RTS: Centar za veštačku oplodnju u Kragujevcu na svetskom nivou lečenja neplodnosti

RTS: Centar za veštačku oplodnju u Kragujevcu na svetskom nivou lečenja neplodnosti

Po broju embrio-transfera i ostvarenih trudnoća iz zamrznutih embriona, najmlađi državni Centar za veštačku oplodnju u Kragujevcu dostigao je svetski nivo lečenja neplodnosti.

Prošle su iste složene procedure, strepnje i nadanja. Menjale klinike i dočekale najlepšu vest –- da čekaju bebe. Jedna posle 13 godina, druga iz prvog pokušaja vantelesne oplodnje.

"Moj zaključak je da samo nema odustajanja i da se svaki trud isplati kad-tad. Trud, trud, trud, velika želja i velika snaga", rekla je Jelena Petrović iz Kragujevca.

Jelena Đorović Jovanović iz Kragujevca kaže da ima samo reči hvale za celokupnu medicinsku ekipu i da očekuje da početkom jula nosi bebu kući, a njima da pošaljemo jednu sličicu.

Gotovo trogodišnja Anja, prva je beba začeta u kragujevačkom centru. Posle nje još 88 mališana, polovina u 2022. Sa 35 odsto potvrđenih trudnoća, Kragujevčani su na svetskom nivou.

"U Centru za BMPO imamo i veći procenat parova koji se interesuju da rade postupak kod nas u našem centru, tako da smo povećali za četvrtinu broj parova u odnosu na prethodnu godinu", kaže prof. dr Marija Šorak, direktorka Centra za BMPO u Kragujevcu.

Doc. dr Predrag Sazdanović, supspecijalista steriliteta u Centru za BMPO u Kragujevcu, naveo je da pristupaju izuzetno individualno svakome paru.

"Svih 227 koji su prošli, prošli su praktično naš zajednički konzilijum gde smo mi adaptirali odgovarajuću terapiju prema samom paru", kaže Sazdanović.

Svaki korak vantelesne oplodnje prati četrnaestočlani tim. U lečenju primenjuju sve tehnike reproduktivne medicine. Svaka druga trudnoća je iz postupka krioebriotransfera.

"To je dobro zbog same ove donacije jajnih ćelija i spermatozoida, pošto je i to metoda koja se radi generalno iz tih odmrznutih reproduktivnih ćelija", kaže Aleksandra Gavrilović, embriolog u Centru za BMPO u Kragujevcu.

Vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom u Kragujevcu čeka 25, a u celoj zemlji 350 parova i žena bez partnera. Protekle godine kroz proces vantelesne oplodnje, o trošku države, prošlo je 8.500 parova, 20 odsto više nego 2021.

Pripremila Nevenka Đelić

VIDEO: PRILOG (1:47)


Izvor: RTS, 8. 1. 2023.  STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html