Sportski savez Kragujevca prozvao pomoćnika gradonačelnika

Sportski savez Kragujevca prozvao pomoćnika gradonačelnika

BURA ZBOG RASPODELE PARA

Raspodela para sportskim klubovima koja je ozvaničena tek 7. aprila, mada je to trebalo da se uradi još početkom januara, bila je inicijalna kapisla da se pokrene lavina nezadovoljstva koje se već duže vreme taložilo kod sportskih poslenika u gradu a koji traže smenu pomoćnika gradonačelnika za sport

Katastrofalna situacija koja je zadesila sportske klubove u gradu, pre svega zbog neispunjenja obaveza lokalne samouprave i nakaradne raspodele para za sprovođenje programa koji je usvojen sa zakašnjenjem od četiri meseca, dovele su klubove na ivicu propasti. Ovo je bio jedan od razloga što su sportski radnici iz Sportskog saveza Kragujevca (SSK) prošlog utorka zatražili prijem kod gradonačelnika, kako bi razgovarali o stanju u gradskom sportu i ukazali na sumnje o zloupotrebama prilikom raspodele budžetskih para.

Inicijativu SSK podržali su gotovo svi sportski klubovi u gradu, članovi Sportskog saveza, kojih ima 174 i predstavljaju jedno od najvećih gradskih udruženja.

Najviše zamerki klubovi su imali na rad pomoćnika gradonačelnika Nikolu Uroševića, koji je, kako kažu, nepoštovanjem Zakona o sportu doveo do totalnog urušavanja kragujevačkog sporta.

Na dušu mu stavljaju to što nije doneo Program razvoja sporta grada, iako je rok prošao pre više od godinu dana, što je odobravao finansijska sredstva klubovima van odluke stručne komisije, kao i da je uskraćivao prava osobama sa invaliditetom, favorizujući pojedina udruženja pri dodeli para.

Sportski radnici pozivaju i gradonačelnika na odgovornost, jer još uvek nije potpisao ugovore o finansiranju klubova, iako je u decembru prošle godine obećao normalnu dinamiku uplate, što je ugrozilo funkcionisanje većine klubova u gradu.

Takođe, interesuje ih i po čijoj inicijativi su Fudbalski i Odbojkaški klub „Radnički” prevedeni u javna preduzeća i zašto su dobili više para nego sva 83 gradska kluba zajedno.

Jednima daju, drugima zakidaju

Po svemu sudeći, raspodela para sportskim klubovima bila je inicijalna kapisla da se pokrene lavina nezadovoljstva koje se već duže vreme taložilo kod sportskih poslenika u gradu. I prošle godine, podsetimo, bilo je velikog nezadovoljstva zbog raspodele para i kašnjenja uplata, o čemu su pisale „Kragujevačke”,a i sami članovi Stručne komisije koji su davali predloge za raspodelu bili su ogorčeni pošto je postalo jasno da je Gradsko veće usvojilo sasvim drugačiji zapisnik od onoga koji su oni potpisali i gde je naknadno promenjeno više stavki. Nekim klubovima je zakinut deo novca koji je Komisija odredila, nekima pridodat - a to sve u ime Komisije, čime je falsifikovan zapisnik sa zasedanje te iste komisije. O ovome je bilo obavešteno i Gradsko veće, ali do današnjeg dana nije stigao nikakav odgovor.

Ove godine, izabrani su novi članovi Komisije, a po saznanjima do kojih smo došli sve se ponovilo kao i prethodne. Zapisnik je opet potpisao samo predsednik komisije Nikola Urošević, uprkos članu Pravilnika u kome stoji da to moraju da učine i ostali članovi Komisije. Zbog toga i postoji sumnja da su pare raspodeljene suprotno ocenama Komisije i traže od članova da javno kažu da li je zapisnik o podeli sredstava identičan onome koji je usvojen na sastanku i predat Gradskom veću.

Takođe, Uroševića optužuju da je uskraćivao pravo osobama sa invaliditetom na bavljenje sportom i stavio ih u neravnopravan položaj u odnosu na druge sportske organizacije, time što nije ispoštovao Pravilnik o finansiranju sportskih organizacija, favorizujući pojedina udruženja kako pri raspodeli para, tako i pri raspodeli termina u salama, deleći im termine u školama u kojima nemaju pristup kolicima.

