Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda

Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda

Pržena kafa ne sme da sadži skrob, a definisan je i maksimalni udeo loma koji ona sirova može da sadrži

Potrošači bi u narednom periodu mogli da očekuju bolji kvalitet kafe, ali i više korisnih informacija na ambalaži ovog proizvoda.

U prvim danima januara Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je pravilnik koji bolje reguliše ovu oblast, a tiče se kvaliteta sirove kafe, kao i zamena za kafu.

Prema informacijama iz tog ministarstva, ovim pravilnikom nastavljeno je dalje usklađivanje sa evropskim propisima o ekstraktima kafe i cikorije, a određene odredbe usvojene su u nameri da se zaštite potrošači i spreči nepoštena poslovna praksa koja bi ih dovela u zabludu.

Pravilnikom su takođe definisani sastojci koje se mogu dodavati tokom proizvodnje proizvoda od kafe, utvrđena su dodatna zajednička pravila o pakovanju i deklarisanju, kao i nazivi koji se mogu koristiti za neke od ovih proizvoda. Ti propisi odnose se ne samo na proizvođače na domaćem tržištu, već i na uvoznike.

Među najvažnijim novinama, navode u ministarstvu, jesu one koje definišu botaničke vrste koje se mogu stavljati u promet. Takođe, pored postojećih parametara kvaliteta koje sirova kafa mora da ispunjava, definisan je i maksimalni udeo loma koja sirova kafa, kao i ona bez kofeina, može da sadrži. Prema novim propisima, pržena kafa ne sme da sadži skrob, a definisana je nova kategorija proizvoda ‒ napitak od hladno ekstrahovane kafe.

U delu zamena za kafu utvrđena su dodatna pravila o pakovanju i deklarisanju. Ubuduće ovi proizvodi neće moći da budu deklarisani i prodavani pod nazivom surogati kafe ili zamene za kafu, već će se koristi samo naziv sirovine koje se koriste za proizvodnju zamene, kao i podatak o postupku prerade. Pravilnikom je takođe uređeno da ovi podaci moraju da budu istaknuti na glavnom vidnom polju proizvoda. Definisane su sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija, slanutak (naut) ili grašak, žir i soja.

Foto: R-steray/Pixabay
J. Antelj, I. Albunović
Izvor: Politika, 11. 1. 2021.

PRILOG PPNS

PRAVILNIK O KVALITETU SIROVE KAFE, PROIZVODA OD KAFE, ZAMENA ZA KAFU, KAO I SRODNIH PROIZVODAIzvor: Ministarstvo poljoprivrede

ARHIVA PPNS: POTROŠAČI

  • ’EKOLOG ISTERAO SVOJE’: NEZAKONITA TAKSA NA RAČUNIMA ZA VODU
  • SPORT VIŽN MORA DA PLATI NADOKNADU POTROŠAČU - JOŠ JEDNOM PRESUĐENO
  • SPOS PRIJAVIO LIDL ZBOG ’OBMANJUJUĆE POSLOVNE PRAKSE’
  • CRNA LISTA TRGOVACA NA INTERNETU (POTROŠAČ.INFO)
  • ZA POTROŠAČE: KOME I KAKO ULOŽITI PRIJAVU; KADA SE OBRAĆATE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI; VAŠA PRAVA; PREPOZNAVANJE NEPOŠTENOG POSLOVANJA
  • KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV TRI DOO: ROAMING ELECTRONICS, TEHNOMANIJA I COMTRADE DISTRIBUTION
  • KAKO SE KONTROLIŠE RAD JAVNIH IZVRŠITELJA; PO ČEMU SE RAZLIKUJU OD SUDSKIH
Detaljnije  


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari