I u Srbiji etilen oksid pronađen u susamu - Delez povukao svoju robnu marku

I u Srbiji etilen oksid pronađen u susamu - Delez povukao svoju robnu marku

Uvod naučnog rad UKLANJANJE ETILEN OKSIDA SORPCIJOM NA ALUMINIJUM OKSIDU

Etilen oksid, koji pripada širokoj grupi isparljivih organskih jedinjenja (VOC), predstavlja izuzetno toksičan materijal zbog mutagenog, teratogenog i kancerogenog karaktera. Stacionarni izvori emisije etilen oksida jesu najčešće postrojenja za njegovu proizvodnju, postrojenja za njegovu preradu i mesta gde se etilen oksid direktno koristi. Brojna postrojenja za sterilizaciju termolabilnih materijala kao što su proizvodi farmaceutske industrije koriste najčešće etilen oksid kao sterilizacioni agens. Nakon završene sterilizacije etilen oksid se jednostavno ispušta u atmosferu. Iako se radi o relativno malim količinama etilen oksida (oko 12 kg po jednom sterilizacionom ciklusu) zbog njegove izuzetne toksičnosti neophodno je primeniti postupke za njegovo uklanjanje što je takođe regulisano i postojećim zakonskim normama. Etilen oksid spada u prvu klasu toksičnih jedinjenja čija je emisija ograničena na 5 mg m-3.

Najveći deo emitovanog etilen oksida se oslobađa u atmosferu a veoma mali transfer se očekuje ka vodi ili zemljištu, usled njegove velike reaktivnosti. S obzirom na visoku degradibilnost etilen oksida, ne očekuje se da njegova emisija značajno doprinosi formiranju ozona u nižim slojevima atmosfere ili smanjenju sloja ozona u stratosferi. Takođe, doprinos efektu staklene bašte se može smatrati zanemarljivim. Prema tome, negativni efekti etilen oksida su najveći za organizme izložene kontaminiranom vazduhu.

Uticaj etilen oksida na ljudsko zdravlje ogleda se pre svega u mogućnosti indukovanja širokog spektra tumora i interakcije sa genetskim materijalom. Uopšteno, smatra se da je izlaganje bilo kojoj koncentraciji etilen oksida štetno po ljudsko zdravlje.

Autori: Zorana Lj. Arsenijević1, Boško V. Grbić1, Nenad D. Radić1, Radmila V. Garić-Grulović1, Željko B. Grbavčić2

1 IHTM, Univerzitet u Beogradu, Centar za katalizu i hemijsko inženjerstvo, Beograd, Srbija
2 Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd

KOMPLETAN RAD

Delez Srbija je iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke "premia susam" seme od 100g, proizvođača Moravka Pro, saopšteno je iz ove kompanije. Potrošačima će novac biti vraćen u narednih 14 dana i bez fiskalnog računa.

Proizvod se povlači zbog prisustva etilen oksida u proizvodu.

- Kao kompanija koja ima izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti proizvoda, po dobijanju informacije o globalnoj situaciji sa spornim jedinjenjem u susamu, kompanija je samoinicijativno sprovela dodatnu laboratorijsku analizu pomenutog proizvoda privatne robne marke "premia", navodi se u saopštenju.

Odluka o opozivu i povlačenju svih spornih serija je doneta, kako se navodi, nakon što su rezultati analize pokazali prisustvo jedinjenja etilen oksid u proizvodu.

- Pozivamo kupce koji su u proteklom periodu kupovali "premia susam" seme 100g u Maksiju, Mega Maksiju, Tempu i Shop&Go prodavnicama sa bilo kojim datumom isteka roka trajanja u 2022. godini da taj proizvod, sa ili bez fiskalnog računa, vrate u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je proizvod kupljen i tom prilikom biće im izvršen povraćaj sredstava, navodi kompanija Delez.

Podsetimo, već nekoliko meseci je u zemljama EU "uzbuna" zbog susama poreklom iz Indije, koji je kontaminiran nedozvoljenom količinom kancerogenog pesticida – etilen oksida.

ZBOG KANCEROGENOG PESTICIDA U SUSAMU POVUČEN NIZ PROIZVODA SA TRŽIŠTA U HRVATSKOJ, ALI I ŠIROM EVROPE

I Ministarsto poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije saopštilo da se vraća pošiljka susama u Indiju upravo zbog spornog pesticida.

U tom ministarstvu su kazali da granična fitosanitarna inspekcija tokom kontrola ispituje ostatke pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje.

"Susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida", naveli su u ministarstvu.

Foto: Maxi; Moravka pro
Autor: Daniela Ilić Krasić
Izvor: Nova.rs,2. 2. 2021. 

Objave medija u Hrvatskoj

ARHIVA PPNS: POTROŠAČI

  • ODOBRENO FINANSIRANJE PROGRAMA UDRUŽENJA U OBLASTI PRIVREDE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U KRAGUJEVCA ZA 2021.
  • PRAVILNIK O KVALITETU SIROVE KAFE, PROIZVODA OD KAFE, ZAMENA ZA KAFU, KAO I SRODNIH PROIZVODA
  • UKINUTI NAPLATU SVIH NAMETA VAN REDOVNE CENE KOMUNALNE USLUGE U SRBIJI - INICIJATIVA EKOLOGA MIRKOVIĆ IZ ODŽAKA
  • ’EKOLOG ISTERAO SVOJE’: NEZAKONITA TAKSA NA RAČUNIMA ZA VODU
  • SPORT VIŽN MORA DA PLATI NADOKNADU POTROŠAČU - JOŠ JEDNOM PRESUĐENO
  • SPOS PRIJAVIO LIDL ZBOG ’OBMANJUJUĆE POSLOVNE PRAKSE’
  • CRNA LISTA TRGOVACA NA INTERNETU (POTROŠAČ.INFO)
  • ZA POTROŠAČE: KOME I KAKO ULOŽITI PRIJAVU; KADA SE OBRAĆATE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI; VAŠA PRAVA; PREPOZNAVANJE NEPOŠTENOG POSLOVANJA
  • KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV TRI DOO: ROAMING ELECTRONICS, TEHNOMANIJA I COMTRADE DISTRIBUTION
  • KAKO SE KONTROLIŠE RAD JAVNIH IZVRŠITELJA; PO ČEMU SE RAZLIKUJU OD SUDSKIH

Detaljnije  


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html