Nove dojave o bombama u kragujevačkim školama

Nove dojave o bombama u kragujevačkim školama

Više osnovnih škola u Kragujevcu dobilo je jutros dojavu o podmetnutim bombama.

Dojave su stigle u osnovne škole: Vuk Stefanović Karadžić, Svetozar Marković, 21. oktobar, Radoje Domanović, Dragiša Mihailović, Moma Stanojlović. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzantski pretres svih objekta za koje je poslata anonimna dojava. Učenici većine osnovnih škola u Kragujevcu, vraćeni su sa nastave, objavila je RTK.

List Kurir piše da su dojave stigle i u škole Jovan Popović i Đura Jakšić.

I u Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac.

Saopštenje Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete saopštilo je da su dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema dobile škole širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije, saopštava Ministarstvo.

Sadržaj dojave objavili pojedini mediji

"Eksplozivna naprava postavljena u školi

Nećemo se sakriti
Ubistva će biti potrebna.
mi ćemo ubiti
Biće potrebno uništenje
Uništićemo
Iskreno nam je žao što će nevini stradati.
Nema drugog načina
Srušićemo srpsku vladu
Naše oči su uprte u predsednika Srbije i njegovu pratnju
UBIĆEMO SVE"

Ovo je sadržaj koji su jutros objavili: Indeksonline.rs, Novosti, Morava info, Kosovo-online, Alo, Telegraf, Mondo, B92, Republika, Objektiv, Kurir, Pink, BlicOslobođenje...

Krivično delo - kazna do pet godina

Krivični zakonik (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005-ispr., 107/2005-ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012 i 104/2013) – u daljem tekstu: KZ, u Posebnom delu, Glava 31. KRIVIČNA DELA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA, članom 343. propisuje krivično delo "Izazivanje panike i nereda". Znači ne radi se o "širenju panike i nereda" već o njihovom izazivanju. To delo čini onaj ko iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, a zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna. Ali ako je to delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina, komentarisao je pravnik Nenad Jevtić za Pravni portal pre nekoliko godina.

Član 30. KZ o pokušaju kaže da ko sa umišljajem započne izvršenje krivičnog dela, ali ga ne dovrši, kazniće se za pokušaj krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a za pokušaj drugog krivičnog dela samo kad zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pokušaj. Učinilac će se za pokušaj kazniti kaznom propisanom za krivično delo, ili ublaženom kaznom. KZ kaže još u članu 31. da postoji i nepodoban pokušaj, te se učinilac koji pokuša da izvrši krivično delo nepodobnim sredstvom ili prema nepodobnom predmetu može osloboditi od kazne, dodaje Jevtić.

U maju hapšenje zbog dojave

Podsećamo, kragujevačka policija je 18. maja uhapsila I. K. (2000) iz Bajine Bašte zbog sumnje da je dan ranije telefonom pozvao dežurnu službu i prijavio da je u Policijskoj upravi u Kragujevcu postavljena bomba.

Utvrđeno je da je dojava bila lažna, a zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, saopštio je tada MUP.

VIDEO: SNIMAK RTK (3:55)Foto: Osnovneskole.edukacija 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html