Protest radnika Fijata u podne ispred Gradske uprave

Protest radnika Fijata u podne ispred Gradske uprave

U podne počinje protest radnika Fijata: „Kakvi budemo danas, bićemo doveka“

Zaposleni u Fijatu, nezadovoljni zbog odugovlačenja u rešavanju njihovog statusa u fabrici, za danas su najavili protest ispred Gradske uprave u Kragujevcu, a potom, kako su ranije rekli za naš portal ‘‘kreću blokade‘‘. Protestni skup zakazan je za 12 sati ispred Gradske uprave.

Pregovaračka strana, koju su u Radnoj grupi za rešavanje otvorenih pitanja u Fijatu, činili predstavnici sindikata i radnika, danas se povukla iz daljih pregovora uz obrazloženje ‘‘da sa Vladom više nemaju šta da pričaju‘‘.

Ovakvom stavu radnika i sindikata prethodilo je današnje obaveštenje, da će im predstavnici države, svoje konačne odgovore na sve upućene zahteve, dati 21. juna, odnosno po isteku roka za prijavljivanje zainteresovanih za odlazak u inostranstvo. Inače, taj rok je tokom pregovora, na inicijativu Vlade Srbije, pomeren sa 15. na 20. jun.

Radnici su izgubili strpljenje za dalje pregovore, smatraju da stalnim odlaganjem rokova, ‘‘država kupuje vreme‘‘, te da su ‘‘pušteni niz vodu‘‘.

Od same najave Stelantisa, da u tranzicionom periodu otpusti višak radnika, a deo pošalje u inostranstvo, radnici su najavljivali radikalizovanje sindikalne borbe ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi, a tu svoju najavu sutra će i aktivirati.

Predstavnici sindikata za sada ne žele da otkrivaju detalje sutrašnjeg protesta ispred Gradske uprave, ali su, uz protest, najavili i blokade.

U izjavi za N1 Zoran Miljković, član Radne grupe ispred pregovaračkog tima radnika Fijata, izjavio je u Danu uživo da će se danas na protestu "ponašati onako kako je trebalo odavno". "Sve što su nam političari do sada obećali, to su lagali. Ja sam hteo da im verujem, namerno sam premijerki rekao da joj verujem, sada se vidi ko laže, ko govori istinu. Poručujem svim radnicima Fijata, kakvi budemo danas, bićemo doveka. Moramo danas svi da izađemo i da im pokažemo našu snagu i našu brojnost", kaže on.

Podsetimo, rradnici su zahtevali da od socijalnog programa budu izuzete ranjive kategorije radnika među kojima su između ostalih, trudnice i porodilje, samohrani roditelji, invalidi rada, kao i parovi u procesu vantelesne oplodnje.

Takođe, tražili su i da rad u inostranstvu ne bude u kontinuitetu od dve godine, već da posle određenog peridoa imaju mesec dana boravka kod kuće, a otpremnina u iznosu od 1.000 evra po godini staža, bila je jedan od glavnih radničkih zahteva.

Radna grupa za rešavanje tih pitanja, sastala se četiri puta u periodu od 8. juna, kada je i formirana, pa do juče. Međutim, prema tvrdnjama sindikata, na tim sastancima, nisu napravljeni nikakvi značajni pomaci, što je i bio povod da započnu proteste.

Dok radnici sa jedne strane kažu da su pregovori propali, ovim povodom oglasila se i Vlada Srbije i za Tanjug navela, da ‘‘pregovori nisu propali, niti su prekinuti‘‘.

"Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program, nakon što kompanija Fijat završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu", navedeno je iz Vlade.

Agonija Tanje iz Fijata: „Idem na vantelesnu, a dobiću otkaz“


"Prvo sam se obradovala, a onda je usledio hladan tuš. I dalje ne znam na čemu sam, da li sam u zaštićenoj kategoriji ili ću dobiti otkaz". Ovim rečima opisuje svoju agoniju Fijatova radnica Tanja Obradović, koja se 15 godina leči od steriliteta i priprema za vantelesnu oplodnju.

Izjava premijerke Ane Brnabić, da će zaposleni u Fijatu, koji su u procesu vantelesne oplodnje (VTO) biti izuzeti iz socijalnog programa, obradovala je Tanju, ali je ta radost kratko potrajala.

Iako je premijerka nabrojala ranjive grupe i kategorično izjavila da su „zaštićeni i bezbedni“, pa najavila da će „čak od 1. jula dobijati platu 100 odsto, umesto dosadašnjih 65 u danima kada ne rade“. Najnoviji razvoj situacije demantovao je sve što je rekla.

Već na početku pregovora, ispostaviilo se da parovi u procesu vantelesne oplodnje nisu na spisku zaštićenih radnika. O toj kategoriji još uvek se pregovara, a konačan odgovor „države“, radnici će dobiti sutra, saopšteno je posle današnjeg sastanka.

Naša sagovornica Tanja, od tog sastanka očekivala je rešenje za svoj status u fabrici, ali je razočarana ishodom.

Da nevolja bude veća, ispred nje se isprečio još jedan problem i "fali joj jedan papir", kako bi kompletirala dokumentaciju koju će predati poslodavcu.

I ne, taj papir joj ne fali zbog svog propusta ili krivice. Ona čeka usvajanje Pravilnika kojim će biti ozvaničeno pomeranje starosne granice za VTO, sa 43 na 45 godina, a koju je RFZO odobrio krajem marta ove godine. Tanja sada ima 44 godine i šest neuspelih pokušaja da se ostvari kao majka.

"Razočarana sam i besna posle današnjeg sastanka. Ja nisam ni tamo, ni ovamo. Meni firma traži papir da sam ušla u proces, da primam injekcije, da sam na određenoj terapiji. Traže mi potvrdu od komisije da sam zvanično u postupku, ali ja to nemam, jer još nije usvojen Pravilnik. Da je to usvojeno, ja bih do sada već imala taj papir", iznosi Tanja svoju specifičnu situaciju i dodaje da za 21. jun ima zakazn prijem u novootvorenom Nacionalnom centru za infertilitet u KCS Srbije, ali da za poslodavca "to nije to".

"Materinstvo mi je na prvom mestu, ali mi treba i posao"

Naša sagovornica ističe, da u firmi "svi dobro znaju" da se godinama leči od steriliteta i da je do sada imala šest pokušaja vantelesne oplodnje, od kojih je poslednji bio prošle godine. Novu nadu da će se ostvariti kao majka, ulila joj je odluka o pomeranju starosne granice na 45 godina za VTO o trošku države.

Ispred nje su sada dve prepreke, na koje, niti može da utiče, niti zna od koga da traži pomoć. U fabrici joj je za vratom otkaz, a država ne donosi odluku o pomeranju starosne granice za vantelesnu oplodnju.

"Ova situacija je mnogo stresna za mene i ovo je igra živaca. Čas je toplo, čas hladan tuš. Ja jednostavno ne znam na čemu sam. Znam samo da mi je materinstvo prioritet. Suprug i ja smo podigli kredit, istražili smo klinike u inostranstvu i bili smo spremni da idemo. Onda je usledila ova odluka o pomeranju granice i odlučili smo da još jedan pokušaj uradimo u Srbiji. Optimista sam i verujem da ćemo uspeti, ali smo novac ostavili sa strane i svakako ćemo ići dalje, ako ovde ne uspemo. Posao mi je potreban, jer između ostalog sada otplaćujem taj kredit", opisuje Tanja svoju agoniju.

Fijatova radnica: ‘‘Idem na vantelesnu, a dobiću otkaz‘‘Tanja Obradović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs
Kaže da za nju inostranstvo ni u kom slučaju nije opcija, te da joj jedino preostaje otkaz, ukoliko se ne nađe u zaštićenoj grupi radnika.

Fijatovi pregovarači i država "ne vide isto" zaštićene kategorije

Fijatovi sindikati i radnici uputili su zahtev Vladi Srbije i jasno nabrojali ranijve kategorije svojih kolega.

Oni su zahtevali zaštitu od otkaza za trudnice i porodilje, majke dece mlađe od pet godina, samohrane roditelje, roditelje dece sa posebnim potrebama, parove u procesu vantelesne oplodnje, invalide rada, za jednog supružnika ukoliko oba rade u Fijatu, kao i za kolege koji boluju od teških i neizlečevih bolesti.

Radnik i pregovarač Dalibor Savić, kaže za naš portal, da im je na dosadašnjim pregovorima, otvoreno rečeno, da prema zakonu zaštitu imaju samo trudnice i porodilje, a da je "sve ostalo samo dobra volja da im se izađe u susret".

On revoltirano navodi, da nisu dobili nikakav pisani trag o zaštičenim kategorijama i da su od članova Radne grupe do sada dobili samo usmena uveravanja da će se u zaštičenoj grupi naći majke dece do pet godina i invalidi druge i treće kategorije.

"Apsurdno je što smo uopšte dovedeni u situaciju da pregovaramo o ovim kategorijama radnika. Ove grupe koje smo mi naveli, ne bi ni trebalo da se dovode u pitanje, već bi same po sebi morale da budu zaštićene zakonom. Ali, eto, mi smo morali da tražimo zaštitu za ljude o kojima bi država morala da misli i bez toga da im neko skreće pažnju", ogorčen je Savić zbog neuspelih pregovora.

On je zaključio da tokom sutrašnjeg dana očekuju konkretne odgovore Radne grupe i najavio da se radnici već sada organizuju za proteste i blokade puteva u slučaju da odgovori budu nepovoljni.

Aleksandra Petrović
Izvor: Nova S, 17. 6. 2022. 


ARHIVA PPNS

STELANTIS: JOVICA JOVANOVIĆ DIREKTNO ZADUŽEN ZA KRAGUJEVAC; VIŠE OD 100 KOLEGA RADIĆE U EVROPI
Stelantis: Jovica Jovanović direktno zadužen za Kragujevac; više od 100 kolega radiće u Evropi

FIJAT OBEZBEDIO LITIJUM, VLASNIK SKLOPIO SPORAZUM SA DOBAVLJAČEM IZ AUSTRALIJE

Fijat obezbedio litijum, vlasnik sklopio sporazum sa dobavljačem iz Australije

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html