Srbija olimpijski pobednik, Filipović MVP, Mitrović u idealnoj postavi

Srbija olimpijski pobednik, Filipović MVP, Mitrović u idealnoj postavi

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je zlato osvojeno u Riju 2016. godine, pošto je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju pobedila Grčku rezultatom 13:10!

Olimpijski šampioni su: Gojko Pijetlović (275 utakmica), Dušan Mandić (207 utakmica, 314 golova) Nikola Dedović (41/36), Sava Ranđelović (178/64), Đorđe Lazić (44/39), Duško Pijetlović (341/474), Strahinja Rašović (96/153), Milan Aleksić (271/202), Nikola Jakšić (136/114), Filip Filipović (382/679), Andrija Prlainović (337/544), Stefan Mitrović (268/294) i Branislav Mitrović (193/1).

Stručni štab: Dejan Savić (savezni trener), Vladimir Vujasinović, Stefan Ćirić, Žarko Petrović (treneri), Vladimir Radović (fizioterapeut), dr Nikola Repac (doktor).


Već na isteku prvog minuta Grčka je povela sa igračem više, a strelac je bio Dimitrios Skumpakis. Brzo se revanširala Srbija, takođe sa igračem više, a posle asistencije Filipa Filipovića sa krila precizan je bio Duško Pijetlović za 1:1.

Prvo vođstvo Srbiji doneo je upravo Filipović. Kapiten je na isteku jednog napada iskoristio to što su Grci krenuli u napad, ostao je bez bloka i matirao je Emanuila Zerdevasa.

U jednoj spornoj situaciji, posle šuta Hristodulosa Kolomvosa, Branislav Mitrović je na gol liniji zaustavio loptu. Sudije su pustile da se igre, u polu kontri je Strahinja Rašović povisio na 3:1, ali su sudije zatim zaustavile igru, pogledale snimak i na kraju priznale pogodak Kolomvosa. Samim tim, poništen je gol Rašovića, pa je umesto 3:1 za Srbiju na semaforu stajao rezultat 2:2.

Međutim, brzo su srpski vaterpolisti zaboravili tu situaciju. Najpre je Nikola Jakšić bio precizan za 3:2, ubrzo je Filipović iz peterca duplirao vođstvo, da bi na velikih 5:2 povisio Pijetlović, koji se sjajno odvojio na centarskoj poziciji i iz okreta postigao svoj drugi gol na današanjem meču. Na drugoj strani Mitrović je bio sve bolji na golu i ulivao je dodatnu sigurnost igračima.

Grčka je prekinula veliki nalet srbije golom Angelosa Vlahopulosa, ali je pola minuta kasnije Jakšić posle sjajnog gola vratio “+3” i sa rezultatom 6:3 se otišlo na pauzu posle prve četvrtine. Srbija je opet imala problem sa isključenjima, pa su posle osam minuta po dve lične greške imali Prlainović i Nikola Dedović.

Grci su na startu druge četvrtine imali igrača više zbog isključenja Prlainovića u poslednjim sekundama prvog perioda. Iskoristio je to Janis Funtulis, ali je, kao i u prethodnim situacijama, Srbija to odmah sikoristila i “bombom” Dušana Mandića povisil na 7:4. Međutim, selekcija Teodorosa Vlahosa je potom prišla na gol zaostatka preko Vlahopulosa i Konstantinosa Guvetsisa (7:6).

Međutim, za samo 90 sekundi Grčka je anulirala prednost Srbije i golovima Vlahopulosa, Konstantinosa Guvetsisa i Aleksandrosa Papanastasijua sa nezgodne strane stigla je do izjednačenja od 7:7. Dejan Savić je pokušao tajm-autom da trgne svoje igrače, ali napad opet nije funkcionisao. Međutim, u naredne dve odbrane Srbija se odbranila upravo na toj nezgodnoj strani. Najpre je Mitrović bio siguran u odbrani sa igračem manje, a potom je Milan Aleksić izblokirao jedan udarac. Srbija ni sa igračem više, preko Pijetlovića sa stative, nije uspela da postigne prvi gol posle šest minuta igre.

