Koka-kola i Pepsi sponzorišu zdravstvene organizacije, ali se bore protiv njih

Koka-kola i Pepsi sponzorišu zdravstvene organizacije, ali se bore protiv njih

Dva velika američka proizvođača bezalkoholnih pića Koka-kola i Pepsi dali su milione dolara zdravstvenim organizacijama, dok se istovremeno tiho bore protiv mera za sprečavanje gojaznosti kao što su porezi na bezalkoholna pića, pokazalo je novo istraživanje. Kompanije Koka-kola i Pepsiko su od 2011. do 2015. godine sponzorisale 96 nacionalnih zdravstvenih organizacija koje se bore sa problemima javnog zdravlja, kao što su gojaznost, dijabetes i srčane bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

SPONSORSHIP OF NATIONAL HEALTH ORGANIZATIONS BY TWO MAJOR SODA COMPANIES

 
Izvor: AJPM 

U istom razdoblju, dve kompanije su lobirale protiv 29 javno zdravstvenih zakona kojima se želi smanjiti potrošnja gaziranih sokova ili poboljšati kvalitet ishrane.

„Ove kompanije lobiraju protiv javno zdravstvenih intervencija u 97 posto slučajeva, dovodeći u pitanje iskrenu predanost poboljšanju zdravlja javnosti. Prihvatanjem sredstva od tih kompanija, zdravstvene organizacije nehotice saučestvuju u njihovim marketinškim planovima“, kažu autori studije Daniel Aron i Majkll Sigel sa Univerziteta Boston.

Većina institucija koje su primile donacije su privatne organizacije, dok su neke deo američke savezne vlade, kao što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Donacije su se povećale u poslednjih nekoliko godina kako su se pojačale kampanje javnog zdravlja koje povezuju bezalkoholna pića s rastom gojaznosti u zemlji, koje je usko povezano s rastućom učestalošću pojave dijabetesa.

Koka-kola je nedavno otkrila da je potrošila preko 120 miliona dolara od 2010. na finansiranje znanstvenih istraživanja, partnerstvo s grupama koje se bore protiv gojaznosti i lobističkim grupama. Prema navodima Centra za odgovornu politiku, samostalne i neprofitne organizacije, Pepsiko je od 2011. u proseku trošio tri miliona američkih dolara godišnje na lobiranje. Podržavajući zdravstvene organizacije, kompanije pokušavaju da poboljšaju sliku o sebi u javnosti i odvratiti ih od njihovih lobiranja.

„Time što mogu da kažu da su partneri s tolikim brojem zdravstvenih organizacija, one su u stanju da stvore sliku o sebi da zapravo doprinose javnom zdravlju“, rekao je Sigel. To odvraća pažnje od činjenice da „njihovi proizvodi doprinose strašnoj epidemiji gojaznosti“, dodao je. Oko 35 posto odraslih Amerikanaca je gojazno, a 69 posto ima prekomernu težinu, pokazuju službeni podaci iz 2012. Potrošnja na tretmane povezane sa gojaznošću čini petinu potrošnje za zdravstvenu negu u zemlji.

Izvor: N1 


PODSEĆANJE PPNS

- Šećer je u svemu. Znam šta sve ide u te sastojke. On je u svemu. Čak ni mleko nije izbeglo ovu vrstu modernog problema. Evo ga naše mleko. Tu je naš brik. U tome ima skoro isto toliko šećera koliko i u jednoj od vaših omiljenih limenki gaziranog soka. A oni piju dva dnevno. Dopustite da vam pokažem. Imamo jedno dete koje uzima, vidite, 8 supenih kašika šećera dnevno. Vidite, ovo je za nedelju dana. Ovo je mesec dana. I stavio sam ovde šećera za pet godina osnovne škole, samo iz mleka. Ne znam za vas, ali sudeći prema ovim okolnostima svaki sudija na celom svetu bi pogledao statistiku i dokaze i optužio bi svaku vladu za zlostavljanje dece. To je moje uverenje.

DETALJNIJE: ŽELJA DŽEJMIJA OLIVERA: NAUČITI SVAKO DETE O HRANI (VIDEO)
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari