’Ekolog isterao svoje’: Nezakonita taksa na računima za vodu

’Ekolog isterao svoje’: Nezakonita taksa na računima za vodu

Na računima za vodu, koji su proteklih dana u Odžacima i još sedam naselja u ovoj opštini pristigli za decembar, izostalo je potraživanje za stavku "naknada za održavanje vodomera".

Tako je, posle devet i po godina, ozvaničeno ukidanje takse na brojilo, za šta se od prvog dana njenog uvođenja borio ekolog Dušan Mirković iz Odžaka, tvrdeći kako se ta dažbina nezakonito naplaćuje. Potvrdu onoga na šta je uporno ukazivao, Mirković je konačno dobio u maju prošle godine nalazom republičkih komunalnih inspektora, koji je 1. decembra rezultirao usvajanjem opštinske Odluke o snabdevanju vodom za piće, posle čega je na računima JKP "Usluga" u Odžacima, Karavukovu, Deronjama, Ratkovu, Laliću, Srpskom Miletiću, Bogojevu i Bačkom Gračacu izbrisana taksa za održavanje brojila. Narednih dana će račune bez iznosa za tu "uslugu" primiti i domaćinstva u Bačkom Brestovcu, gde postoji zasebno JKP "Brestkom".

Prazno - račun bez naknade za održavanje vode (foto: Privatna arhiva)

APEL POTROŠAČIMA U SRBIJI

Odžaci su jedna od prvih lokalnih zajednica koja je uvela taksu na vodomer, a kasnije su, kaže Mirković, to pod raznim nazivima učinili i mnogi drugi gradovi i opštine. On je apelovao na sve potrošače u Srbiji da traže ukidanje dažbina koje su mimo redovnih cena vode i ostalih komunalnih usluga.

- Nadzorom, koji su sprovele republičke inspektorke Snježana Nastović i Ivana Pamučar, dokazano je da javna komunalna preduzeća ne smeju da naplaćuju taksu na vodomer jer je on deo komunalne infrastrukture, a ne deo vodovodne instalacije korisnika. To je sada overeno Odlukom o snabdevanju vodom, gde je vodomer nedvosmisleno definisan kao imovina komunalnih preduzeća, istakao je Mirković.

Tumačenje - brojilo je svojina JKP, a ne domaćinstava (foto Z. Rajić)

Taksa na brojilo uvedena je 2011. godine najpre u Odžacima, a potom u mesnim zajednicama od kojih je "Usluga" preuzela obavljanje komunalnih delatnosti. Od svog osnivanja, 2014, taksu, koja je menjala ime u "bažadarenje vodomera" i "naknada za održavanje vodomera", naplaćivalo je i JKP "Brestkom". Iznos ove dažbine bio je u početku 50, a kasnije 65 dinara mesečno. Ubeđen da je taksa bespravna, Mirković je odbijao da je plaća.

- Ekolog je isterao svoje. Došlo je tumačenje da naknada nije bila po zakonu i da više ne može da bude na računu. Naša je obaveza da postupimo u skladu sa tim - rekao je za "Novosti" direktor JKP "Brestkom" Ninko Adamović.

Foto: Z. Rašić
Z. Rajić
Izvor: Novosti, 16. 1. 2021. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html