U Kragujevcu pravo glasa ima 154.355 građana

U Kragujevcu pravo glasa ima 154.355 građana

Na teritoriji grada Kragujevca, tačno u 7 časova otvorena su sva biračka mesta, saopštila je Gradska izborna komisija. Pravo glasa na 168 biračkih mesta i jednom biračkom mestu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ima 154.355 punoletnih građana.

Punoletni građani u Kragujevcu danas glasaju za izbor predsednika Republike Srbije, za koji je prijavljeno osam kandidata, i za izbor narodnih poslanika u republičkom parlamentu za koje je prijavljeno 19 lista.


Za glasanje van biračkog mesta, na koje građani takođe imaju pravo usled bolesti, starosti, invaliditeta, do 7 sati prijavljeno je 200 birača. Za glasanje van biračkog mesta, građani su danas mogli da se prijave i biračkom odboru na biračkom mestu gde su upisani u birački spisak, ili Gradskoj izbornoj komisiji do 11 časova (broj telefona Gradske izborne komisije u Kragujevcu je 034/336-197).

Gradska izborna komisija objavila je podatke o izlaznosti birača u Kragujevcu:

  • do 10 časova 7,68%
  • do 12 časova 19,37%
  • do 14 časova 31, 99%
  • do 16 časova  41,19%
  • do 18 časova  51,93%

Na osnovu statistički određenih 12 oglednih mesta, na teritoriji grada Kragujevca do 18 časova na birališta je izašlo 51,93 posto od ukupno 154.355 upisanih birača. To je za 10 odsto više u odnosu na presek u 16 časova. Prema podacima Gradske izborne komisije to je za 10 odsto više nego u isto vreme na izborima 2020. godine, kada je do 18 časova izlaznost bila 41 posto.

Glasanje protiče bez većih problema. Bilo je manjih neregularnosti na biračkim mestima 25 i 55, ali su brzo otklonjene, tako da nema razloga da se glasanje na tim biračkim mestima produži.

Najveća izlaznost je na biračkom mestu broj 42 u Srednjoj stručnoj školi gde je do 18 časova glasalo oko 56 procenata od ukupno upisanih 1.680 birača.

Biračka mesta zatvaraju se večeras u 20 časova. 

Druga redovna konferencija za medije Republičke izborne komisije
Peta redovna konferencija za medije Republičke izborne komisije

Na Petoj redovnoj konferenciji za medije Republičke izborne komisije, koja je u 17.05 časova, izneti su podaci o izlaznosti birača do 16 časova.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević naveo je da je do 16 časova u Republici Srbiji glasalo 41.56 odsto birača. U Beogradskom regionu glasalo je 38.50 odsto, u regionu Vojvodine 44.00 odsto birača, dok je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije glasalo 42.78 odsto, a u regionu Južne i Istočne Srbije 42.11 odsto birača. Ovi rezultati ne pokrivaju izlaznost birača sa AP Kosovo i Metohija.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević konstatovao je da je i dalje najmanja izlaznost u Beogradskom regionu. Takođe, ukazao je da su pojedini mediji naveli nekoliko incidenata tokom izbornog dana van biračkih mesta. Iz ovog razloga apelovao je na aktiviste svih stranaka, udruženja i ostalih učesnika u izbornom postupku da smire strasti i da svi zajedno, u miru dočekamo kraj izbornog dana, bez bilo kakvih sukoba i time pokažemo da naša zajednička država deli demokratske vrednosti civilizovanog sveta. Konstatovao je da glasanje na biračkim mestima protiče bez većih problema, na način demokratski uređene države.


Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević najavio je sledeću konferenciju za medije u 19.05 časova.

Foto: Grad Kragujevac; Fonet
Izvori: Grad Kragujevac; RIK
Obrada: Prviprvinaskali.com


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html