Protest radnika Fijata u Kragujevcu; ministarka privrede: Ponuda zaposlenima nije iz ugovora države i Stelantisa

Protest radnika Fijata u Kragujevcu; ministarka privrede: Ponuda zaposlenima nije iz ugovora države i Stelantisa

Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije nezadovoljni zbog najave rukovodstva da će obustaviti proizvodnju fijata 500L, kao i ponuđenih uslova za odlazak iz preduzeća. U isto vreme njihovi sindikalni predstavnici iz Samostalnog sindikata i Nezavisnosti, kao i rukovodstvo fabrike, su na sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu.

Radnici su se najpre okupili ispred fabrike, a potom blokirali obližnju raskrsnicu tražeći da država reši status fabrike i zaposlenih do početka proizvodnje novog električnog modela Fijata, koji će se u Kragujevcu sa Stelantisom proizvoditi od 2024. godine.

Radnici protestuju, kako kažu sindikati koji su organizovali ovaj protest, zbog "nejasne i ucenjivačke ponude Stelanbtisa za otpuštanje, upućivanje radnika na rad u inostranstvo i zamrzavanje fabrike na dve godine".

Atanasković: Tražimo najbolju soluciju za radnike

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je danas da aktuelna ponuda koju je rukovodstvo Fijata uputilo radnicima nije deo nedavno potpisanog ugovora sa Stelantis grupom oko proizvodnje električnog automobila u Srbiji.

Ona je ponovila da se proizvodnja električnog automobila očekuje polovinom 2024. godine, te da je u nadležnosti menadžmenta Fijata u Srbiji odlučivanje o statusu radnika, dok se hale sreÄ‘uju za uvoÄ‘enje novih mašina. Ministarka je kaže sinoć čula za nezadovoljstvo radnika u Kragujevcu i današnji protest i rekla da je državni sekretar ministarstva aktivno uključen u razgovore koji su u toku.

Protest radnika Fijata u Kragujevcu, Ministarka privrede: Ponuda zaposlenima nije iz ugovora države i Stelantisa
Foto: Nebojša Raus

"Gledaćemo da nađemo najbolji mogući način, da nađemo najbolju soluciju za radnike. Nova fabrika će da se radi, to je veliki uspeh", rekla je ministarka.

Ona je podsetila da država Srbija nije nikada ostavila ni radnike Geoksa u neprilikama i da će i sada uraditi najbolje što može. Na pitanje šta misli o zahtevu dela radnika da ostanu u Srbiji i ne prihvate poslove koje im je menadžment ponudio u fabrikama Fiata u inostranstvu, da ne rade ništa i primaju 65 odsto zarade, ona je rekla da to nema nigde.

Kako kaže, neto godišnja zarada koja je ponuÄ‘ena radnicima da prihvate posao u drugim evropskim zemljama je i do tri puta veća od onoga što primaju u Srbiji.

Samostalni sindikat metalaca Srbije, kako je navedeno u današnjem sapoštenju, insistira da svi predstavnici lokalnih vlasti, ministarstva i vlade stanu u zaštitu srpskih radnika, pozivajući se na to da je država vlasnik 33 odsto kragujevačke fabrike. Radnici kažu da su juče neformalno pozivani na razgovore sa rukovodstvom, gde su im nuÄ‘eni nefer uslovi. Zaposlenima je, prema nezvaničnim informacijama, ponuÄ‘eno da preÄ‘u u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće. Kragujevački Fijat zapošljava oko 2.100 radnika u proizvodnji.

* * *

Protest radnika Fijata: Blokiraćemo Kragujevac, a ako treba i Beograd

Fijatovi radnici blokirali su glavni ulaz u fabriku i uputili zahtev državi, kao trećinskom vlasniku, da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja ili će u suprotnom blokirati gradske saobraćajnice i auto-put. Radnici su se potom uputili u protestnu šetnju do gradske uprave, gde je njihovu delegaciju na razgovor primio gradonačelnik Nikola Dašić.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine.

Nakon protesta ispred fabrike, radnici su se uputili u protestnu šetnju kroz Kragujevac, do zgrade gradske uprave kako bi se obratili gradonačelniku Nikoli Dašiću.

Prvi čovek grada im se obratio i poručio da su "došli ispred svoje kuće" i da ne donose ishitrene odluke jer, kako je naveo, raspolažu poluinformacijama, što je naišlo na burnu reakciju okupljenih radnika.

