Ferero ne negira da štetna mineralna ulja mogu da se prenesu na hranu!

Ferero ne negira da štetna mineralna ulja mogu da se prenesu na hranu!

Kompanija Ferero, koja proizvodi "kinder", saopštila je da su svi njeni proizvodi urađeni po vrhunskim standadima kvaliteta.

Kompanija je saopštila da radi na smanjenju prisustva mineralnih ulja, koja se na različite načine mogu preneti na hranu.

"Zajedno sa svim našim partnerima u lancu snabdevanja hranom radimo na tehničkim rešenjima kako bi se smanjila prisutnost te materije koliko god je to moguće i kako bi se izbeglo njeno prenošenje na hranu", rečeno je u toj kompaniji.

Kako je B92/Biz već preneo, udruženje za zaštitu potrošača Fudvoč iz Nemačke je nedavno testirao nekoliko konditorskih proizvoda i u njima su otkrili komponente mineralnih ulja u tragovima, među kojima su i "kinder" čokoladice, a koja mogu biti štetna po zdravlje. Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

U Fereru navode da rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) u hrani nije nova i da obuhvata široki raspon hrane iz najrazličitijih kategorija.

Kako su objasnili, tragovi mineralnog ulja postoje skoro svuda u okolini i na različite načine mogu se preneti na hranu.

"Glavni izvori prenosa su, na primer, štamparske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže, pa se zbog eventualnog prisustva recikliranih vlakana mogu preneti na sirovine i hranu", istakli su u Fereru.

Ta kompanija je naglasila da problem prenosa mineralnih ulja imaju razne industrije i da je za njegovo rešavanje potreban zajednički napor svih učesnika u lancu snabdevanja hranom, uključujući robnu razmenu u Evropi i izvan nje.

Dodali su da se za primarnu ambalažu već koriste isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz sertifikovanih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

Ferero je naglasio da garantuje da su svi proizvodi te kompanije, uključujući "kinder" čokoladu, vrhunskoh kvaliteta i da je posvećena sigurnosti proizvoda koja je uvek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da do sada nisu dobili zvaničnu notifikaciju Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RASSAF) o ovom problemu.

Naveli su da nadležne inspekcije u Srbiji preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o štetnosti kinder čokolada.

Izvor: B92 

* * *

Testiranje nemačkog udruženja za zaštitu potrošača "Fudvoč" pokazalo je da "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja "možda izaziva rak".

Pored Kindera, "pozitivna" su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže "moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč.

“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

Izvor: B92

* * *

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da nadležne inspekcije u Srbiji preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o štetnosti kinder čokolada.

Kako je agenciji Beta rečeno u tom ministarstvu, u skladu sa tim će preduzeti dalje korake.

"Do sada nismo dobili zvaničnu notifikaciju Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RAŠAF) o ovom pitanju", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da zajedno urade analizu kako bi se utvrdilo da li se štetne kinder čokolade nalaze na srpskom tržištu.

On je istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema Nacionalni savet za bezbednost hrane i Agenciju za bezbednost hrane.

Nemačko udruženje za zaštitu potrošača "Fudvoč” objavilo je juče da je testiranjem utvrđeno da tri čokoladna proizvoda sadrže supstance koje su potencijalno kancerogene, među kojima je i "kinder" čokolada.

Pored Kindera, kako su saopštili, pozitivna su bila i još dva brenda dečjih čokolada.

Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže moguće kancerogene supstance.

Autor: V. V.
Izvor: Beta 


PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari