U Kragujevcu nema uglja, drva i pelet poskupeli

U Kragujevcu nema uglja, drva i pelet poskupeli

TEMA NEDELjE: KAKO ĆEMO SE GREJATI OVE ZIME

Kragujevac – Ako predstojeća zima bude duga i hladna, Kragujevčani će je dobro upamtiti. Ko ne bude hteo da se smrzava moraće debelo da plati, ako uopšte bude mogao da nabavi potreban ogrevni materijal, čija je nestašica vidljiva na stovarištima. Uglja gotovo i da nema u prodaji, a cene drveta i peleta su već dostigle istorijski maksimum.

Uglja iz „Kolubare”, „Kostolca” i Vreoca nema jer je država sve količine usmerila u proizvodnju električne energije, kažu nam u preduzeću „Slava trans”, napominjući da u ovom trenutku niko ne treba da razmišlja o ruskom ili ukrajinskom uglju, koji se mogao nabaviti prošlih godina. Na stovarištima se može naći ugalj iz „Obilića” i „Banovića” po ceni od 11.000, odnosno 20.000 dinara za tonu, ali se sve pristigle količine brzo prodaju.

Pelet je duplo skuplji nego prošle godine. Prosečna cena pakovanja od 15 kilograma bila je 23.000 dinara, sada košta izmeÄ‘u 38.000 i 42.000, u zavisnosti od energetske vrednosti. Cena je udvostručena jer se proizvoÄ‘ači žale na navodnu nestašicu drveta i drugog materijala za proizvodnju peleta, mada se govori i o špekulacijama na tržištu.

Za pakovanje briketa od 10 kilograma treba izdvojiti 31.000 dinara, otprilike kao i prošle godine, ali su zato drva skuplja za oko 20 odsto. Kubik bukovine i cerovine na stovarištima košta rekordnih 8.700 dinara, s tim što za istrugana i iscepana drva treba izdvojiti još 2.000 dinara. Problem je što su „Srbijašume” navodno smanjile seču, pa se drva mogu naći uglavnom u slobodnoj prodaji – na ulici.

Na prodajnom mestu u Stanovu mogu se pazariti kvalitetna bukovina, cerovina i bagremovina. Cena kubika se kreće izmeÄ‘u 6.000 i 7.000 dinara, što je za oko 1.000 dinara više nego prošle godine. Kad skoči cena goriva, semena i hemijskih sredstva za obradu zemlje, automatski je veća i cena drveta, objašnjavaju (pre)prodavci.

Sledeća zima mogla bi da bude istorijska i za oko 20.000 kragujevačkih domaćinstava koja su priključena na sistem centralnog grejanje. Naime, posle šezdeset godina od osnivanja gradska toplana „Energetika” je zamenila dotrajale kotlove na ugalj, napravila ekološki iskorak i ugradila kotlove na gas. Ostaje samo da se vidi da li će zbog ove tehničke novine morati da se vrši i korekcija cene grejanja u Kragujevcu.

Brane Kartalović
Foto: Evgenii Parilov/Chinadialogue
Izvor: Politika, 5. 6. 2022.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM ðŸŽ™ï¸

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html