina vrlo brzo stekli zalihu od sedam poena (11:4). Delovalo je tada da će Kragujevčani bez većih problema osvojiti uvodni set, ali su onda upali u kontraritam i počeli da „poklanjaju“ poene domaćinu, koji je na odlične servise Halilovića uspeo da napravi brejk i povede sa 15:14.

Tek tada je usledila reakcija učenika Dragana Kobiljskog u vidu serije od tri uzastopna poena za 17:15, ali su Pazarci još jednom promptno reagovali, konsolidovali blok i vratili minimalnu prednost (18:17).

Zahvaljujući razigranom Nejiću, Radnički je ponovo okrenuo rezultat u svoju korist (21:19), da bi nakon dva asa Nikole Petrovića i greške Halilovića došao do pet set lopti (24:19). Sve je bilo rešeno nakon što je Kurtanović odservirao loptu u aut – 25:20 i 1:0 u setovima za Kragujevčane.

Dobro je Radnički otvorio i drugi set, i nakon dva uzastopna bloka Ristića i Milutinovića otišao na tehnički tajm-aut sa prednošću od tri poena (12:9). Ipak, na krilima raspoloženog Sameda Pruševića Pazarci su najpre došli do izjednačenja (12:12), a potom i do minimalnog vođstva (15:14).

Smogli su Kragujevčani snagu da ponovo povedu sa dva poena razlike i ovu prednost su održavali sve do završnice seta, kada je usledio novi brejk domaćina za 21:20. Na kraju su dve uzastopne greške u samoj završnici ove deonice odbojkaše Radničkog koštale izgubljenog seta – 25:23 za Novi Pazar i 1:1 u setovima.

Uspešno su Pazarci odolevali Šumadincima i u prvoj polovini trećeg seta, da bi nakon tehničkog tajm-auta, na koji su otišli sa dva poena zaostatka (12:10), polako počeli da gube korak. Učenici Dragana Kobiljskog su postepeno pojačavali tempo i igrali sve sigurnije, da bi nakon dva vezana poena mladog Matića došli nadomak osvajanja seta (24:16). Tačku na ovu deonicu stavio je Srećko Ristić za 25:17 u korist Radničkog.

Nakon gubitka trećeg seta, domaći kao da su se predali. Srećko Ristić bio je nerešiva enigma za Pazarce na samom početku četvrte deonice, a kada su mu se priključili i preostali saigrači, razlika je poprimila dvocifrene okvire (15:5). Već je tada bilo jasno da su Pazarci krenuli putem bez povratka i da će Radnički ubedljivo osvojiti ovaj set. Na kraju, ubedljivih 25:13 za Kragujevčane u ovoj deonici i konačnih 3:1 u setovima.

U ekipi trenera Dragana Kobiljskog prednjačio je Irfan Hamzagić sa 16 poena, Srećko Ristić je osvojio dva poena manje – 14, a Milutin Nejić 10.

Trio dvocifrenih u ekipi Novog Pazara predvodio je Samed Halilović sa 12 poena, dok su Alija Bekrić i Samed Prušević osvojili po 11.

Kragujevčani su ovom pobedom došli do pozicije tri na superligaškoj tabeli sa učinkom od četiri pobede, dva poraza i jedanaest osvojenih bodova. U vođstvu je kraljevačka Ribnica sa 17 bodova, dva više od drugoplasirane Vojvodine.

Odbojkaši Radničkog će u narednom kolu ugostiti još jedan tim sa začelja tabele, ekipu Borca iz Starčeva.

U međuvremenu, Kragujevčane u sredu od 17 časova na parketu „SBB Jezera“ očekuje meč osmine finala Kupa Srbije protiv Borca iz Paraćina, člana Prve lige Srbije.

NOVI PAZAR – RADNIČKI 1:3 (20:25, 25:23, 17:25, 13:25)

NOVI PAZAR
Dvorana: „Pendik“
Sudije: M. Janković, Đ. Zelenović

NOVI PAZAR: Zoranić 1, K. Prušević 1 (1 as), Dolovac, Peruničić, Kurtanović, Koničanin 4 (1 blk), Berkić 11 (1 blk), Zuković (libero), Božović 3, Halilović 12 (1 as, 2 blk), S. Prušević 11 (1 as, 2 blk). Nisu igrali: Bajramlić, Zečić i H. Prušević (libero). Trener: Dragan Bonić.

