Tri hapšenja u kojima su i Kragujevčani među osumnjičenima (VIDEO)

Tri hapšenja u kojima su i Kragujevčani među osumnjičenima (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je danas (23. juna) tri saopštenja o hapšenjima na teritoriji Srbije u kojima se među osumnjičenim osobama nalazi i devetoro Kragujevčana.

U prvoj akciji, lica lišena slobode sa prebivalištem u Kragujevcu su: B. R. (1982), odgovorno lice PR "Dušan Kop" i PD "Dušan kop gradnja" - DOO osnovano 2020. godine sa sedištem u Erdeču, istovremeno i M. A. (1992), S. R. (1992), M. A. (1997) i N. Š. (1979). U drugoj intervenciji MUP-a uhapšen je D. K. (1969) iz Kragujevca, a u trećoj N. B. (1981), odgovorno lice PD "Energo Lab" - DOO osnovano 1993. godine sa sedištem u Bresnici, kao i R. B. (1951) i D. B. (1985), zaposlene u toj firmi.

Pet osoba uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetile budžet Republike Srbije

MUP je najpre objavio da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, Odsek Jagodina, u saradnji sa Sektorom poreske policije, Odsek Kragujevac, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužulaštva u Kraljevu, uhapsili pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetile republički budžet za 100.668.908 dinara.

Sadržaj saopštenja

Uhapšeni su B. R. (1982), odgovorno lice PR "Dušan Kop" i PD "Dušan kop gradnja" DOO iz Kragujevca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, kao i M. A. (1992), S. R. (1992), M. A. (1997) i N. Š. (1979), svi iz Kragujevca, osumnjičeni za krivično delo poreska utaja u pomaganju.

Sumnja se da je B. R, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, od 1. januara 2019. do hapšenja, na osnovu fiktivnih računa plaćao navodne usluge preduzetničkim radnjama koje su otvorili četvorica osumnjičenih, a koji su potom novac dizali sa računa i predavali na ruke B. R.

Na taj način B. R. je, kako se sumnja, prisvojio oko 32.539.680 dinara i oštetio budžet Republike Srbije za 100.668.908 dinara.

On se tereti da je tako stečen novac ulagao u kupovinu nepokretnosti, 15 vozila, jednog stana i izgradnju dve kuće, a potom deo te imovine prodao kako bi prikrio poreklo novca koji potiče iz kriminalne delatnosti.

B. R., M. A. i S. R. određeno je zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su M. A. i N. Š., uz krivičnu prijavu, privedeni tužilaštvu.

Malverzacijama protivpravno prisvojili više od 122 miliona dinara

U drugom saopštenju stoji da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili tri osobe zbog sumnje da su malverzacijama protivpravno prisvojile više od 122 miliona dinara.

Sadržaj saopštenja

Uhapšeni su članovi grupe Z. B. (1979) iz Beograda, D. K. (1969) iz Kragujevca i Ž. Z. (1972) iz Doboja zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Takođe, krivična prijava biće podneta i protiv pedesetdvogodišnjeg muškarca iz Kraljeva, osumnjičenog za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Sumnja se da je Z. B. 2008. godine organizovao grupu, čiji su pripadnici bili D. K. i Ž. Z. da bi potom pronalazili pogodne nepokretnosti, koje su prisvajali na osnovu falsifikovane dokumentacije.

Na taj način oni su, kako se sumnja, prisvojili četiri poslovna prostora u vlasništvu PD "Varteks" (Varaždin, Hrvatska), JP "Resavica" (Despotovac) i PD "Ferimport" (Beograd), čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 119.770.000 dinara.

Pedesetdvogodišnji muškarac, odgovorno lice PD "Sleep Shop" d.o.o. Kraljevo, tereti se da je članovima grupe ustupio pečat i dokumentaciju tog privrednog društva kako bi oni postali faktički vlasnici dva poslovna prostora u Beogradu i Šidu.

Takođe, sumnja se da su Z. B. i pripadnici njegove grupe D. K. i Ž. Z. od 1. oktobra 2021. do 1. marta 2022. godine, na osnovu falsifikovane dokumentacije neovlašćeno izdavali pet poslovnih prostora u vlasništvu PD "Varteks" koji se nalaze na teritoriji Beograda, Vranja i Priboja i na taj način prisvojili 3.078.978 dinara.

Z. B, D. K. i Ž. Z. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Više osoba osumnjičeno za krivična dela u vezi s davanjem ili primanjem mita

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa pripadnicima Vojne policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su vojnu službenicu V. S. (1962), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita, njenog supruga R. S. (1960) i njihovu ćerku G. S. R. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita u pomaganju i još šest osoba zbog sumnje da su davali mito, piše u trećem današnjem saopštenju.

Sadržaj saopštenja

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita uhapšeni su V. P. (1958), bivše odgovorno lice PD "VinProm Plus" doo iz Niša, N. B. (1981), odgovorno lice PD "Energo Lab" doo Kragujevac, R. B. (1951) i D. B. (1985), zaposlene u PD "Energo Lab", J. P. (1984), zaposlenu u PD "Ibrea" doo Gornji Milanovac i V. M. (1954), zadrugara OZZ "Balkan" Crna Trava.

Sumnja se da je V. S. u periodu od 28. maja 2018. do 29. aprila 2022. godine, privilegovala navedena pravna lica u postupku javne nabavke "Tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata", a od njih zauzvrat primala poklone u vidu uplata novca na svoj tekući račun, kao i na tekuće račune članova svoje porodice R. S. i G. S. R, u ukupnom iznosu od 578.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html