Čekajući vetar, 15. 7. 2018.

Čekajući vetar, 15. 7. 2018.

Mini hidroelektrane grade se u čitavom svetu, razlika je u tome da li se poštuju državni ili "burazerski" zakoni. Šta u zaštiti reka mogu da urade građani, a šta pozivanje na zakon - čućete konsultanta Mirka Popovića i advokata Sretena Đorđevića.

Guranje reka u cevi, do poslednjeg osušenog kamena sa dna, popularan je način izgradnje mini hidroelektrana na Balkanu. Građani i mediji ih gadljivo nazivaju derivacionim, ali Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke i stručnjak za upravljanje vodnim resursima, kaže da su to, ipak, poprečne mini hidroekektrane. Derivacione i ne bi bile toliko loše - one reku seku na dva dela, pa bar nešto vode ostane.

Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine Beta bavi se rešavanjem problema vezanim za vlasničke i napuštene životinje. Zvuči sređeno i moćno, ali u praksi ovi, uglavnom, mladi ljudi, od svega što im je potrebno, često imaju samo entuzijazam. Nemaju azil, nedostaje novca za ishranu životinja, za sterilizacije, a građani im ispred vrata ostavljaju kuce i mace, pa neka vide šta će sa njima. Ipak, situacija je malo bolja u odnosu na pre osam godina, kada su počeli. Gost emisije je Miloš Đuričić.

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana i kancelarije Fondacije Hajnrih Bel u Sarajevu i Beogradu izdali su dokument koji se tiče zelenih tema, kao reakciju na to što se na upravo završenom samitu u Londonu nije govorilo o zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji, a to su teme koje najviše utiču na egzistenciju ljudi sa ovih prostora. O tome govori Vedad Suljić.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 


ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html