RADNIČKI: Milutinović 6 (3 blk), Goić, Lopar 7 (1 blk), Petrović 4 (3 asa), Ivanković, Matić 6, Pantović (libero), Hamzagić 16 (2 blk), Ristić 14 (2 asa, 1 blk), Nejić 10 (1 blk). Nisu igrali: Ivković i Dukić. Trener: Dragan Kobiljski.


Vaterpolo

Radnički „brojao“ do 20

U četvrtom kolu Super lige Srbije, vaterpolisti Radničkog rutinski su slavili na gostovanju Starom gradu, na „25. maju“, u Beogradu, rezultatom 20:8.

Strateg Kragujevčana, Uroš Stevanović, odmorio je nekoliko iskusnih pojedinaca: Lazara Dobožanova, Nebojšu Toholja, Aleksu Ukropinu, Miloša Miličića, Marka Radulovića i Stefana Brankovića, dok su šansu dobili neki mlađi igrači: golman Filip Milutinović, Jovan Tanasijević, Bogdan Gavrilović, Zoran Poznanović, kao i debitanti Mitar Maraš i Ognjen Vasović koji je nedavno stigao iz Šapca.

I u takvom sastavu Radnički je lako izašao na kraj sa trenutno poslednjeplasiranim timom na tabeli. Od početka je nametnuo svoj ritam igre pa je na kraju prve četvrtine vodio 5:1, a dva minuta pre odlaska na odmor imao je i „plus 10“ (11:1). Ipak, da domaćin poluvreme dočeka sa jednocifrenim zaostatkom pobrinuo se Trajković, sa dva vezama gola (11:3).

Serija Starog grada nastavljena je i u drugom poluvremenu, ali samo do 4:0 (11:5). Potom su Šumadinci ponovo ubacili u višu brzinu i dva navrata imali čak 12 golova „viška“ (19:7, 20:8).

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Nemanja Stanojević sa pet golova, a u stopu su ga pratili Nikola Lukić sa četiri i Strahinja Rašović sa tri.

Sledi pauza koju će seniorska reprezentacija iskoristiti za mini pripreme, a za dve nedelje Radnički bi trebalo da ugosti ekipu Partizana.

Stari grad – Radnički 8:20 (1:5, 2:6, 3:4, 2:5)

BEOGRAD – Bazen: „25. maj“. Bez prisustva publike. Sudije: Anđelić i Petrović.

STARI GRAD: Ilić, Popović, Lazić 1, Kovačević, Giri, Maljković, Barbarez, Marković, Araja 1, Vasić 3, Trajković 3, Sekulić, Ivanović, Gajić.

RADNIČKI: Milutinović, Rašović 3, Stanojević 5, Janković 1, Vasović, Krug 1, Tanasijević 1, Gavrilović 2, Pljevančić 2, Poznanović, Lukić 4, Panić, Todorovski, Maraš 1. Trener: Stevanović.


Rukomet

Radnički pretrpeo poraz u Nišu

Rukometaši Radničkog su u meču 3. kola Arkus Superlige poraženi od ekipe Železničara, na gostujućem terenu u Nišu rezultatom 34:27, poluvreme 15:12.

Voljom žreba, Radničkom su u prva 3 kola zapala najteža gostovanja, ovog puta ekipi Železničara u Nišu, koja pretenduje na najviši plasman. Sam početak susreta je doneo izjednačenu igru, timovi su se smenjivali u minimalnom vođstvu, uz neuobičajeno veliki broj golova u 10. minutu na semaforu je stajao rezultat 7:7. Nakon raspucanog početka, obe ekipe su zaigrale čvršće u odbrani, teže su dolazile do protivničkog gola, a Kragujevčani su bili u rezultatskom egalu sve do pred kraj prvog dela igre (12:12, 27.min). Iskusniji i spretniji domaći igrači ipak serijom 3:0 u poslednja 2 minuta igre na odmor odlaze prednošću 15:12.

Na startu drugog dela igre, domaćin je održavao prednost od 3 do 4 gola. Probao je šef struke Kragujevčana Matić da promenom golmana i prelaskom u 5-1 odbrambenu formaciju poremeti igrače Železničara, ali ni taj pokušaj nije dao rezultata. Od 41. minuta i rezultata 21:18, domaći igrači su zagospodarili situacijom na terenu i konstantno uvećavali prednost, koja je u 51. minutu bila kapitalnih 7 golova na kontu Železničara (28:21). Stručni štab Radničkog je izmenama na bekovskim pozicijama pokušao da napravi poslednji korak, međutim večeras raspoloženi igrači Niške ekipe, kojima je sve polazilo od ruke su znalački utakmicu priveli kraju krajnjim rezultatom 34:27.

U redovima domaćina najefikasniji su bili Nikola Egić sa 8 i Aleksandar Stojanović sa 7 pogodaka, dok su kod Radničkog golgeterski najraspoloženiji bili Bogdan Utvić sa 8 postignutih golova, dok je Miloš Prodanović dodao 5 uspešnih šuteva na protivnički gol.

Igrač utakmice: Veljko Stanojević (Železničar)

RK Železničar – RK Radnički: 34:27 (15:12)

Niš: Hala “Čair”.
Sudije: Dušan Cvetković, Igor Nikolić.
Sedmerci: Železničar 2 (1), Radnički 2 (1)
Isključenja: Železničar 12 min, Radnički 4 min

Železničar: Matović (8 odbrana i sedmerac), Radivojević, Stojanović, Arizanović 2, Stanojević 6, Petrović 1, Radivojević 1, Anđelković 1, Spasić 4, A. Stojanović 7, Jestrović 1, Egić 8, Antić, Trkulja, Pavlović 3.

Radnički: Gemaljević (5 odbrana), Vuković 4, Stošić, Prodanović 5, Mutavdžić, Petrovič (5 odbrana), Dobrosavljević 1, Barudžić 1, Utvić 8, Stevanović, Đerić, Stanojev 1, Stanojević 4, Bogdanović 3, Jovanović.

Narednog vikenda u okviru četvrtog kola Arkus superlige, ekipa Radničkog će ugostiti ekipu Obilića iz Beograda.

Kragujevčanke sigurnom igrom do prvih bodova

Rukometašice Radničkog su u okviru 2. kola Superlige za žene dominantnom igrom na svom terenu savladale starog dužnika, ekipu Mladosti iz Nove Pazove rezultatom 33:22, poluvreme 19:9.

Nakon lošije partije u premijernom meču Superlige, rukometašice Radničkog su u duel sa ekipom Mladosti ušle sa imperativom pobede. Početno ispitivanje snaga je trajalo samo prva 4 minuta do rezultata 2:2. Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan tim. Čvrsta odbrambena 6:0 formacija je bila neprolazan bedem za gošće iz Nove Pazove. Lucidna rešenja u fazi napada, ubitačni kontranapadi Kragujevčanki su urodili plodom i velikom serijom 7-1 dolaze do vođstva 9:3 na polovini prvog dela igre. Probale su igračice Mladosti sve što je u njihovoj moći da smanje prednost, no domaće rukometašice im nisu dale ni promil šansi i nade za preokretom. Već u 24. minutu stručni štab gošći je pozvao i drugi minut odmora, ali ni to im nije pomoglo protiv raspoloženih i raspucanih igračica Radničkog, koje su na poluvreme otišle dvocifrenom prednošču 19:9.

Ista meta, isto odstojanje i na samom početku drugog poluvremena. Rešene su bile Kragujevčanke da već na startu ovog dela igre pokažu gošćama da će bodovi ostati u gradu na Lepenici. Golom golgeterski raspoložene Ksenije Petrović u 36. minutu na semaforu je stajalo ogromnih 14 golova prednosti (23:9), što je bio znak za stručni štab Radničkog da se upusti u igračku kombinatoriku, odmori igračice iz prve postave i da šansu devojkama sa klupe. Sve linije domaćina su besprekorno funkcionisale, počev od večeras sigurnijih čuvara mreže, do raspucane bekovske linije, stamenih pivota i brzonogih, efikasnih krila. Raduje i povratak nakon operacije, reprezentativnog pivota Milijane Stošić, koja je na superligaškom debiju u dresu Radničkog pružila odličnu partiju. Krajnji rezultat 33:22 možda i ne oslikava realan tok utakmice, ali je stručni štab Radničkog pružio šansu svim raspoloživim snagama i rasteretio glavne poluge tima.

U redovima Radničkog najefikasnija je bila Ksenija Petrović sa 8 pogodaka, Katarina Stepanović i Milijana Stošić sudodale po 6, dok su kod gošći prednjačile Leposava Glušica sa 7 i Katarina Šuberić sa 4 postignuta gola.

Igrač utakmice: Ksenija Petrović (Radnički)

RK Radnički – ŽRK Mladost: 33:22 (19:9)

Kragujevac: SBB Hala “Jezero”.
Sudije: Branimir Đokić, Boban Blagojević.
Sedmerci: Radnički 3 (3), Mladost 7 (4).
Isključenja: Radnički 8 min., Mladost 10 min.

Radnički: Veličković 3, Srećković, Bjelak 3, Stepanović 6, Nedeljković, Stošić 6, Blagojević, Hasanović (6 odbrana i sedmerac), Vlašković, Stoiljković, Mikić, K. Petrović 8, Agatunović 3, Savić (6 odbrana i sedmerac), T. Petrović, Kolak 4.

Mladost: Maksić (8 odbrana), Macura, Milojević, Glušica 7, Potkonjak 2, Dragosavljević 2, Bulatović 2, Šuberić 4, Lukić 2, Jovanović, Stanojević (3 odbrane), Boner 2, Bogunović, Mil. Kojčić 1, Bubanja, Mar. Kojčić.

Narednog vikenda u okviru 3-eg kola SRLŽ, Radnički putuje u Bor, na megdan istoimenoj ekipi.


Košarka

Tesan poraz košarkaša Radničkog u Zemunu, uz sjajno šutersko veče Ivana Nedeljkovića

Malo je nedostajalo košarkašima Radničkog da dođu do svoje prve pobede u gostima ove sezone. Učenici Igora Todorovića su posle velike borbe i neizvesne završnice poraženi na gostovanju zemunskoj Mladosti, u utakmici 4. kola Košarkaške lige Srbije – 114:116 (19:34, 33:21, 31:37, 31:24).

Duel dve najefikasnije ekipe u ligi opravdao je očekivanja, kako u broju postignutih poena, tako i po pitanju rezultatske neizvesnosti. Iako oslabljeni neigranjem povređenog Andreje Stevanovića, Kragujevčani su, predvođeni šuterski izuzetno raspoloženim Ivanom Nedeljkovićem, koji je ubacio čak 43 poena, uz samo četiri promašaja iz igre (14/18) i deset pogođenih trojki iz trinaest pokušaja, pružili jak otpor domaćinu, imali i napad za pobedu, ali su se kući ipak vratili bez ispunjenog cilja.

Dugo je Šumadincima trebalo da pronađu pravi ritam igre. Domaći tim je početnom serijom 11:0 dao do znanja svom rivalu da se ne nada pozitivnom rezultatu na parketu SC „Master“.

Kragujevčani u ovom periodu igre nikako nisu uspevali da zaustave raspoložene strance u redovima zemunske ekipe, koji su „sipali“ iz svih pozicija. Zbog toga i ne čudi što je nakon prvih deset minuta igre bilo ogromnih „plus 15“ za domaće – 34:19.

Tek su sredinom druge deonice košarkaši Radničkog „upalili motore“ i krenuli da tope dvocifreni „minus“. Razigrao se kapiten Raško Katić, a Ivan Nedeljković podesio nišanske sprave, pa su Kragujevčani u 19. minutu prišli na samo poen zaostatka (49:48), a odmah potom i u vođstvo (50:49).

Na poluvreme je domaći tim ipak otišao sa minimalnom prednošću od tri poena (55:52), koju je mini-serijomod 7:0 na početku treće četvrtine uspeo da pretvori u dvocifreni „plus“ (62:52).

Kada su Zemunci u 23. minutu ponovo izbili na maksimalnih „plus 17“ (71:54), činilo se da Šumadincima nema spasa. Međutim, učenici Igora Todorovića nisu imali nameru da tako lako pristanu na kapitulaciju, pa su nastavili rezultatsku poteru za svojim rivalom, pokušavajući da zaostatak ponovo svedu u jednocifrene okvire.

Uspevali su Kragujevčani u nekoliko navrata tokom poslednje deonice da priđu na sedam poena zaostatka, ali je domaćin, kao po običaju, imao spreman odgovor iz svog širokog napadačkog arsenala. Ova rezultatska potera trajala je sve do poslednja dva minuta utakmice, kada je Radnički konačno prišao na dva poena „minusa“ (114:112).

Usledila je penal završnica, u kojoj su Zemunci bili polovično uspešni, pa se Kragujevčanima iznenada ukazala prilika da u poslednjim sekundama utakmice dođu do preokreta i velike pobede, ali je nisu iskoristili. Domaćin je slavio rezultatom 116:114, a učenicima Igora Todorovića ostaje nada da će im Fortuna biti saveznik u nekoj drugoj prilici, kada to možda bude bilo potrebnije.

Pored sjajnog Ivana Nedeljkovića, koji je definitivno obeležio ovo kolo KLS, u redovima kragujevačkog tima istakli su se i kapiten Raško Katić (27 poena, 9 skokova, 5 asistencija), Matija Popović (18 poena, 10 skokova, 5 asistencija) i Đorđe Milosavljević (14 poena, 11 asistencija, 8 skokova).

Ekipu Mladosti su do trećeg trijumfa u sezoni predvodili Francuz Stefan Gombo sa 32 poena i 10 skokova, i Amerikanac Trej Drešel, koji je ubacio 26 poena, uz 7 skokova i 6 asistencija. Dvocifren broj poena ubacili su i Martins Igbanu (19) i Lamar Mičel (13).

Radnički nakon četiri odigrana kola ima polovičan učinak (2-2) i zauzima mesto u sredini tabele.

Narednog vikenda u „SBB Jezero“ stiže užička Sloboda, još jedan srpski predstavnik u regionalnoj ABA 2 ligi.

KK MLADOST – KK RADNIČKI 116:114 (34:19, 21:33, 37:31, 24:31)

ZEMUN
Dvorana: SC „Master“
Gledalaca: /.
Sudije: U. Nikolić, B. Mali

KK MLADOST: Radović 5, Mičel 13, Drešel 26, Igbanu 19, Gombo 32, Prlja 4, Sar 2, Barna 6, Mitrović 9. Nisu igrali: Milenković, Živojinović i Jakovljević. Trener: Dragan Jakovljević.

KK RADNIČKI: Popović 18, Dumić 6, Nedeljković 43, Milosavljević 14, Katić 27, Veljović, S. Đorđević 6. Nisu igrali: Jocić, Dimovski, Glišović, Denović i M. Đorđević. Trener: Igor Todorović.

Debakl košarkašica Radničkog

Ubedljiv poraz doživele su košarkašice Radničkog na gostovanju beogradskom Radivoju Koraću u utakmici 5. kola Prve ženske lige Srbije – 52:112 (8:38, 13:22, 11:35, 20:17).

Oslabljene neigranjem kapitena Jelene Prvulović, Kragujevčanke nisu imale ni promil šanse u duelu sa izuzetno napadački raspoloženom ekipom Radivoja Koraća, koja je uknjižila svoj peti uzastopni trijumf u novoj sezoni.

Pitanje pobednika bilo je rešeno već u uvodnoj deonici, u kojoj su učenice Nenada Milovanovića postigle samo 8, a primile čak 38 poena. Ostatak utakmice protekao je u nastojanju domaćih košarkašica da poboljšaju svoju koš razliku, u čemu su i uspele, s obzirom da su na kraju slavile pobedu od čak 60 poena razlike.

Briljantnu partiju u dresu beogradskog tima pružila je Amerikanka Sara Lumis, koja je za 25 minuta, koliko je provela na parketu, zabeležila učinak od 36 poena i 9 skokova, uz samo tri promašaja iz igre (14-17) i sjajan šut za tri poena (8-9).

Dvocifrene u pobedničkom sastavu bile su još i Nevena Rosić sa 14, Marija Stojiljković sa 13, Marina Davinić sa 12 i Sabrina Hejns sa 11 poena, dok je Nini Vukosavljević za dabl-dabl učinak nedostajao još jedan poen (9 poena, 10 asistencija).

U ekipi Radničkog dvocifren broj poena ubacile su samo Nina Tešić (14) i Minela Mehović (10).

Posle petog poraza u nizu, Kragujevčanke će narednog vikenda na svom parketu odmeriti snage sa novosadskom Vojvodinom 021. 

PREPORUKA SPDR

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html