Konačno, Srbija je u poslednjem napadu u prvom poluvremenu dobila igrača više, ostalo je još šest, sedam sekundi, a Prlainović je odmah šutirao i na sjajan način matirao Zerdevasa, za vođstvo od 8:7 na poluvremenu.

Posle nekoliko dobrih odbrana na otvaranju treće četvrtine, Mandić je u situaciji sa igračem više pogodio za vođstvo od 9:7. Međutim, posle odličnog napada, isksuni centar Konstantinos Murikis dobio je dobru loptu na dva metra, okrenuo se i smanjio zaostatak. Nizali su se napadi na obe strane, da bi tri i po minuta pre završetka treće četvrtine Grčka dobila novog igrača više, Vlahos je zatražio tajm-aut, a Funtulis je bio precizan za 9:9.

Grčka je krenula po novo vođstvo, najpre sa igračem više, zatim je imala i još jedan napad, ali se Srbija odbranila, nije dozvolila Grcima da povedu. Na drugoj strani Mandić je prebacio do Filipovića, a ovaj do Prlainovića, koji je ostao sam na dva metra i doneo ke novo vođstvo Srbiji. Na drugoj strani Mitrović je upisao još jednu važnu odbranu. Do kraja treće četvrtine po još jedan opasan udarac ka golu uputili su Prlainović, odnosno Konstantinos Genidunias, ali je ostalo 10:9 za Srbiju.

Odlučujuću četvrtinu Grčka je otvorila golom Skumpakisa. Na drugoj strani Prlainović je sjajno pronašao Đorđa Lazića, koji je izborio peterac, a upravo je Prlainović svojim trećim golom vratio vođstvo Srbiji. Minut kasnije, sa igračem više, Filipović je na stativi pronašao Jakšića, koji je posle dužeg vremena vratio Srbiji dva gola prednosti. Seriju je nastavio Mandić, koji je novom “bombom” doneo Srbiji velika tri gola prednosti, četiri minuta pre kraja meča (13:10). Do kraja meča nije bilo golova, Srbija je mirno privel meč kraju i odbranila zlato.


U prvoj izjavi za RTS, selektor Dejan Savić rekao je:

– Nije bitno kako smo igrali, nije bitno da li je bilo teško, da li je bilo teže osvojiti prvi put ili odbraniti zlato… Ovo je zaista jedan divan osećaj! Čestitam svima, stručnom štabu, igračima… Ali ovo su zaista retki trenuci kada moram da zaćutim.

Andrija Prlainović je bio strelac tri gola u svojoj poslednjoj utakmici za reprezentaciju.

– Tek se završilo, još smo pod utiskom i pod emocijama. Tek ćemo u budućnosti biti svesni šta smo uradili – odbranili smo olimpijsko zlato, malo je ekipa u istoriji to uspelo. Prešli smo mnogo prepreka i iskušenja da bismo došli do olimpijskog zlata – rekao je Andrija Prlainović.

Dušan Mandić je zahvalio starijim i iskusnijim igračima, na svemu što su uradili za njega i za Srbiju.

– Pre svega, ovo dugujem ovoj sedmorici koji su danas odigrali poslednju utakmicu u karijeri. Oni su mi tokom ovih deset godina, koliko sam ja tu, bili očevi i starija braća. Sve dugujem njima, hvala im na svemu, idu u večnost – poručio je Mandić.

Vaterpolisti su napravili veliki podvig. Pet godina posle Rija su na olimpijskom tronu na jednom od najjačih turnira u istoriji vaterpola. Sa verom usebe čak i kada nije išlo, izdržali su i po ko zna koji put obradovali naciju.


Srbija - Grčka 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)

Bazen Tacuni
Sudije: Goldenberg (SAD), Buč (Španija)
Igrač više: Srbija 9 (6), Grčka 15 (6). Peterci:Srbija 2 (2)

SRBIJA: Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, D.Pijetlović 2, Rašović, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 3, S. Mitrović, B. Mitrović 8 odbrana

GRČKA: Zerdevas 8 odbrana, Genidunas, Skumpakis 2, Kapotis, Funtulis 2, Papanastasiu 1, Dervisis, Argiropulos, Murikis 1, Kolomvos 1, Guvetis 1, Vlahopulos 2

Filipović MVP, golman Mitrović u idealnoj postavi


Srpski kapiten Filip Filipović izabran je za najboljeg igrača turnira u Tokiju. Veliko priznanje za sjajnog našeg reprezentativca. Filipović je bio i najbolji igrač prošlih Olimpijskih igara u Riju.


Priznanje je dobio i Branislav Mitrović. Golman naše reprezentacije je izabran u idealnu postavu zajedno sa Filipovićem, Mađarem Manhercom, Grkom Argiropulosom, Špancem Taulom, Crnogorcem Ivovićem i Japancem Inabom.

Najbolji strelac je Ivović sa 23 gola.

Izjave igrača Srbije


Evo i nekoliko izjava naših vaterpolista koje su date srpskim medijima:

Filip Filipović:

- Hteo bih da se zahvalim ljudima u Srbiji, našem Savezu, naravno svima koji su nam pomogli a oni najbolje znaju ko su. Ovo nije uspeh samo ovih 13 igrača i stručnog štaba, ovo je uspeh jednog celog sistema koji je pokazao da daje rezultate i da će davati u narednom periodu.

Ostavljamo vaterpolo u najboljim mogućim rukama. Kao što ste videli, ovi momci su tu kada je najpotrebnije, pogotovo oni koji su sa nama. Ali, ne treba zaboraviti i ljude koji zbog dopuštenog broja igrača nisu uspeli da dođu u Tokio. Hvala im što su nas trpeli do sada, mi smo i sami sebi teški, a mogu da zamislim kako je njima.

Strahinja Rašović:

- Zaista smo pokazali šta Srbija jeste u vaterpolu. Pre olimpijskog turnira sam rekao da su očekivanja najveća i da mi idemo na zlato. To i jeste Srbija

Duško Pijetlović:

- Ovo je ostvarenje mog dečačkog sna, nije samo što je zlato, nego što imam četiri medalje sa četiri Igara koje sam igrao. Ovo je završnica karijere koju sam priželjkivao poslednjih, pa, deset godina. Prelepo je ostvariti ovako nešto sa ovom generacijom, sa tim divnim ljudima, a opet obradovati Srbiju, na način na koji smo je obradovali. Sve je ovo jedna uspomena koju ću do kraja života pamtiti

Milan Aleksić:

- Neverovatno! Pravi način da ova generacija završi svoj put. Ponosan sam na svoje saigrače, ponosan i na sebe što sam uspeo da budem deo ove ekipe. Hvala svima koji su nas podržavali, našim familijama, novinarima, prijateljima. I hvala Srbiji.

Andrija Prlainović:

- Negde ranije se zaslužilo da se ova generacija oprosti na ovaj način. Ništa nije slučajno u sportu. Divan kraj reprezentativne karijere za nas. Uživanje je bilo u reprezentaciji sve ove godine, odbrana olimpijskih zlata je malo kome pošla za rukom u poslednjih 50 godina u bilo kom ekipnom sportu, to je zaista teško.

Oni su osvojili medalju

Medalju na Olimpijskim igrama su osvojili:

1. Gojko Pijetlović (Novi Beograd) 275 utakmica
2. Dušan Mandić (Novi Beograd) 206 utakmica 314 golova
3. Nikola Dedović (Špandau 04) 40/36
4. Sava Ranđelović (Vašaš) 177/64
5. Đorđe Lazić (Breša) 43/39
6. Duško Pijetlović (Novi Beograd) 340/472
7. Strahinja Rašović (Novi Beograd) 95/153
8. Milan Aleksić (Partizan) 270/202
9. Nikola Jakšić (Novi Beograd) 135/111
10. Filip Filipović (Olimpijakos) 381/677
11. Andrija Prlainović (Marselj) 336/541
12. Stefan Mitrović (Partizan) 267/294
13. Branislav Mitrović (Vašaš) 192/1

Stručni štab: Dejan Savić (savezni trener), Vladimir Vujasinović, Stefan Ćirić, Žarko Petrović (treneri), Vladimir Radović (fizioterapeut), dr Nikola Repac (doktor).

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели VF Physical (@vfphysical6349)

Foto: orangepictures.nl
Izvor: VSS 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html