’’Juvitana’’ sa pesticidima!

’’Juvitana’’ sa pesticidima!

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja danas u pogonu fabrike "Svislajon - Takovo" u Inđiji nadgledaju povlačenje ovog proizvoda.

Reč je o kašicama od kruške, jabuke i kruške, kajisije i kruške, banane i jabuke, šljive i breskve i jabuke.

- U toku godišnjeg monitoringa hrane utvrdili smo da u ovim proizvodima određen broj pesticida ne odgovara zakonskim propisima. Naredili smo povlačenje proizvoda. Ljudi koji su kupili kašice mogu ih vratiti tamo gde su ih pazarili i već je vraćeno nekoliko hiljada kašica – kažu iz Ministarstva zdravlja. Dodaju da ako bude utvrđeno da je proizvođač nešto krivo uradio, biće sigurno kažnjen.

Kašice i sokići koji su proglašeni opasnim po zdravlje dece

 • „Juvitana“ kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe do 25.01.2019. godine
 • „Juvitana“ jabuka i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 26.01.2019. godine
 • „Juvitana“ kajsija i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 03.03.2019. godine
 • „Juvitana“ banana i jabuka – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 21.07.2019. godine
 • „Juvitana“ šljiva – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) sa rokom upotrebe 13.12.2017. godine
 • „Juvitana“ breskva i jabuka – dečji kašasti voćni sok sadrži prirodne šečere (125ml) sa rokom upotrebe 07.12.2017. godine
 • "Juvitana“ jabuka i banana – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) sa rokom upotrebe 17.02.2018. godine
Direktor: Zaustavljena dalja distribucija

Miroslav Jovičić, generalni direktor "Svislajon - Takovo", kaže da je zaustavljena distribucija proizvoda dok se ne vide rezultati analiza.

On dodaje da za sve kašice imaju ateste Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i da su potpuno bezbedne.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dodaju da su pesticidi nađeni u tragovima te da bi se osetile posledice po zdravlje bebe, trebalo bi da se kašice jedu duže vreme u većim količinama.

Pedijatri: Obratite pažnju na stomačne tegobe kod dece

Iz ranijih iskustava ne bi trebalo da postoji opasnost za bebe koje su pojele te kašice, ali pedijatri savetuju roditelje da prate zdravstveno stanje svoje dece, te da, ako primete da imaju stomačnih tegoba i povraćaju, odmah odvedu dete lekaru.

Pesticidi kancerogeni

Pesticidi, hemijski ili biološki stigli su sa voća i povrća, mogu da budu kancerogeni, ali i otrovni za nervni, endokrini, reproduktivni, kardiovaskularni sistem.

Izvor: Blic  

* * * 

OBAVEŠTENJE ZA JAVNOST

U skladu sa članom 9. Zakona o bezbednosti hrane („Sl.glasnik R.S“ br.41/2009), Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da postoji osnovana sumnja u bezbednost hrane i da bi mogla predstavljati rizik po zdravlje sledeće hrane:

 • „Juvitana“ kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 25.01.2019.g.;
 • „Juvitana“ jabuka i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 26.01.2019.g.;
 • „Juvitana“ kajsija i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 03.03.2019.g.;
 • „Juvitana“ banana i jabuka – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 21.07.2019.g.;
 • „Juvitana“ jabuka i banana – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) – rok upotrebe 17.02.2018.g.;
 • „Juvitana“ šljiva – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) – rok upotrebe 13.12.2017.g.;
 • „Juvitana“ breskva i jabuka – dečji kašasti voćni sok sadrži prirodne šečere (125ml) – rok upotrebe 07.12.2017.g.;

Proizvođač Kompanija Takovo a.d. Gornji Milanovac, proizvedeno u pogonu u Inđiji, ul.Kralja Petra Prvog bb, obavešten je da proizvodi NE ODGOVARAJU sa aspekta sadržaja rezidua (ostataka) ispitanih pesticida, shodno čl.50. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (,,Sl.gl.RS” br.45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015 I 75/2015), zbog povećanog sadržaja određenih vrsta pesticida.

Ispitivanja je u monitoringu u saradnji sa sanitarnom inspekcijom uradila laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, shodno čl.69. Zakona o bezbednosti hrane (,,Sl.gl.RS” br.41/2009) i Pravilnika o utvrđivanju Godišnjeg programa postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2016.godinu (,,Sl.gl.RS” br.45/2016). Monitoring je izvršen 12.10.2016.godine. Rezultati obavljenih laboratorijskih ispitivanja i izveštaja o ispitivanju dati su 28.10.2016.godine.

Proizvođač je obavešten o navedenom i preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda sa tržišta dana 03.11.2016.godine.

U Beogradu,

7. 11. 2016.godine

Izvor: Ministarstvo zdravlja 


PPNS/OPREZ - RANIJE OBJAVE


PODSEĆANJE PPNS

- Šećer je u svemu. Znam šta sve ide u te sastojke. On je u svemu. Čak ni mleko nije izbeglo ovu vrstu modernog problema. Evo ga naše mleko. Tu je naš brik. U tome ima skoro isto toliko šećera koliko i u jednoj od vaših omiljenih limenki gaziranog soka. A oni piju dva dnevno. Dopustite da vam pokažem. Imamo jedno dete koje uzima, vidite, 8 supenih kašika šećera dnevno. Vidite, ovo je za nedelju dana. Ovo je mesec dana. I stavio sam ovde šećera za pet godina osnovne škole, samo iz mleka. Ne znam za vas, ali sudeći prema ovim okolnostima svaki sudija na celom svetu bi pogledao statistiku i dokaze i optužio bi svaku vladu za zlostavljanje dece. To je moje uverenje.

DETALJNIJE: ŽELJA DŽEJMIJA OLIVERA: NAUČITI SVAKO DETE O HRANI (VIDEO)

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari