Rezultati iz Bugarske: uzorci jaja bez fipronila, a u jednom utvrđena ’’koncentracija ispod granice referentnih vrednosti’’

Rezultati iz Bugarske: uzorci jaja bez fipronila, a u jednom utvrđena ’’koncentracija ispod granice referentnih vrednosti’’

Pristigli rezultati kontrole konzumnih kokošijih jaja obavljenih u referentnoj laboratoriji za pesticide EU „Primoris“ -Bugarska, pokazuju da su jaja koja se prodaju na pijacama u sistemu JKP „Gradske pijace“, ispravna i u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i regulativom 396/2005 EC. U poslatim uzorcima nije zabeleženo prisustvo fipronila, izuzev jednog uzorka, u kome je utvrđeno prisustvo ovog jedinjenja i ove supstance, ali u koncentraciji ispod granice referentnih vrednosti.

Da su Gradske pijace čuvari zdravlja svih Beograđana, pokazuje i ispitivanje ove osetljive namirnice koju sugrađani svakodnevno konzumiraju i koja je jako važna za ishranu ljudi. Građani mogu da budu sigurni u kvalitet i higijensku bezbednost hrane koju prodaju pravi poljoprivredni proizvođači na svim beogradskim pijacama.

JKP „Gradske pijace“ jedine sprovode komercijalnu analizu namirnica prema internom monitoring planu zdravstvene ispravnosti namirnica, koji se sprovodi kvartalno, po potrebi i češće, kao u ovom slučaju usled izbijanja krize hemijskih zagađenih konzumnih kokošijih jaja. Gradske pijace su odmah reagovale, i zatražile analizu jaja koja se prodaju na pijacama u intresu bezbednosti svih građana, u najrenomiranijoj instituciji EU.

Zbog povećanog prometa poljoprivrednih proizvoda i raznovrsne ponude, JKP „Gradske pijace“ nastaviće sa redovnim kontrolama namirnica kako bi pijace ostale omiljeno i nezaobilazno mesto snadbevanja svih sugrađana.

Izvor: Gradske pijace Beograd 


Fipronil je insekticid širokog spektra i koristi se kao pesticid za biljke ili za zaštitu pasa od buva i krpelja. Da li će fipronil toksično delovati na čoveka zavisi od telesne težine i koncentracije u jajetu. Takozvana akutna referentna doza je 0,009 miligrama po kilogramu telesne težine. To znači da za osobu od 75 kilograma maksimalna doza fipronila iznosi 0,675 miligrama dnevno ili devet kontaminiranih jaja.

Izvor: Grad BeogradPRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari