Uživo rezultati: Parlamentarni i predsednički izbori 2022.

Uživo rezultati: Parlamentarni i predsednički izbori 2022.

Gradske izborne komisije (GIK) u Kragujevcu objavila je na sajtu grada u nedelju u 22:21 da su zatvorena biračka mesta u Kragujevcu, kao i da je svim biračima koji si se zatekli na biračkom mestu u 20 časova bilo omogućeno da ostvare biračko pravo.

"U toku je prijem izbornog materijala", poslednja je zvanična informacija do danas u 10:30 časova koju je navela Jelena Veličković, predsednica GIK-a.

Na teritoriji Kragujevca pravo glasanja moglo je da iskoristi 154.355 punoletnih građana.

Nezvanične rezultate objavljuju učesnici izbora i mediji.

Republička izborna komisija (RIK) održala je poslednju konferenciju za medije u nedelju u 21 čas i povukla se iz javnog prostora bez objavljivanja rezultata do kraja dana. 

U međuvremenu, RIK je na svom sajtu omogućio "uživo" praćenje rezultata parlamentarnih i predsedničkih izbora, ali ne i lokalnih izbora (Beograd i ostale jedinice lokalne samouprave).

Trenutno je obrađeno 94,22 odsto biračkih mesta, izlaznost je 58,59 odsto upisanih birača, a glasalo je 3.529.638 građana.

Na parlamentarni izborima, najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke 43,08 odsto glasova, što bi im donelo 120 mandata.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,42 odsto glasova (37 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,58 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,37 odsto glasova (15 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,52 procenta (12 mandata), Dveri-POKS 3,85 (10 mandata) i Zavetnici 3,76 (10 mandata)

Narodne poslanike imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvodjanskih Madjara - 1,64% (šest mandata), Muftijin amanet - 0,91% (tri mandata), Zajedno za Vojvodinu - 0,63%, i SDA Sandžaka 0,55% - (po dva) i Koalicija Albanaca - 0,27% (jedan mandat).

Cenzus nisu prešli koalicija Suverenisti (2,26%), Srpska radikalna stranka (2,17%), Ajmo ljudi (1,67%) i Otete bebe (0,82%).

Prema rezultatima RIK-a, u Skupštinu Srbije neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

PARLAMENTARNI IZBORI


PREDSEDNIČKI IZBORI

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio je 58,79 odsto glasova na izborima, dok je na drugom mestu kandidat Ujedinjenih za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa 18,13 odsto, objavio je RIK.

Na trećem mestu je kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,95 odsto glasova, a slede kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović sa 4,41 odsto i kandidat stranke Zavetnici Milica Djurdjević Stamenkovski sa 4,28 odsto glasova.

Kandidat koalicije Moramo Biljana Stojković osvojila je 3,15 odsto glasova, na pretposlednjem mestu je kandidat koalicije Suverenisti Branka Stamenković sa 2,03 procenta, dok je 0,88 odsto glasova osvojio predsednički kandidat Srpske desnice Miša Vacić.


U odeljku "Prigovori" na sajtu RIK-a za sada nema svežih dokumenata, poslednji su iz marta i februara.

BEOGRADSKI IZBORI

Nezvanične rezultate sa beogradskih izbora objavljuju nevladine organizacije Cesid i Crta



Foto: Grad Kragujevac
Izvori: Grad Kragujevac; RIK; Beta; Cesid; Crta
Obrada: Prviprvinaskali.com


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html