Dašić ih je zatim zamolio da delegiraju pet predstavnika i sastanak sa njima je u toku.

Podsetimo, samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija Stelantis najavili da će se u Srbiji proizovditi novi električni automobil, radnici kragujevačke fabrike dobili su ponudu da biraju izmeÄ‘u rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu.

Iz uprave kragujevačke fabrike poručili su da je takva ponuda u skladu sa usavršavanjem radnika i konstatnim poboljšanjem učinka kompanije Stelantis.

Radnici koji su se okupili ispred fabrike poručuju da su stavljeni pred svršen čin i od države, kao manjinskog vlasnika fabrike, traže da im ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela.

"Mi smo ovde da radimo, ako je nov model potpisan, mi želimo program do novog modela, ako je to minimalac, onda minimalac", rekao nam je jedan od radnika i dodao da će, ako do ponedeljka, ne dobiju odgovor vlasti blokirati ceo Kragujevac, a spremni su da idu i "do Beograda ako treba".

Okupljeni radnici istakli su i da nisu dobili nikakvu formalnu ponudu, samo papir sa visinom plate i bonusa za rad u inostranstvu.

Dodali su i da se ne zna iznos otpremnine koji bi dobili oni koji se ne opredele za odlazak van zemlje, ali da se nezvanično može čuti da taj iznos ne bi bio veći od 4.000 evra za 12 godina staža, koliko već radi Fijatova fabrika u Šumadiji.

Jedan od radnika je dodao da je danas isto kao "1942. kad su Kragujevčani išli na prinudni rad u inostranstvo", dok se njegov kolega požalio da je više radnika provelo noć u Hitnoj pomoći.

"Mladi ljudi su uzeli kredite, imaju decu, to je godinama trebalo da se objašnjava narodu ako će da doÄ‘e do ove situacije", poručio je on.

Dogovor u Ministarstvu: Radnicima Fijata biće sve razjašnjeno kroz osam dana

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Saša ĐorÄ‘ević izjavio je za N1, posle sastanka u Ministarstvu rada sa resornom ministarkom Darijom Kisić i rukovodstvom kompanije, da je dogovoreno da se u narednih osam dana razjasne sve nedoumice u vezi sa tranzicionim periodom do početka proizvodnje novog modela, odnosno socijalnim programom i ponudom radnicima za rad u inostranstvu.

ĐorÄ‘ević je podsetio da se istovremeno u Kragujevcu održava protest radnika Fijata, i da meÄ‘u zaposlenima postoji ogromno nezadovoljstvo jer nisu informisani o svim detaljima, i kako je rekao, ne znaju šta je sve poslodavac predvideo u tranzicionom periodu.

„Dogovor je da će u narendih osam dana poslodavac i sindikati sesti i razjasniti sve nedoumice koje su bile do sada. Svaki zaposleni mora da zna kakvi su uslovi koji im se nude za rad u inostranstvu ili socijalni program“, objasnio je ĐorÄ‘ević.

Nakon toga će, kako je najavio, biti održan još jedan sastanak u Ministarstvu rada. "Moramo da naÄ‘emo rešenja da zaposleni znaju na čemu su", istakao je on.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Granskog sindikata metalaca Nezavisnost Zoran Stanić koji je za N1 istakao da treba razjasniti da se trenutno samo sprovodi anketa meÄ‘u radnicima kako bi se videlo koliko ih je uopšte zainteresovano za rad u inostranstvu.

"Ako su potpisali da žele, uzeti su u evidenciju da će jednog dana biti pozvani, a ako ne žele biće socijalni program. Posle će biti objašnjeno šta, kada i kako", objasnio je Stanić.

Istakao je i da odlazak u inostranstvo ili na biro nisu jedine opcije, i da će radnicima biti ponuÄ‘en socijalni program po zakonu, ali da još nije odlučeno kako će on tačno izgledati.

Podsetimo, samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija Stelantis najavili da će se u Srbiji proizovditi novi električni automobil, radnici kragujevačke fabrike dobili su ponudu da biraju izmeÄ‘u rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu.

PRESSEK: VIDEO (0:05:00)


Foto: Nebojša Raus
Izvori: Tanjug/Juronjuz; N1, 13. 5. 2022.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM ðŸŽ™ï¸

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari