Veštačka stena u O. š. ’Jovan Popović’ - inicijativa PEK ’Gora’

Veštačka stena u O. š. ’Jovan Popović’ - inicijativa PEK ’Gora’

Gradonačelnik Nikola Dašić predao je na upotrebu prvu veštačku stenu u Kragujevcu, direktoru OŠ „Jovan Popović“, Darku Grkoviću. Primopredaji su prisustvovali Predrag Stevović član Gradskog veća za sport, Magdalena Novaković profesoka fizičkog vaspitanja i Nikola Pantović predsednik Planinarskog ekološkog kluba „Gora“.

Veštačka stena koja se nalazi u fiskulturnoj sali OŠ „Jovan Popović“ postavljena je na inicijativu Planinarsko ekološkog kluba „Gora“ koji je za tu namenu dobio oko milion dinara od grada. Sredstva su dodeljena na godišnjem konkursu za finansiranje/sufinansiranje godišnjih programa udruženja iz oblasti sporta.

Smatram da ovaj sport pored toga što gradi mišićnu snagu, gradi čoveka kroz jačanje fokusa koncentracije i upornosti. Drago mi je što su na ovaj način stvoreni uslovi da se u okviru PEK „Gora“ formira penjačka sekcija, a preduslov je bio da se obezbedi stena u zatvorenom prostoru, kako bi sekcija mogla kontinuirano da radi tokom čitave godine. Potrudićemo se, nadam se što pre, da obezbedimo i jednu spoljašnju stenu – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Sredstva od oko milion dinara, upotrebljena su za postavljanje veštačke stene, kupovinu opreme za penjanje, kao i za obuku instruktora iz PEK „Gora“. Stenu će pored članova udruženja i učenika škole, moći da koriste i građani, u vikend terminima, koji će biti opredeljeni za tu namenu.

Prvi put u istoriji našeg grada stvaramo uslove da možda sutra dobijemo i nekog olimpijca u sportskom penjanju iz našeg grada, jer do sada nismo imali ni uslova, ni odgovarajuću sportsku infrastrukturu za tako nešto.

Prvi put smo jednim godišnjim programom finansirali izgradnju lake sportske infrastrukture. Drago mi je što vidim radost na licu ove dece, i nadam se da među njima ima novih šampiona, u novom sportu, koji do sada nije bio zastupljen u Kragujevcu – kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Magdalena Novaković, profesorka fizičkog vaspitanja i članica PEK „Gora“ istakla je da su učenici srećni zbog toga što imaju jedan novi sadržaj u školi. Uskoro će biti oformljena planinarska sekcija i ona deca koja budu želela da se posvete ovom sportu, imaće priliku da aktivno treniraju.

Danas je sportsko penjanje svetski priznat sport, i predstavlja sastavni deo planova i programa fizičkog vaspitanja u školama mnogih evropskih zemalja.

Iskustva iz zapadnoevropskih škola pokazuju da je sportsko penjanje značajno povećalo interesovanje učenika za časove fizičkog vaspitanja, a samim tim doprinelo i njihovom boljem fizičkom razvoju.

A koliko je popularnost ovog sporta rasprostranjena i ozbiljna, govori i činjenica da je sportsko penjanje postalo olimpijska disciplina.

Izvor: Grad Kragujevac, 29. 10. 2021. 

PRILOG RTK


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html