Ulica Gordane Bogojević Kovačević uskoro u Herceg Novom

Ulica Gordane Bogojević Kovačević uskoro u Herceg Novom

Opština Herceg Novi dobila je saglasnost Vlade Crne Gore za podizanje spomen-obeležja, davanjem naziva ulici, po imenu istaknute ličnosti – košarkašice Gordane Bogojević Kovačević (1974–2009), kao i za postavljanje spomen-biste istaknutom književniku Stevanu Raičkoviću (1928–2007), pre isteka zakonskog roka.

Sa tim zahtevom se predsednik Opštine Stevan Katić obratio Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta.

Ministarstvo je razmotrilo dostavljeni predlog i ukazalo Opštini da je dostavljeni zahtev neophodno dopuniti u delu obrazloženja razloga za podizanje spomen-obeležja, kao i opisa simboličkog značenja.

Opština je potom dostavila inovirani predlog koji je Ministarstvo pozitivno ocenilo i sačinilo predlog za saglasnost Vlade Crne Gore za podizanje spomen-obeležja, prije isteka zakonskog roka.

Taj predlog ima simboličko značenje vrednovanja i čuvanja uspomene na istaknutu ličnost, košarkašicu koja je tokom svoje profesionalne karijere angažmanom u velikom broju inostranih klubova unapredila kvalitet ženske košarke na međunarodnom nivou.

Gordana Bogojević Kovačević rođena je 22. maja 1974. godine u Kragujevcu, u Zagrebu je sa osam godina počela da trenira košarku u KK Medvešćak. Sa 12 godina prelazi iz Zagreba u Kragujevac i nastavlja da trenira košarku u KK Radnički. U Beograd u KK Crvena zvezda, prelazi 1990. godine gde potpisuje prvi profesionalni ugovor.

Sa KK Crvena zvezda osvaja tri državna prvenstva i tri KUP-a u tadašnjoj SFRJ i SRJ. Njena reprezentativna karijera počinje 1989. godine, u kadetskoj reprezentaciji SFRJ, a 1991. godine, sa njom osvaja drugo mesto i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Portugalu.

Od 1992. godine do 2003. godine, u kontinuitetu nastupa za sve seniorske selekcije SFRJ, SRJ i SCG. Na pet evropskih prvenstava (1995, 1997, 1999, 2001 i 2003), postiže u proseku 10 poena po utakmici. Na Svetskom prvenstvu u Kini 2002. godine, postiže u proseku 15 poena po utakmici. Višu košarkašku školu u Beogradu upisuje 2006. na kojoj je diplomirala 2009. godine.

Stevan Raičković, istaknuti književnik i akademik, rođen je 5. jula 1928. godine. Gimnaziju je učio u Senti, Кruševcu, Smederevu i Subotici gde je 1947. godine i maturirao. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a već sa 17 godina počeo je da objavljuje pjesme u „Кnjiževnosti”, „Mladosti”, „Кnjiževnim novinama” i „Politici”.

Često je boravio u Herceg Novom za koji ga vezuju i neki o najlepših zapisa o ovom gradu. Pesme i eseji o Herceg Novom i Novljanima, postali su deo „Čarolije o Herceg Novom“. Opština mu je 1990. dodelila Oktobarsku nagradu.

Lokalna uprava planira podizanje spomen-obeležja u naselju Topla.

Izvor: Radio Jadran, 9. 4. 2021.


ARHIVA PPNS

IN MEMORIAM: GORDANA BOGOJEVIĆ-KOVAČEVIĆ, 22. 5.1974. - 5.12. 2009.
 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari