Srbija prva u bilansu medalja na EP - Teodora Vukojević šampionka Evrope, Marku Ivanoviću srebro i bronza (oboje iz SK Čika Mata, Kragujevac)

Srbija prva u bilansu medalja na EP - Teodora Vukojević šampionka Evrope, Marku Ivanoviću srebro i bronza (oboje iz SK Čika Mata, Kragujevac)

Medalje za Srbiju na 51. prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem u Hamaru, u olimpijskim disciplinama u seniorskoj konkurenciji, osvojili su – zlatne: Teodora Vukojević (puška), ženska ekipa pištoljem; srebrne: Zorana Arunović (pištolj), miks puškom (Andrea Arsović/Lazar Kovačević); bronza: miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), sumirao je učinak Streljački savez Srbije.

Na programu je bilo deset disciplina. Do pobedničkog postolja došli su strelci iz 17 zemalja, a Srbija je na prvom mestu u bilansu odličja.

Drugo mesto pripada Nemačkoj, sa tri medalje (2,0,1). Nijedna druga zemlja nije stigla do više od jedne titule.

Srbija je i po ukupnom broju odličja na prvom mestu.

Medalje su osvajali: Italija (1 zlato, 1 srebro, 2 bronze), Slovačka (1,1,0), Ukrajina (1,0,0), Izrael (1,0,0), Češka (1,0,0), Poljska (1,0,0), Norveška (0,2,0), Francuska (0,1,2), Austrija (0,1,1), Bugarska (0,1,0), Letonija (0,1,0), Hrvatska (0,0,2), Belgija (0,0,1), Švajcarska (0,0,1), Mađarska (0,0,1).

Računajući seniorska i juniorska takmičenja puškom i pištoljem, Srbija je četvrta nacija u Evropi sa devet medalja (2,4,3). Ispred su Nemačka (5,1,1), Italija (3,3,9) i Mađarska (3,0,6).

U ukupnom bilansu medalja takmičenja u Hamaru (olimpijski i neolimpijski program), na prvom mestu je Jermenija sa 10 odličja, ali Jermeni su sve medalje osvojili u neolimpijskom delu programa EP u Hamaru – gađanju pokretnih meta.

Osvajači medalja i plasmani srpskih timova poslednjeg dana

  • Vazdušni pištolj, žene ekipno: 1. Srbija (Zorana Arunović, Jasmina Milovanović, Brankica Zarić), 2. Italija, 3. Francuska.
  • Vazdušni pištolj, muškarci ekipno: 1. Italija, 2. Letonija, 3. Nemačka... 6. Srbija (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić)...
  • Vazdušna puška, muškarci ekipno: 1. Češka, 2. Austrija, 3. Hrvatska... 7. Srbija (Milutin Stefanović, Lazar Kovačević, Milenko Sebić)...
  • Vazdušna puška, žene ekipno: 1. Poljska, 2. Norveška, 3. Francuska... 9. Srbija (Andrea Arsović, Teodora Vukojević, Sanja Vukašinović)...

Teodora Vukojević šampionka Evrope!

May be an image of 3 people, people standing and indoor
Evropsko seniorsko prvenstvo vazdušnim oružjem u norveškom Hamaru je sjajno počelo za srpsku reprezentaciju.

Već posle prve discipline programa slušala se himna „Bože pravde“ jer je mlada Teodora Vukojević postala šampionka Evrope vazdušnom puškom!

Naša reprezentativka, koja će za desetak dana napuniti 19 godina, je odlično gađala tokom celog takmičenja, a u meču za zlato pobedila Francuskinju Ošen Miler, koja je branila titulu osvojenu lane u Osijeku.

Teodora Vukojević je u kvalifikacijama „ubila“ 630,5 krugova. Preciznija od nje bila je Milerove, koja je poput Vukojevićeve još uvek juniorka. Milerova je zabeležila 634,2 kruga, što je novi seniorski i juniorski evropski rekord kvalifikacija. Srbiju su još predstavljale Andrea Arsović, koja jezauzela 22. mesto i Sanja Vukašinović, koja je takmičenje završila na 56. poziciji.

May be an image of 3 people, people standing and indoor
Vukojevićeva je kao drugoplasirana u kvalifikacijama gađala u drugoj grupi prve faze finala. Od početka su se izdvojile naša reprezentativka i Džanet Heg Dueštad (Norveška) njih dve su prošle u grupu za medalje.

Uz Vukojevićevu i Dueštadovu, u grupi za medalje bile su Francuskinja Miler i Džesi Kaps (Belgija). Prošle godine, Milerova je osvojila titulu prvaka Evrope, Kapsova srebro, dok je Dueštadova bila četvrta na Olimpijskim igrama. Naša reprezentativka je već plasmanom među četiri najbolje ostvarila najveći uspeh u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji.

Iako je bila najneiskusnija u grupi, Vukojevićeva je kontrolisala meč, sredinom takmičenja preuzela čelnu poziciju i na kraju kao prva ušla u meč za zlato sa Milerovom. Belgijanki Kaps je pripala bronza. Srpska reprezentativka, članica kragujevačkog „Čika Mate“, je dominirala u meču za zlato. Posle deset hitaca imala je deset poena više od Milerove, vodila je 15:5 i još jedan poen joj je nedostajao da osvoji zlato. Međutim, Francuskinja je uspela da se vrati, osvojila šest poena za redom i smanjila na 11:15. Ipak, u 14. seriji, Teodora je bila za nijansu preciznija od rivalke – pogodila je 10,7, a Francuskinja 10,6 krugova, dovoljno da dobije nova dva poena za trijumf 17:11.

May be an image of 8 people and people standing
U takmičenju vazdušnom puškom za muškarce, najuspešniji srpski strelc bio je Milenko Sebić koji je pogodio 627,0 krugova. Od finala ga je delilo sedam desetih delova kruga. Lazar Kovačević je završio na 24, a Milutin Stefanović na 26.poziciji.

Rezultati

  • Vazdušna puška, žene: 1. Teodora Vukojević (Srbija), 2. Ošen Miler (Francuska), 3. Džesi Keps (Belgija)
  • Finale – Prva faza – Grupa 1: 1. Miler 42, 2. Keps 41,5, 3. Dvoršak (Slovenija) 39,5, 4. Stene (Norveška) 22; grupa 2: 1. Dueštad 36, 2. Vukojević 35, 3. Grande (Španija) 27,5, 4. Ibzen (Danska); grupa za medalje: 1. Vukojević 42, 2. Miler 37,5, 3. Keps 35, 4. Dueštad 21,5 poena; meč za zlato: Vukojević – Miler 17:11.
  • Kvalifikacije: 1. Miler 634,2 (evropski rekord), 2. Vukojević 630,5... 22. Andrea Arsović 626,7... 56. Sanja Vukašinović 620,9...
  • Vazdušna puška, muškarci, kvalifikacije: 1. Sergej Rihter (Izrael) 629,6... 11. Milenko Sebić 627,0... 24. Lazar Kovačević 625,5... 26. Milutin Stefanović 624,3...

Marku Ivanoviću (SK Čika Mata) evropsko srebro i bronza

May be an image of 3 people, people standing and indoor
Srpski juniori su na sjajan način otvorili učešće na 51. Prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem.

U prvoj disciplini programa, gađanju vazdušnom puškom za juniore, Marko Ivanović je osvojio srebrnu, a Petar Erdei bronzanu medalju. Odličan je bio i treći član našeg tima Aleksa Rakonjac, koji se takođe plasirao u finale i zauzeo peto mesto.

Ivanović je ponovio uspeh sa prošlogodišnjeg EP u Osijeku, kada je takođe bio drugi, dok se Erdei prvi put popeo na postolje na najvećim takmičenjima. U finale je ušao sa sedmog mesta, pogodio 622,3.

Ivanović je gađao u prvoj grupi prve faze finala (polufinale). Zauzeo je prvo mesto i zajedno sa drugoplasiranim Solacom prošao u grupu za medalje, među četiri najbolja takmičara.

Rivali Ivanovića i Erdeija u grupi za medalje bili su Solaco i Palberg. Posle 10. serije, Palberg je ispao kao četvrtoplasirani, u igri su ostala trojica strelca i bilo je jasno da Srbiji idu dve medalje. Solaco se izdvojio na prvom mestu, a Ivanović i Erdei su vodili izjednačenu borbu za drugo mesto i plasman u meč za zlato. Iskustvo je presudilo, Ivanović je osvojio drugo mesto u grupi za medalje, a Erdei završio na bronzanoj poziciji.

Duel za titulu između Solaca i Ivanovića, prvoplasiranog i drugoplasiranog sa prošlogodišnjeg EP u Osijeku, je bio pun preokreta. Posle 15. hica srpski i italijjanski strelac su bili izjednačeni – 14:14. Solaco je u 16.seriji pogodio 10,6, a Ivanović 10,0 kruga za ukupan trijumf od 16:14. Italijan je odbranio zlato, a Ivanović ponovo osvojio srebro.

May be an image of 5 people, people standing and indoor
Aleksandra Havran i Marko Ivanović su osvojili bronzanu medalju u dramatičnom takmičenju mešovitih parova puškom drugog dana šampionata. Bila je to treća medalja za Srbiju u Hamaru jer je ranije Ivanović je izborio srebro, a Petar Erdei bronzu u pojedinačnom nadmetanju juniora puškom.

Sem Havranove i Ivanovića, u takmičenju miks parova Srbiju je predstavljao i tim Anja Popović/Petar Erdei, koji je zauzeo 13. mesto i takođe se našao u gornjem domu, jer startovalo je 30 parova.

Havranova i Ivanović su u finale ušli sa trećeg mesta u kvalifikacijama.

Слика може припадати 2 особе и у затвореном
U prvoj fazi finala rivali u grupi su im bili par Italije 1, koji je u kvalifikacijama oborio evropski juniorski rekord, Španija 1 (peto mesto u kvalifikacijama) i Češka 2 (sedma u kvalifikacijama).

Od početka je vođena izjednačena borba, a sredinom takmičenja na prvom mestu se izdvojila Italija.

Češka je ispala kao četvrtoplasirana posle 10. serije, a Srbija i Španija su nastavile žestoku borbu za drugu poziciju, u kojoj su odlučivali detalji. Treći par ispada posle 15. serije. U tom trenutku Srbija je imala 37,5 poena, a Španija samo pola manje i završila na trećem mestu. Po pravilima takmičenje u grupi traje do 20. serije, ali ovaj put je završeno posle 16 jer Italija je već tada osigurala prvu poziciju.

Drugim mestom u grupi naš tim obezbedio bronzu jer u konkurenciji miks parova nema meča za treće mesto, već oba drugoplasirana tima iz grupa prve faze finala dele treće mesto. Druga bronza pripala je paru Švedske.

Слика може припадати текст који гласи „M1 MTTTMI EUROPEAN 20 CHAMPIONSHIP 10M 22 HAMAR NORWAY“

Izvor/foto: SSS
Obrada: Prviprvinaskali.com

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html