Јavno predstavljen Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje Kragujevca

Јavno predstavljen Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje Kragujevca

Nacrt Strategije razvoja meÄ‘unarodne saradnje grada Kragujevca predstavljen je javnosti na okruglom stolu u Biznis inovacionom centru, nakon donošenja zaključka Gradskog veća o održavanju i dinamici javne rasprave o ovom nacrtu.

Javna rasprava otvorena je 28. maja i traje do 6. juna u 12 časova, a zainteresovane strane svoje primedbe i sugestije mogu da dostave na elektronsku adresu javnaraspravams@kg.org.rs ili u pisanoj formi Gradskoj upravi za poslove organa Grada, a adresa je Trg slobode 3, 34000 Kragujevac, sa naznakom "Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje grada Kragujevca".

Uvid u nacrt ovog dokumenta moguć je lično u ponedeljak 6. juna od 9 do 12 časova u sali 105 zgrade Gradske uprave, Trg slobode 3 (I sprat).

Nacrt je dostupan na zvaničnoj internet stranici Grada Kragujevca.

PRVI PRVI NA SKALI Јavno predstavljen Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje Kragujevca 2022
Ova strategija se razvija u okviru Projekta "Institucionalna podrška SKGO – treća faza", koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), uz podršku Vlade Švajcarske i stručnu i tehničku podršku SKGO.

Za pregled i analizu postojećeg stanja obraÄ‘eni su osnovni podaci o gradu (demografija, geografija i životna sredina, obrazovanje, ekonomija, kultura), utvrÄ‘eno je postojeće stanje u oblasti meÄ‘unarodne saradnje grada i odreÄ‘ene prioritetne oblasti: kulturno-istorijsko i industrijsko nasleÄ‘e; IT, metalska i kreativne industrije; inovacije, obrazovanje, istraživanje i razvoj; životna sredina, održivi razvoj i poljoprivreda; turizam; dobra uprava i  sport.

Definisana vizija Grada glasi:

Kragujevac je 2030. godine otvoren, moderan, Smart City evropski grad. Centar je mašinske, IT i kreativne industrije, sa razvijenom zelenom ekonomijom, prepoznatljiv po svom bogatom kulturno-istorijskom i industrijskom nasleÄ‘u. Grad je sa velikim brojem zelenih površina i atraktivnom turističkom ponudom. Privlači veliki broj stranih turista i studenata koji učestvuju u meÄ‘unarodnim programima razmena. ÄŒlan je najvažnijih meÄ‘unarodnih i EU organizacija koje se odnose na saradnju gradova i regiona i održava intenzivnu bilateralnu saradnju sa velikim brojem gradova širom sveta. Grad je zadovoljnih graÄ‘ana, posvećen evropskim vrednostima.

PRVI PRVI NA SKALI Јavno predstavljen Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje Kragujevca 2022 2
Željene promene 2028.

Uz viziju, definisani su i prioritetni ciljevi, kao "projekcije željenog stanja koje doprinose ostvarenju vizije, a postižu se sprovođenjem mera, odnosno grupe mera, pri čemu se svaka mera, odnosno grupa mera obavezno vezuje za konkretan poseban cilj. Prioritetni ciljevi su utvrđeni tako da budu specifični, merljivi, dostižni, realni i vremenski određeni, a na nivou svakog cilja definisani su pokazatelji ishoda".

  1. Kulturno-istorijsko i industrijsko nasleđe: Kragujevac je grad očuvanih i revitalizovanih kulturno-istorijskih objekata, sa bogatom, savremenom, kulturnom ponudom, prepoznatljiv po svom kreativno-kulturnom distriktu Kneževog arsenala, međunarodnim kulturnim manifestacijama i gostovanjima najprestižnijih svetskih i evropskih umetnika koji privlače veliki broj posetilaca. U filmskoj industriji Kragujevac je prepoznatljiv kao filmski grad i poželjno mesto za filmsku produkciju.
  2. Turizam: Kragujevac je grad bogate i raznovrsne ponude turističkih sadržaja, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima u oblasti kulturnog, manifestacionog, MICE, seoskog, rekreativnog, lovnog, gastro i vinskog, verskog i eko turizma, i razvijenom turističkom infrastrukturom. Grad postaje nezaobilazno mesto za strane turiste, koji dolaze da posete Srbiju.
  3. Dobra uprava: Kragujevac ima razvijene ljudske i institucionalne kapacitete za meÄ‘unarodnu saradnju, kontinuirano je predstavljen pred evropskim i meÄ‘unarodnim institucijama i organizacijama, postiže značajne rezultate u oblasti meÄ‘unarodne saradnje i drugim elementima dobre uprave, te inkluziji ranjivih društvenih grupa, a koji su vidljivi i prepoznatljivi u javnosti, i meÄ‘u relevantnim nacionalnim i lokalnim akterima.
  4. Inovacije, obrazovanje, istraživanje i razvoj: Kragujevac predstavlja stimulativnu sredinu za razvoj i primenu savremenih evropskih i međunarodnih standarda u oblasti inovacija zahvaljujući velikoj koncetraciji mladih naučnika, razvijenoj infrastrukturi i sistemu za generisanje inovacija, kao i značajnoj privrednoj bazi za validaciju i implementaciju istih.
  5. IT, metalska i kreativne industrije: Kragujevac je u meÄ‘unarodnim ekonomskim okvirima prepoznat kao centar metalske industrije na temeljima vekovne tradicije i inovativnim tehnologijama i rešenjima budućnosti, sa jedne strane, i IKT i kreativnim industrijama sa druge strane. U Kragujevcu postoji razvijen i stimulativan ekosistem sa razvijenim sistemom i uslugama za podršku razvoju biznisa.
  6. Životna sredina, održivi razvoj i poljoprivreda: Kragujevac je grad sa zdravom i očuvanom životnom sredinom, koja se odlikuje čistim vazduhom, zemljištem, čistim i ureÄ‘enim vodotokovima. Kragujevac predstavlja ugodno mesto za život bez stresa, sa ureÄ‘enim javnim i zelenim površinama, adekvatnim mogućnostima za provoÄ‘enje slobodnog vremena i lako kretanje. Prepoznatljiv je po razvijenoj i konkurentnoj poljoprivredi.
  7. Sport: Kragujevac je grad razvijene sportske infrastrukture za profesionalni, amaterski i rekreativni sport, grad međunarodnih sportskih manifestacija, sa razvijenim institucionalnim mehanizmima za održivi razvoj sporta, u kome vrhunski profesionalci i drugi sportski radnici rade sa decom i mladima i razvijaju sportske talente.
PRVI PRVI NA SKALI Јavno predstavljen Nacrt Strategije razvoja međunarodne saradnje Kragujevca 2022 3
Koordinator za izradu strategije bio je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, a stručni konsultanti SKGO bili su: Marija Stojadinović, Dragan Vujčić, Nemanja Jovičić i Aleksandra Vukmirović.

ÄŒlanovi Radne grupe za realizaciju, uz Kovačevića, bili su Saša Soković, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privredu, Tamara Babić, koordinator za poslove unutrašnje i meÄ‘unarodne saradnje, Biljana Novosel, sekretar Sekretarijata za poslove organa Grada, Nataša Stevanović, viši referent za administrativno-tehničke poslove i Ivan Lazić, koordinator.

PRILOG: Nacrt Strategije razvoja meÄ‘unarodne saradnje grada Kragujevca

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM ðŸŽ™ï¸

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html