Preporuka Evropske komisije je da se za osobe sa invaliditetom izdvaja pet odsto od ukupnih sredstava namenjenih sportu, a dobili su samo nešto više od milion dinara, što nije ni jedan odsto.

Političke igre u sportu

Najviše zamerki upućeno je pomoćniku gradonačelnika zbog nedonošenja četvorogodišnjeg programa razvoja sporta grada Kragujevca. Naime, sve lokalne samouprave bile su dužne da do januara 2016. godine u okviru Strategije razvoja sporta za period od 2014. do 2018. donesu programe za razvoj sporta na svojoj teritoriji. Kragujevac to još uvek nije učinio i na zvaničnom sajtu Ministarstva sporta stoji da je Program grada Kragujevca napisan i da je u toku usvajanje, za šta poznavaoci prilika u sportu tvrde da nije istina. Za pisanje programa, inače, Urošević je zadužen još sredinom 2015. godine, ali do današnjeg dana ne samo da nije usvojen, nego po nezvaničnim informacijama nije ni napisan.

Zbog sumnje u regularnost u raspodelu para za finasiranje sportski klubovi traže da se poništi odluka o raspodeli para za 2017. godinu i izaberu novi, stručni ljudi koji će ponovo odlučivati. Isto tako, pozivaju na odgovornost sadašnje članove Komisije zbog nelegalne dodele sredstava.

Klubovi pitaju kako to da je osam klubova dobilo novac od lokalne samouprave mimo propisa, tako što su svoje programe predali na ruke Uroševiću, koji im je odobrio novac, umesto da ga predaju kao i svi ostali Sportskom savezu grada?

Pitanje je i zašto su odbijeni programi 27 sportskih organizacija koje su prošle godine dobile novac, dok su ove godine bez ikakvog razloga ostali bez budžetskih para, kao i na čiju inicijativu je doneta odluka da se FK Radnički 1923 i Odbojkaški klub Radnički prevedu u javna preduzeća, kada nije usvojen Program razvoja sporta.

Samo za ova dva kluba grad je izdvojio 78 miliona dinara, pri čemu je Fudbalskom klubu odobreno 48 miliona, a nedavno je i odbojkaški klub dobio 30, iako je programom tražio 18 miliona dinara!?

Nezadovoljstvo sportskih radnika podstaknuto je i dodelom Đurđevdanske nagrade Univerzitetskom sportskom savezu Kragujevca, jer u pomenutim rezultatima koji su ih svrstali u red nagrađenih, većinu učesnika ne čine studenti, već zaposleni koji su odavno završili fakultete, a njihovi uspesi nisu adekvatni značaju nagrade koje ona nosi u svetlu uspeha ostalih kragujevačkih sportista u prošloj godini. Daleko veći uspeh postigla je, recimo Jelena Milovanović, osvajanjem srebrne medalje u Riu, ili Goran Nikolić obaranjem Ginisovog rekorda, koji je u kategoriji osoba sa invaliditetom istrčao 55 uzastopnih maratona. Takođe i „Divlji veprovi” su godinama prvaci države, ali ni jednom nisu dobili Đurđevdansku nagradu.

U gradskim klubovima smatraju da je situacija u sportu gora nego ikada i da je očigledno i ova oblast predmet političkog potkusurivanja između partija. Sportski poslenici su kategorični u svojim zahtevima da Sportski savez Kragujevca hitno preduzme neophodne mere i zaštiti klubove od propdanja. Smatraju da je njihov zahtev opravdan i da nema veze sa politikom. Ovo je sportski protest, tvrde, i svi klubovi će stati iza njega.

Sportski radnici javno postavljaju pitanje dokle će gradska vlast da krši Zakon o sportu i da tako uništava i gasi sportske klubove i zašto je Urošević neprikosnoven i čime je zaslužio da odlučuje o sudbini sporta u ovom gradu.

Na sva ova pitanja klubovi traže odgovore od nadležnih u lokalnoj samoupravi, ali i izjašnjenje SSK-a o spremnosti da stane na njihovu stranu. Šta će učiniti SSK kako bi se prevazišli postojeći problemi i klubovi stali na noge, da li će zaštiti one zarad kojih je Savez i postoji ili će, možda, opet svi problemi biti gurnuti pod tepih, znaće se do kraja ove nedelje nakon što gradonačelniku bude predočeno sve ono što je dovelo do nezadovoljstva klubova i ugrozilo njihov dalji rad i opstanak.

Foto: Pixabay
Goca Božić
Izvor: Kragujevačke 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html